Onze kruid en door Max van Balgooy De serie over de Indonesische kruiden is een vervolg op Onze vruchten in Moesson van mei, juni en juli 2001In navolging van het vruch- tenverhaal behandel ik, zonder volledigheid na te streven, de kruiden alfabe tisch per familie. Naast de wetenschappelijke naam probeer ik, zover bekend, de Indonesische (I), Nederlandse (N) en Engelse (E) naam te ver melden. Bij elke soort komt een korte beschrij ving, herkomst van de soort en welk deel waar voor wordt gebruikt. De meeste illustraties zijn afkomstig uit: J.J. Ochse R.C. Bakhuizen van den Brink: Vegetables of the Dutch East Indies. (Amsterdam: Asher, 1980) en C.C. de Guzman J.S. Siemonsma (ed.): Prosea 13: Spices. (Wageningen: PUDOC, 1999). Ik dank de Stichting Prosea voor de toestemming tot het reproduceren van illustra ties uit Prosea publicaties. Voor geografische begrip pen, botanische termen en naamgeving, verwijs ik naar bovengenoemd ver haal over Onze vruchten. Vakgenoten beschouwen Jr. Max van Balgooy (Poerbalingga, 1Q32) als Je grootste kenner ter werelJ van planten uit het hele gebieJ van InJonesië, Maleisië, Papua, Je Filippijnen, Brunei en Singapore. Afgelopen jaar publiceer Je Van Balgooy het JerJe en laatste Jee! van Malesian seeJ plants. Een buitengewoon waarJevol naslagwerk, omJat Van Balgooy Je enige is Jie Je kennis bezit om een Jergelijk stanJaarJwerk samen te stellen. Hoe succesvol ook op zijn eigen vakgebieJ, Max van Balgooy schrijft voor Moesson graag een serie over Onze krwJen. Deze maanJ Jee! vijf. uit Ochse Pedaliaceae Sesamum oriëntale (S. indicum): Wijen (I), Sesame (E) Eenjarig kruid tot 1,5 meter hoog met deels tegenoverstaand, deels verspreid blad dat ongedeeld tot diep ingesneden kan zijn. Oorsprong van de plant is ver moedelijk Afrika. De ongeveer 2 centi meter lange doosvruchten bevatten talrijke zaadjes die in allerlei koekjes worden verwerkt. Ook wordt er olie uit het zaad geperst die vooral in de Chinese keuken veel wordt toegepast. uit Prosea 13 Piperaceae (Peperfamilie) Piper: diverse soortenMerica, Lada (I), Peper (N), (Black) Pepper (E) Tegenwoordig wordt het meest gebruikt Piper nigrum, een uit India afkomstige klimplant. De gedroogde vruchtjes (zwart als het vruchtvlees er nog aan zit en wit wanneer dat is verwijderd) worden meer in de Indiase dan in de Indonesische keuken gebruikt. Voordat lombok en rawit hun intrede deden in de Indonesische keuken, werden enkele inheemse Piper soorten gebruikt, zoals Piper retrofractum (Cabe jawa, Long pepper), die een compacte, bij rijpheid rode, vruchtwijze pro duceert. moessOn 38

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 38