Risolles l?ecil Ingrediënten voor de vulling: 1 grote of 2 kleine winterwortels 50 gram su-un 6 lente uitjes 3 sjalotten 2 teentjes knoflook 2 eetlepels slaolie 1 eetlepel suiker zout en peper naar smaak Ingrediënten voor de pannenkoeken: 400 gram tarwebloem 100 gram rijstmeel 1 ei snufje zout, water, olie 1 ei voor het plakken 5 dl slaolie om te frituren Schrap en was de wortel en rasp hem zeer fijn. Giet heet water over de su-un, laat dit vijf minuten staan, giet het water af en knip de su-un kleiner. Was en snijd de lente-uitjes in dunne ringen. Pel de sjalotten en knoflook en snipper ze fijn. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin eerste de sjalotten en knoflook licht en voeg dan de geraspte worteltjes toe. Voeg de su-un in gedeelten erbij en vermeng het goed met elkaar. Voeg dan de lente-uitjes, suiker, zout en peper naar smaak toe en roer het geheel nogmaals goed dooreen. Laat de vulling afkoelen. Maak van de bloem, rijstmeel, ei, zout en wat water beslag (als pannenkoekenbeslag) en bestrijk een kleine koekenpan steeds met een beetje olie en bak hierin klei ne pannenkoekjes. Bak de pannenkoekjes niet te bruin en te hard. Kluts een eitje en leg een pannenkoekje klaar. Vul de pannenkoek jes in het midden met een eetlepel vulling, vouw de zijkanten dicht, het onderste stuk naar boven en bestrijk het bovenste stukje met wat ei. Vouw het als een envelopje dicht. Herhaal dit tot de pannenkoekjes en vulling op zijn. Verhit in een wadjan de olie en frituur hierin de risolles goudbruin. Laat daarna de risolles uitlek ken en serveer ze warm. Selamat maken. Oh ja, mijn nieuwe boek Selamat makan is klaar en komt in oktober uit. Alle recepten die ik verzameld heb in Indonesië staan erin. Maar daarover volgende maand meer. Fijne vakantie en een mooie zomer toegewenst! Ik denk nog steeds terug aan die leuke tijd in Aruba. Mijn zuster en zwager vertelden me daar dat ze in Sukamantri nog geen restaurant hadden. Ik heb ze toen verteld dat ik er wel oren naar had om in Sukabumi een restaurant op te zetten en eventueel te runnen. Daarom ben ik vorig jaar naar Sukabumi gegaan om de locatie te bekijken. Het overtrof al mijn verwachtingen. Met het bestuur van het park hebben wij afgesproken dat ik het restaurant ga opzetten. In november ga ik enkele maan den naar Indonesië. Het zal wel op en neer reizen wor den, maar ik heb tot december 2003 de tijd om te beslissen wat ik uiteindelijk doe. Misschien blijf ik wel een paar jaar. Het park is geen commerciële onderne ming en opgericht door mensen die wat met Indië of Indonesië hebben. Ze zien het als een bescheiden bij drage aan de werkgelegenheid in Indonesië. In het res taurant komen mensen uit het dorp te werken. Ik ben benieuwd of ik met de taal uit de voeten kan. In ieder geval neem ik een aantal woordenboeken mee, want stel je voor dat je es sepatu besteld in plaats van es batuwaar ik elke keer weer om vroeg in de limonade. Ik verheug me er enorm op om daar iets te kunnen doen. Ik hou wel van een uitdaging. Natuurlijk zal ik recepten voor jullie blijven verzamelen en ze opschrijven. Voorlopig komen mijn stukjes en Indonesische recepten echter nog uit Nederland. Deze keer geef ik jullie het recept van onze welkomstgroet uit Sukamantri, heerlijk toepas selijk nu het hier ook zomer is. Es kopi, voor een kan van ongeveer 1 V2 liter ijskoffie heeft u nodig: één blikje gecondenseerde (dikke, zoete) melk, koffie extract (vloeibaar), ijsklontjes en mineraalwater zonder koolzuur. Doe de inhoud van het blikje melk in de blender en voeg dan acht eetlepels koffie-extract toe (dit kan naar eigen smaak slapper of sterker), tien ijsklontjes en vul het geheel aan met mineraalwater. Mix het geheel een paar minuten, giet de koffie over in een kan en bewaar het in de koelkast. Serveer in longdrinkglazen met een rietje. 47 ste jaargang - nummer 1 - juli 2002 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 15