BOH
probeerden hem uit de boom te lokken door stukjes fruit te
gooien. Het aapje trapte erin en liet wat er nog over was van
de bril vallen. Het montuur was ontwricht, glazen eruit en de
sfeer verpest. Mijn moeder zou zeggen: 'Dat komt er nou
van wanneer je iemand uitlacht, word je meteen gestraft!' en
zij heeft gelijk.
Desalniettemin smaakte het eten zalig en ook hiervan heb ik
de recepten kunnen bemachtigen. Ik had nasi goreng besteld
met sate ikan en tot mijn verbazing kreeg ik een vuurrode
rijstschotel geserveerd. Nu weet ik dat nasi goreng in diverse
variaties te maken is, maar deze had ik nog nooit gehad. Het
doet me denken aan een soort Turkse pilaf. Het was erg lek
ker en ook de vissate was heel apart opgediend. Aan korte,
dikke bamboestokjes, niet geregen, maar het mengsel erom
heen gekneed. Tarzan-Kadek zag mijn belangstelling voor de
stokjes en tot mijn verrassing drie dagen later, bracht hij mij
zo'n dertig stuks van de bamboestokjes. Zelf gemaakt voor
Jane-Ciska, vertelde hij. Toch wel lief van hem en wie weet
slingeren wij ooit nog eens samen aan een liaan in het tropi
sche regenwoud. De dikke satestokjes zijn hier niet te koop,
maar ik heb een aardig alternatief gevonden. De houten
Chinese eetstokjes zijn voor het maken van deze sate uiter
mate geschikt. De sate ikan wordt stevig gekruid zodat een
sausje overbodig is. Ik heb dit thuis al twee keer gemaakt,
een beetje veel werk (tijdens het roosteren op de barbecue
blijft de vis plakken en dan hou je alleen maar een stukje
hout over) maar met een speciaal visrooster en de stokjes
daartussen geklemd, gaat het prima. Voor de sate ikan laut,
kunt u allerlei soorten witvis gebruiken, bijvoorbeeld kabel
jauwfilet, koolvis of rode poon. Zelf heb ik 800 gram kabel
jauwfilet gebruikt voor ongeveer 24 stokjes.
Sate ikan laut
Ingrediënten:
800 gram kabeljauwfilet
2 theelepels ketumbar
3 theelepels kunyitpoeder
3 theelepels knoflookpoeder
zout en peper naar smaak
1 ei
wat tarwebloem
een beetje slaolie
Prak de vis met een vork fijn of maal het grof in de food
processor. Voeg dan toe de bumbu, zout en peper en het ei
en kneed alles goed dooreen. Doe wat tarwebloem erbij tot
dat het mengsel vast aanvoelt. Neem 1V2 tot 2 eetlepels van
het mengsel in de hand en kneed het vismengsel om eender
de van het stokje. Wanneer alle stokjes ldaar zijn, bestrijk
dan de sate met wat olie en Idem een aantal tussen een bar-
becue-visrooster. Rooster de sate boven een houtskoolvuur
tje om en om bruin en serveer ze meteen. Of neem een
koekenpan met V2 dl slaolie en bak de sate om en om bruin
en laat ze uitleidten. Maar de smaak van het roosteren is
juist datgene wat de sate zo bijzonder maakt.
In:
grediënten:
800 gram ongekookte rijst
5 Weine rode uien
4 teentjes knoflook
5 eetlepels slaolie
1 liter water
2 vleesbouillonblokjes
1 kilo rijpe tomaten
1 bos lente-uitjes
5 takjes selderie
bumbu:
1 stukje kaneel van 7 centimeter
5 kruidnageltjes
1 stukje jahe van 3 centimeter
V2 theelepel nootmuskaat
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Was de rijst totdat het water helder is. Pel de uien en knof
look en snipper deze zeer fijn. Verhit in een hoge soep- of
braadpan de olie en fruit de uien, knoflook en de rijst hierin.
Voeg 1 liter water toe en de bouillonblokjes. Was en snijd de
tomaten in kleine stukjes en voeg dit er bij. Roer alles goed
door, laat het geheel borrelen, voeg alle bumbu's toe, roer
nogmaals alles goed dooreen. Zet het vuur op de laagste
stand, het deksel op de pan en laat de rijst gaar worden in
ongeveer dertig minuten. Was en snijd de lente-uitjes in
dunne ringen, was en hak de selderie fijn en wanneer de rijst
gaar is, roer dan voor het opdienen de lente-uitjes en selde
rie er door en verwijder de stukjes kaneel, kruidnagel en
jahe. Serveer meteen met de sate. Ik hoop dat het u zal sma
ken en dat er geen aap in de buurt is! Tot volgende maand
met belevenissen en recepten uit Sukabumi.
"'1 -
Bereid in gswijze:
46 ste jaargang - nummer 12 - juni 2002
15