BOH probeerden hem uit de boom te lokken door stukjes fruit te gooien. Het aapje trapte erin en liet wat er nog over was van de bril vallen. Het montuur was ontwricht, glazen eruit en de sfeer verpest. Mijn moeder zou zeggen: 'Dat komt er nou van wanneer je iemand uitlacht, word je meteen gestraft!' en zij heeft gelijk. Desalniettemin smaakte het eten zalig en ook hiervan heb ik de recepten kunnen bemachtigen. Ik had nasi goreng besteld met sate ikan en tot mijn verbazing kreeg ik een vuurrode rijstschotel geserveerd. Nu weet ik dat nasi goreng in diverse variaties te maken is, maar deze had ik nog nooit gehad. Het doet me denken aan een soort Turkse pilaf. Het was erg lek ker en ook de vissate was heel apart opgediend. Aan korte, dikke bamboestokjes, niet geregen, maar het mengsel erom heen gekneed. Tarzan-Kadek zag mijn belangstelling voor de stokjes en tot mijn verrassing drie dagen later, bracht hij mij zo'n dertig stuks van de bamboestokjes. Zelf gemaakt voor Jane-Ciska, vertelde hij. Toch wel lief van hem en wie weet slingeren wij ooit nog eens samen aan een liaan in het tropi sche regenwoud. De dikke satestokjes zijn hier niet te koop, maar ik heb een aardig alternatief gevonden. De houten Chinese eetstokjes zijn voor het maken van deze sate uiter mate geschikt. De sate ikan wordt stevig gekruid zodat een sausje overbodig is. Ik heb dit thuis al twee keer gemaakt, een beetje veel werk (tijdens het roosteren op de barbecue blijft de vis plakken en dan hou je alleen maar een stukje hout over) maar met een speciaal visrooster en de stokjes daartussen geklemd, gaat het prima. Voor de sate ikan laut, kunt u allerlei soorten witvis gebruiken, bijvoorbeeld kabel jauwfilet, koolvis of rode poon. Zelf heb ik 800 gram kabel jauwfilet gebruikt voor ongeveer 24 stokjes. Sate ikan laut Ingrediënten: 800 gram kabeljauwfilet 2 theelepels ketumbar 3 theelepels kunyitpoeder 3 theelepels knoflookpoeder zout en peper naar smaak 1 ei wat tarwebloem een beetje slaolie Prak de vis met een vork fijn of maal het grof in de food processor. Voeg dan toe de bumbu, zout en peper en het ei en kneed alles goed dooreen. Doe wat tarwebloem erbij tot dat het mengsel vast aanvoelt. Neem 1V2 tot 2 eetlepels van het mengsel in de hand en kneed het vismengsel om eender de van het stokje. Wanneer alle stokjes ldaar zijn, bestrijk dan de sate met wat olie en Idem een aantal tussen een bar- becue-visrooster. Rooster de sate boven een houtskoolvuur tje om en om bruin en serveer ze meteen. Of neem een koekenpan met V2 dl slaolie en bak de sate om en om bruin en laat ze uitleidten. Maar de smaak van het roosteren is juist datgene wat de sate zo bijzonder maakt. In: grediënten: 800 gram ongekookte rijst 5 Weine rode uien 4 teentjes knoflook 5 eetlepels slaolie 1 liter water 2 vleesbouillonblokjes 1 kilo rijpe tomaten 1 bos lente-uitjes 5 takjes selderie bumbu: 1 stukje kaneel van 7 centimeter 5 kruidnageltjes 1 stukje jahe van 3 centimeter V2 theelepel nootmuskaat zout naar smaak Bereidingswijze: Was de rijst totdat het water helder is. Pel de uien en knof look en snipper deze zeer fijn. Verhit in een hoge soep- of braadpan de olie en fruit de uien, knoflook en de rijst hierin. Voeg 1 liter water toe en de bouillonblokjes. Was en snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg dit er bij. Roer alles goed door, laat het geheel borrelen, voeg alle bumbu's toe, roer nogmaals alles goed dooreen. Zet het vuur op de laagste stand, het deksel op de pan en laat de rijst gaar worden in ongeveer dertig minuten. Was en snijd de lente-uitjes in dunne ringen, was en hak de selderie fijn en wanneer de rijst gaar is, roer dan voor het opdienen de lente-uitjes en selde rie er door en verwijder de stukjes kaneel, kruidnagel en jahe. Serveer meteen met de sate. Ik hoop dat het u zal sma ken en dat er geen aap in de buurt is! Tot volgende maand met belevenissen en recepten uit Sukabumi. "'1 - Bereid in gswijze: 46 ste jaargang - nummer 12 - juni 2002 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 15