Risolles l?ecil
Ingrediënten voor de vulling:
1 grote of 2 kleine winterwortels
50 gram su-un
6 lente uitjes
3 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 eetlepels slaolie
1 eetlepel suiker
zout en peper naar smaak
Ingrediënten voor de pannenkoeken:
400 gram tarwebloem
100 gram rijstmeel
1 ei
snufje zout, water, olie
1 ei voor het plakken
5 dl slaolie om te frituren
Schrap en was de wortel en rasp hem zeer fijn. Giet heet water
over de su-un, laat dit vijf minuten staan, giet het water af en knip
de su-un kleiner. Was en snijd de lente-uitjes in dunne ringen. Pel
de sjalotten en knoflook en snipper ze fijn. Verhit in een wadjan
de olie en fruit hierin eerste de sjalotten en knoflook licht en voeg
dan de geraspte worteltjes toe. Voeg de su-un in gedeelten erbij en
vermeng het goed met elkaar. Voeg dan de lente-uitjes, suiker,
zout en peper naar smaak toe en roer het geheel nogmaals goed
dooreen. Laat de vulling afkoelen. Maak van de bloem, rijstmeel,
ei, zout en wat water beslag (als pannenkoekenbeslag) en bestrijk
een kleine koekenpan steeds met een beetje olie en bak hierin klei
ne pannenkoekjes. Bak de pannenkoekjes niet te bruin en te hard.
Kluts een eitje en leg een pannenkoekje klaar. Vul de pannenkoek
jes in het midden met een eetlepel vulling, vouw de zijkanten
dicht, het onderste stuk naar boven en bestrijk het bovenste stukje
met wat ei. Vouw het als een envelopje dicht. Herhaal dit tot de
pannenkoekjes en vulling op zijn. Verhit in een wadjan de olie en
frituur hierin de risolles goudbruin. Laat daarna de risolles uitlek
ken en serveer ze warm. Selamat maken. Oh ja, mijn nieuwe boek
Selamat makan is klaar en komt in oktober uit. Alle recepten die
ik verzameld heb in Indonesië staan erin. Maar daarover volgende
maand meer. Fijne vakantie en een mooie zomer toegewenst!
Ik denk nog steeds terug aan die leuke tijd in Aruba.
Mijn zuster en zwager vertelden me daar dat ze in
Sukamantri nog geen restaurant hadden. Ik heb ze toen
verteld dat ik er wel oren naar had om in Sukabumi een
restaurant op te zetten en eventueel te runnen. Daarom
ben ik vorig jaar naar Sukabumi gegaan om de locatie te
bekijken. Het overtrof al mijn verwachtingen. Met het
bestuur van het park hebben wij afgesproken dat ik het
restaurant ga opzetten. In november ga ik enkele maan
den naar Indonesië. Het zal wel op en neer reizen wor
den, maar ik heb tot december 2003 de tijd om te
beslissen wat ik uiteindelijk doe. Misschien blijf ik wel
een paar jaar. Het park is geen commerciële onderne
ming en opgericht door mensen die wat met Indië of
Indonesië hebben. Ze zien het als een bescheiden bij
drage aan de werkgelegenheid in Indonesië. In het res
taurant komen mensen uit het dorp te werken. Ik ben
benieuwd of ik met de taal uit de voeten kan. In ieder
geval neem ik een aantal woordenboeken mee, want stel
je voor dat je es sepatu besteld in plaats van es batuwaar
ik elke keer weer om vroeg in de limonade. Ik verheug
me er enorm op om daar iets te kunnen doen. Ik hou
wel van een uitdaging. Natuurlijk zal ik recepten voor
jullie blijven verzamelen en ze opschrijven. Voorlopig
komen mijn stukjes en Indonesische recepten echter
nog uit Nederland. Deze keer geef ik jullie het recept
van onze welkomstgroet uit Sukamantri, heerlijk toepas
selijk nu het hier ook zomer is.
Es kopi, voor een kan van ongeveer 1 V2 liter ijskoffie
heeft u nodig:
één blikje gecondenseerde (dikke, zoete) melk, koffie
extract (vloeibaar), ijsklontjes en mineraalwater zonder
koolzuur.
Doe de inhoud van het blikje melk in de blender en
voeg dan acht eetlepels koffie-extract toe (dit kan naar
eigen smaak slapper of sterker), tien ijsklontjes en vul
het geheel aan met mineraalwater. Mix het geheel een
paar minuten, giet de koffie over in een kan en bewaar
het in de koelkast. Serveer in longdrinkglazen met een
rietje.
47 ste jaargang - nummer 1 - juli 2002 15