Ook in Indonesië kon ik de eerste dagen niet slapen. Ik hoo:
de om twee uur 's nachts twee hanen met elkaar conversere:
en dat precies onder mijn raam. Stereo kukeleku. Zeker last
van jetlag, dacht ik de eerste nacht, want het was nog hart
stikke donker. Daarna om de zoveel minuten een tokeh
gehoord. Ik herinnerde me een sprookje: wanneer je een
tokeh zeven maal hoort tokehjen, brengt dat redjekie. Ik heb
dat beest drie keer, vier keer, zeven keer en elf keer gehoord.
Banjak redjekie hoor. Vergeet het maar! De volgende dag
met een suf hoofd wakker geworden en meteen een glas kof
fie laten vallen. Duizenden stukjes glas en heel veel koffie
overal. Nog een beetje beduusd van zoveel troep wilde ik een
doek gaan halen en ik struikelde van een trappetje. Gat in
mijn knie, overal bloed, elleboog blauw en rechter heup
beurs. Ik meteen aan die tokeh denken. Vast niet goed
gehoord, geen zeven maal maar acht maal tokeh, dacht ik. Al
met al was het niets ernstigs, ik was alleen een beetje stijf
voor de rest van de dag.
In de middag ben ik met een aantal jongelui gaan vissen in
de kali Winongo. Het was een wild stromend riviertje en ik
had veel moeite om op een van de manden te springen. De
mensen kopen of huren een mand; de manden staan onge
veer tachtig centimeter uit elkaar in het water. Wat zij aan vis
vangen stoppen ze in de mand, die voor een deel onder
water staat. Zo kunnen zij de teveel gevangen vis lang bewa
ren en kunnen ze elke dag naar behoeven er een visje uit
scheppen. Ik heb de hele middag gevist op zo'n mand, lekker
in het zonnetje. Wij hadden niks gevangen, maar kregen wat
vis van de jongelui en togen naar het huis van hun moeder,
Rona. Ze maakte de visjes schoon en maakte er een heerlijk
gerecht van. Het waren niet zulke grote visjes. De naam van
de vis weet ik niet, dus ik weet ook niet of ze hier in
Nederland verkrijgbaar zijn, maar ik heb het recept uitgepro
beerd met grote sardientjes. Bij deze dan het recept:
Ingrediënten
1000 gram grote sardientjes
4 teentjes knoflook
3 eieren
zout en peper naar smaak
5 dl slaolie
1 citroen
Bereidingswijze
Maak de sardientjes schoon; snijd de kop er af en snijd de
buikwand tot de staart open. Haal de ingewanden er uit.
Rasp met een scherp mes de schubben er af en spoel de
vissen onder stromend koud water goed af. Dep de vis
sen met wat keukenpapier droog. Pel de teentjes knoflook
en pers ze uit in een schaal. Klop hierin de eieren los en
maak dit op smaak met zout en peper. Marineer hierin de
visjes ongeveer 15 minuten. Laat in een wadjan de olie
heet worden en bak hierin de vis lichtbruin. Serveer de
vis met in schijfjes gesneden citroen. Geef er warme witte
rijst bij en sambal mangga.
Ingrediënten
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
5 rode lomboks
5 tjabé rawit
V2 dl slaolie
1 grote niet te rijpe mangga
1 theelepel suiker
zout naar smaak
Bereidingswijze
Pel de ui en knoflook en snijd de ui in stukken. Was de lom
boks en rawits en haal de steeltjes er af. Snijd de lomboks in
stukken. Doe dit alles in een foodprocessor en maal het
mengsel fijn. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin het
gemalen mengsel. Schil de mangga en rasp de mangga grof
tot de pit. Voeg de geraspte mangga in de wadjan er bij en
voeg suiker en zout toe. Schep alles goed dooreen en laat het
ongeveer tien minuten sudderen totdat de olie boven komt
drijven. Schep het over in een schaaltje en laat het afkoelen.
Het eten in Indonesië is simpel, maar je eet je vingers er bij
op. Vers gevangen vis en mangga zo uit de boom geplukt.
Bij het bereiden van de tongkol goreng zag ik mezelf weer
zitten op die mand. In mei ga ik weer terug! Eerst maar
weer zien deze winter door te komen. Veel plezier met het
bereiden van deze recepten en misschien kunt u denken dat
u naast me zit op die mand, heerlijk in het zonnetje.
46 ste jaargang - nummer 8 - februari 2002
15
J