Net voorbij de Kamperbinnenpoort in het oude centrum van Amersfoort zit Toko Tjin, de eerste toko van Amersfoort. Wanneer je de winkel bin nengaat, word je overdon derd door de enorme hoeveelheid spullen die ze verkopen. Overal staan fles sen, potjes en zakjes met lekker eten. Op de zijkant van de magnetron hangt een wirwar van memo blaadjes. In de hoek achter de balie hangt een televisie. door Sjors Bos Op 1 juli 1973 opende Toko Tjin voor het eerst zijn deu ren. Volgend jaar bestaat de winkel van Kwie Joe Henk Tjin (1942) dertig jaar. 'In de jaren zeventig was het erg moeilijk om werk te vinden. En omdat ik veel waarde hecht aan zelfstandigheid ben ik toen mijn eigen winkel begonnen.' De eerste zeven jaar waren erg zwaar. Een paar maanden na de ope ning begon de oliecrisis. Nou niet bepaald het ideale klimaat om een winkel in te beginnen. 'De eerste zeven jaren waren magere jaren. We zaten krap bij kas in die tijd. Behalve dat we last hadden van de economi sche crisis waren onze leveranciers erg wantrouwig. We moesten altijd vooraf contant betalen. Dat maakte het er voor een beginnend onderne mer niet gemakkelijker op. Gelukkig hebben we het eerste jaar veel hulp gehad van een Indonesische mevrouw. Zij heeft ons er echt door heen geholpen. Ze hielp ons met van alles. Klanten helpen in de winkel maar ze leerde ons ook hoe je bepaalde gerechten het lekkerste klaar kan maken.' I joUvol Geen millimeter wand is onbenut in Toko Tjin. Waar je ook kijkt, overal staan spullen. De oudste zoon, Clif, die nu de zaak runt, vertelt dat ze meer dan negenduizend verschillen de artikelen verkopen. 'Als wij het niet hebben, dan bestaat het niet,' voegt Henk Tjin er glunderend aan toe. Van alle spullen die de winkel ver koopt, weet Henk Tjin wat het is en hoe het smaakt. 'Alle nieuwe produc ten proeven we eerst zelf. Het is belangrijk dat we weten wat we ver kopen.' Van de meeste gerechten en ingrediënten kent hij zowel de Indonesische als de Surinaamse naam. 'Er komen veel Indische en Surinaamse mensen naar onze win kel daarom is het erg belangrijk om te weten wat mensen bedoelen als ze iets willen kopen.' berviee Mensen komen naar de toko voor service en goed advies. Daarom kie zen veel mensen voor de toko in plaats van een supermarkt. 'Supermarkten hebben ook gepro beerd oosterse producten te verko pen maar dat sloeg nooit echt aan. Ze ontberen domweg de kennis om mensen een goed advies te geven. De meeste mensen die in de super markt werken, weten het verschil tus sen verschillende soorten rijst of ketjap gewoon niet.' De laatste paar jaar is het assortiment van de winkel wat aangepast. De mensen willen meer dan alleen Indonesische, Surinaamse en Chinese producten. Zo verkopen ze nu bijvoorbeeld ook producten uit Thailand en kun je er zelfs Amerikaanse pindakaas en mayonai se kopen. 'Je betaalt er dan wel wat meer voor dan Nederlandse pinda kaas en mayonaise, maar het is zoveel lekkerder.' Hete Cninees De hete Chinees, dat is de bijnaam van Henk Tjin. Mensen noemen hem zo omdat het eten in zijn toko altijd een stuk pittiger is dan in ande re zaken. De Indonesische gerechten die wij verkopen zijn veelal Javaanse gerechten. Die zijn vaak wat pittiger dan de mensen in Nederland gewend zijn. Omdat de familie Tjin oorspronkelijk uit Suriname komt verkopen ze niet alleen Indonesische gerechten. Ook de Surinaamse keuken is goed verte genwoordigd bij Toko Tjin. 'We verkopen zowel Surinaamse, Indonesische als Chinese gerechten. Maar de grens tussen de verschillen de keukens nemen we niet zo strikt. We combineren soms ook gerechten uit de verschillende keukens met elkaar.' Familie Henk Tjin runt de winkel niet meer zelf. Dat doet zijn oudste zoon nu. moessQn Toko's in Nederland 42

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 44