deden wist ik niet. Ik dacht dat het bewaard werd! Daarna werd er flink getafeld, alles was opgegaan, maar omdat ik op dat moment geen honger had, heb ik zo goed als niets gegeten, 's Avonds kreeg ik een enorme honger, dacht aan de rujak en eieren en ben op zoek gegaan naar dat verborgen lekkers. De koelkast en het hele huis doorzocht, maar helaas geen rujak en eieren. Er was ook geen ander voedsel te vinden en met een kna gend gevoel ben ik maar gaan slapen. De volgende dag meteen gevraagd waar de rujak was gebleven. Het bleek dat vlak na de ceremonie de rujak en eieren op het dak van het huis waren gezet, voor de goden. Als ik dat had geweten, had ik 's nachts een ladder gepakt en van die overheerlijke rujak gesnoept. Weinig respect zult u denken, maar ik had het voor die rujak overgehad, zo'n honger had ik. De volgende dag heb ik mijn honger kunnen stillen met een heer lijk bordje bubur ayam. Dit recept kreeg ik van de man die 's morgens met zijn kaki tiga voor het park stond. Lekker vers en warm en tenminste iets anders dan nasi goreng, want dat eet je al genoeg in Indonesië. Deze bubur ayam was overheerlijk. Van Uwah kregen we nog een schaaltje sambal rawit kecap er bij, want sambal hoort erbij of het nu 's morgens of 's avonds is. Ik eet daar veel meer sambal dan hier, het smaakt daar allemaal veel beter. Hierbij dan het recept van bubur ayam met sambal rawit kecap. Bubur ayam Sukamantri: Ingrediënten; 1 kip van 750 gram 1 V2 liter water 500 gram ongekookte rijst 2 bouillonblokjes (kip) 2 uien 3 teentjes knoflook 1 stukje laos van 3 cm 1 stukje kunyit van 4 cm 2 kemirienootjes 1 dl slaolie 1 spriet sereh 3 blaadjes daun salam 2 blaadjes daun jeruk purut 2 theelepels ketumbar 1 theelepel trassi 2 theelepels suiker 1 theelepel assem 1 V, dl water en zout naar smaak Ingrediënten en bereiding; 1 dl kecap manis 10 cabé rawit fijngesneden in ringen, vermeng dit samen in een schaaltje. Voor de garnering'; 2 omeletten fijn gesneden, 1 prei in dunne ringen gesneden, fijngehakte selderie en gefruite uitjes Bereidingswijze: Zet de kip op met het water en trek daarvan een bouillon in ongeveer 1 uur. Haal de kip uit de bouillon, laat haar afkoelen en ontdoe de kip van botten en vellen en snijd de kip in stukjes. Zet deze even apart. Was de rijst in een zeef totdat het water helder is en doe dit tezamen met de bouil lonblokjes in de kippenbouillon. Breng dit weer aan de kook onder voortdurend roeren. Wanneer het borrelt, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat dit onge veer 45 minuten staan. De rijst moet wel pap zijn gewor den. Pel de uien en de knoflook, was en haal de velletjes van laos en kunyit en wrijf deze vier ingrediënten en de kemirinootjes fijn in een cobek of in een foodprocessor. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin het mengsel gla zig. Voeg toe: sereh, salam, jeruk purut, ketumbar, trassi, suiker en assem en fruit dit eveneens mee. Voeg dan het water toe en eventueel zout naar smaak. Laat het mengsel 10 minuten sudderen totdat het water iets is verdampt. Verwijder sereh, salam en jeruk purut. Wanneer de bubur klaar is, roer dan de gefruite bumbu er doorheen. Schep de bubur op in schaaltjes, bovenop gegarneerd met de stukjes kip, fijngesneden omelet, prei, selderie en gefruite uitjes en geef de sambal rawit kecap er apart bij. S a m Ij a 1 rawit Recap: Helaas heb ik geen foto van de bubur en zijn de foto's van de selamatan mislukt. Maar ik heb een leuke foto van het restaurant. Van links naar rechts: Uwah, Etty (all-round personeel) Dicky en Natalie Boreel (beheerders van park Sukamantri) en ikzelf. Het restaurant wordt nog uitgebreid met méér tafels en stoelen en een bar en de keuken moet nog helemaal worden ingericht. Dus voor mij ook nog genoeg te doen deze twee maanden. Eet smakelijk en tot de volgende maand vanuit Sukabumi! 47 ste jaargang - nummer 2 - augustus 2002 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 15