Net voorbij de
Kamperbinnenpoort in het
oude centrum van
Amersfoort zit Toko Tjin, de
eerste toko van Amersfoort.
Wanneer je de winkel bin
nengaat, word je overdon
derd door de enorme
hoeveelheid spullen die ze
verkopen. Overal staan fles
sen, potjes en zakjes met
lekker eten. Op de zijkant
van de magnetron hangt
een wirwar van memo
blaadjes. In de hoek achter
de balie hangt een televisie.
door Sjors Bos
Op 1 juli 1973 opende Toko
Tjin voor het eerst zijn deu
ren. Volgend jaar bestaat de
winkel van Kwie Joe Henk Tjin
(1942) dertig jaar. 'In de jaren
zeventig was het erg moeilijk om
werk te vinden. En omdat ik veel
waarde hecht aan zelfstandigheid ben
ik toen mijn eigen winkel begonnen.'
De eerste zeven jaar waren erg
zwaar. Een paar maanden na de ope
ning begon de oliecrisis. Nou niet
bepaald het ideale klimaat om een
winkel in te beginnen. 'De eerste
zeven jaren waren magere jaren. We
zaten krap bij kas in die tijd. Behalve
dat we last hadden van de economi
sche crisis waren onze leveranciers
erg wantrouwig. We moesten altijd
vooraf contant betalen. Dat maakte
het er voor een beginnend onderne
mer niet gemakkelijker op. Gelukkig
hebben we het eerste jaar veel hulp
gehad van een Indonesische
mevrouw. Zij heeft ons er echt door
heen geholpen. Ze hielp ons met van
alles. Klanten helpen in de winkel
maar ze leerde ons ook hoe je
bepaalde gerechten het lekkerste
klaar kan maken.'
I joUvol
Geen millimeter wand is onbenut in
Toko Tjin. Waar je ook kijkt, overal
staan spullen. De oudste zoon, Clif,
die nu de zaak runt, vertelt dat ze
meer dan negenduizend verschillen
de artikelen verkopen. 'Als wij het
niet hebben, dan bestaat het niet,'
voegt Henk Tjin er glunderend aan
toe.
Van alle spullen die de winkel ver
koopt, weet Henk Tjin wat het is en
hoe het smaakt. 'Alle nieuwe produc
ten proeven we eerst zelf. Het is
belangrijk dat we weten wat we ver
kopen.' Van de meeste gerechten en
ingrediënten kent hij zowel de
Indonesische als de Surinaamse
naam. 'Er komen veel Indische en
Surinaamse mensen naar onze win
kel daarom is het erg belangrijk om
te weten wat mensen bedoelen als ze
iets willen kopen.'
berviee
Mensen komen naar de toko voor
service en goed advies. Daarom kie
zen veel mensen voor de toko in
plaats van een supermarkt.
'Supermarkten hebben ook gepro
beerd oosterse producten te verko
pen maar dat sloeg nooit echt aan.
Ze ontberen domweg de kennis om
mensen een goed advies te geven.
De meeste mensen die in de super
markt werken, weten het verschil tus
sen verschillende soorten rijst of
ketjap gewoon niet.'
De laatste paar jaar is het assortiment
van de winkel wat aangepast. De
mensen willen meer dan alleen
Indonesische, Surinaamse en
Chinese producten. Zo verkopen ze
nu bijvoorbeeld ook producten uit
Thailand en kun je er zelfs
Amerikaanse pindakaas en mayonai
se kopen. 'Je betaalt er dan wel wat
meer voor dan Nederlandse pinda
kaas en mayonaise, maar het is zoveel
lekkerder.'
Hete Cninees
De hete Chinees, dat is de bijnaam
van Henk Tjin. Mensen noemen
hem zo omdat het eten in zijn toko
altijd een stuk pittiger is dan in ande
re zaken. De Indonesische gerechten
die wij verkopen zijn veelal Javaanse
gerechten. Die zijn vaak wat pittiger
dan de mensen in Nederland gewend
zijn.
Omdat de familie Tjin oorspronkelijk
uit Suriname komt verkopen ze niet
alleen Indonesische gerechten. Ook
de Surinaamse keuken is goed verte
genwoordigd bij Toko Tjin.
'We verkopen zowel Surinaamse,
Indonesische als Chinese gerechten.
Maar de grens tussen de verschillen
de keukens nemen we niet zo strikt.
We combineren soms ook gerechten
uit de verschillende keukens met
elkaar.'
Familie
Henk Tjin runt de winkel niet meer
zelf. Dat doet zijn oudste zoon nu.
moessQn
Toko's
in Nederland
42