de taal, want ik draai alles nog steeds om. Heb ik het over mijn hondje, dan zeg ik saya anjing. Beginnen ze te lachen. Geen wonder, ik zeg voortdurend 'ik ben een hond' in plaats van anjing saya, mijn hond. Maar al doende leert men en ik leer elke dag nog zoveel van ze. Voor lezers van Moesson die op vakantie gaan naar Indonesië en gebruik willen maken van mijn huis, bel me gerust (of stuur een briefje naar de redactie). De buren zijn ontzettend aardig en iedereen wil wel helpen met uitleg van diverse uit stapjes, transport en andere dingen. Er zijn twee personen aanwezig die het huis schoonmaken. Ik heb ook een lieve buurvrouw. Ze kookte voor me tijdens de renovatie. En nu vraag ik haar regelmatig te koken als ik eens geen zin heb om zelf te koken. Het is een familie uit Padang, dus er wordt Padangs gekookt. Van haar heb ik veel recepten gekregen en samen kunnen wij uren praten over eten. Wat ik heel lekker vond van haar is de ayam pèpès en tumis sayuran. Deze twee recepten heb ik voor u genoteerd. Geef er warme, witte rijst bij en smullen maar! Ayam pèpès I ngrediënten: 10 sjalotjes 3 teentjes knoflook 2 rode en 1 groene lombok 1 dl slaolie 750 gram kipfilet pisangblad II u mli li 1 stukje laos of lengkuas van 2 cm 1 stukje kunyit van 3 cm 2 kemirinootjes 2 blaadjes daun salam 2 blaadjes daun jeruk purut 1 spriet sereh of serai 1 theelepel ketumbar 1 theelepel terasi 2 theelepels suiker zout naar smaak Bereidingswijze: Pel de sjalotjes en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks, haal de velletjes van de laos en kunyit en wrijf deze vijf ingrediënten en de kemirinootjes fijn in een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit de olie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige bumbu hierin licht. Snijd de kipfilet in zeer dunne reep jes en fruit deze om en om totdat het gaar is. Laat het geheel iets afkoelen. Neem een stukje pisangblad van 30 bij 30 cm en leg dat in het midden het gefruite mengsel. Vouw of rol het blad om en sluit de uiteinden met een cocktail- of satéprikker. Leg het pakketje op een oven schaal. Verwarm een oven ongeveer tien minuten voor op 200 graden en plaats dan de ovenschaal in het mid den van de oven. Laat het pakketje 10 minuten roosteren in de oven, draai het om en laat het nogmaals 10 minu ten roosteren. Verwijder voor het opdienen de daun salam, jeruk purut en sereh. Serveer de ayam pèpès in pisangblad. Tumis sayuran Ingrediënten: 250 gram taugé 150 gram spitskool 250 gram paksoi 5 sjalotjes 2 teentjes knoflook 2 rode lomboks V, dl slaolie 2 theelepels suiker 3 eetlepels Chinese ketjap (zout) Bereidingswijze: Spoel de taugé en laat ze uitlekken. Was en snijd de kool en paksoi en laat ze uitlekken. Pel de sjalotjes en knoflook en snipper ze zeer fijn. Was en haal de steeltjes van de lomboks en snijd ze schuin als snijbonen. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin sjalotjes, knoflook en lom bok licht. Voeg dan de uitgelekte groenten erbij en roer alles goed door. Voeg de suiker en de ketjap toe en roer alles nogmaals goed dooreen. Dien de tumis warm op. Ik hoop dat u hiervan zal smullen. 'Pot de volgende maand, dan met nog meer recepten van mijn buurvrouw. 15 47 ste jaargang - nummer 9 - maart 2003

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 15