L I N A I R F Ikan tuna sambal goreng: Ingrediënten: 1 tonijn van 1000 gram of 4 moten tonijn V? dl azijn V2 dl water 2 eieren 200 gram tarwebloem 5 dl slaolie om te frituren 2 rode uien 4 teentjes knoflook 6 rode lomboks 1 dl slaolie 3 tomaten 1 klein blikje tomatenpuree van 70 gram 2 dl water Bnmliu: 1 stukje laos van 3 cm 2 blaadjes daun jeruk purut 1 eetlepel suiker zout naar smaak Bereidingswijze: Maak de vis schoon, ontdoe ze van de kop, vinnen en staart. Snijd de vis vanaf de buikwand open en haal de ingewanden eruit, verwijder de grootste graat niet. Snijd de vis in vier moten of vraag de vishandelaar de vis voor u schoon te maken. Meng in een kom azijn en water en laat hierin de stukken vis ongeveer 5 a 10 minuten staan. Spoel ze daarna af en dep ze droog met wat keukenpapier. Kluts de eieren los en doe in een diep bord de tarwebloem. Verhit in een wadjan de olie en haal de moten vis door het ei en daarna door de tarwebloem. Druk de bloem goed aan en frituur de moten om en om bruin en laat ze hierna uitlekken. Pel de uien en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks en haal het velletje van de laos. Wrijf deze vier ingrediënten fijn in een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit in een wadjan 1 deciliter slaolie en fruit hierin het mengsel en de overige bumbu licht. Was en snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg deze toe. Doe de inhoud van het blikje tomatenpuree en 2 deciliter water erbij. Roer alles goed dooreen en laat het geheel ongeveer 15 minu ten op zacht vuur sudderen. Leg de moten vis in de saus en verwarm alles nogmaals 5 minuten. Verwijder voor het opdie nen de blaadjes. Het andere recept (ook erg smakelijk) heb ik gekregen van een vriendin uit Bandung. Ikan tuna bakar wijen: geroosterde tonijn met sesamzaadjes Ingrediënten: 1 tonijn van 1000 gram of 4 moten tonijn 50 gram margarine 2 eetlepels kecap ikan 2 eedepels sesamzaadjes sap van 2 jeruk of V2 citroen 2 theelepels suiker eventueel zout naar smaak (kecap ikan is erg zout) Voor de saus: 2 rode lomboks 6 cabé rawits 1 dl kecap ikan 2 jeruk nipis 3 takjes daun kemangi Bereidingswijze: Maak de vis schoon zoals in het vorige recept. Laat de mar garine smelten in een kleine pan en voeg daarbij toe: kecap ikan, sesamzaadjes, sap van de jeruk, suiker en eventueel zout naar smaak. Laat het geheel op zacht vuur 5 minuten sudderen en laat de marinade even afkoelen. Wrijf de moten tonijn in met het mengsel en marineer 15 minuten. Rooster de vis in een visklem op een houtskoolvuurtje en draai ze regelmatig om of rooster de vis in de oven. Verwarm de oven 10 minuten voor op 275° C, doe de vis op een oven schaal en rooster deze ongeveer 15 a 20 minuten op 200- 225° C. Maak ondertussen de saus. Was en haal de steeltjes van de lomboks en cabé rawit en wrijf deze in een cobek fijn. Schep het mengsel over in een schaaltje en vermeng het met de kecap. Snijd de jeruk nipis in partjes en roer dit er door heen. Was en snijd de kemangi fijn en strooi dit erover. Dien de vis op en geef de saus apart erbij. Geef bij deze twee recepten warme rijst en wat lalap keti- mun. Wij hebben als lalap kemangiblaadjes gegeten, maar ja, dat pluk je daar vers van de struiken. Ik hoop dat u ook geniet van deze recepten, al dan niet met kemangiblaadjes. Tot de volgende maand!

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 15