Ondanks het tekort aan leraren, heerst er op deze school een behoorlijke disci pline. Het is voor de leraren een zware opgave om dagelijks 250 kinderen in toom te houden. De leraren worden betaald door de pemerintah, het salaris is niet hoog. Gemiddeld verdienen ze per maand ongeveer 100 tot 125 euro. Niet veel leraren willen deze baan omdat ze in de stad veel beter betaald worden. Maar gelukkig hebben de leraren nog hart voor deze kinderen. Meer dan de helft heeft niet eens schoenen, en ze moeten echt van ver komen. Ook Erwan is erg begaan met deze kinderen. In zijn vrije tijd treed hij op als zanger en met redelijk veel suc ces. Met het geld dat hij hiermee ver dient ondersteunt hij ook de school, eigenlijk meer de kinderen. Voor hen koopt hij eten en geeft ze wat uang jajan om in de pauze te kunnen snoepen. Om de school op te knappen is onge veer 5000 euro nodig. Met deze weten schap heb ik vast besloten om de school te ondersteunen. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om u te vragen mijn boek Selamat Makan te kopen. Zoals u al weet gaat mijn deel van de opbrengst naar kleine projecten, waarvan deze school er een is. Met een zwaaigebaar heb ik afscheid genomen van de kinderen, want om weer 250 keer mijn hand te geven zag ik niet zo -zitten, ik heb wel moeten beloven dat ik terug zal komen. Ik hoop dat in de toekomst deze kinderen verder kunnen leren in droge lokalen. Natuurlijk hebben Efwan Albiasa en ik ook gepraat over koken en eten. Zo weet ik dat hij vegetariër is en ontzet tend lekker kan koken. Hij heeft mij uitgenodigd om voor mij te koken en dat heb ik niet afgeslagen. Twee heerlij ke gerechten maakte hij. Sambal goreng kentang en gulai nangka. De gulai nangka was verrukkelijk. Het recept geef ik graag aan u door. Ik weet alleen niet of hier verse nangka te koop is, maar in blik is het er zeker. De sambal goreng kentang is eigenlijk het zelfde als ik van mijn moeder heb geleerd. Gulai nangka 1 ngrediënten: 2 blikken nangka muda 1 blik kokosmelk (santen van 400 ml) 6 dl water 10 rode sjalotten 5 teentjes knoflook 5 rode lomboks 3 cabé rawits Bumbu: 1 stukje lengkuas van 3 cm 1 stukje jahe van 5 cm 1 stukje kunyit van 6 cm 2 sprieten serai 5 blaadjes daun jeruk purut zout naar smaak Bereidingswijze: Laat de inhoud van de blikken nang ka uitlekken en snijd het in grote stukjes. Doe de kokosmelk en het water in een pan. Pel de sjalotten en knoflook, was de lomboks en rawits en haal de steeltjes er af. Haal de vel letjes van de lengkuas, jahe en' kunyit. Wrijf deze zeven ingrediënten fijn in een cobek of maal ze in een foodpro cessor fijn. Doe het mengsel in de pan met de serai, daun jeruk purut en zout naar smaak. Breng het geheel aan de kook en laat het op zacht vuur 5 minuten staan. Voeg dan de gesne den nangka toe en laat het geheel nogmaals 20 minuten sudderen tot dat de saus is ingedikt. Verwijder voor het opdienen de serai en de blaadjes jeruk purut. Sambal goreng kentang Ingrediënten: 2 of 3 grote aardappels 5 dl slaolie om in frituren 6 sjalotten 3 teentjes knoflook 2 rode lomboks 1 dl slaolie 1 theelepel assem 1 dl water 1 eetlepel kecap manis 50 gram petehbonen uit de diepvries Bumlm: 1 stukje lengkuas van 2 cm 1 spriet serai 2 blaadjes daun salam 2 theelepels suiker zout naar smaak Bereidingswijze: Was en schil de aardappelen en snijd ze in dobbelsteentjes. Verhit in de wajang de olie en frituur hierin de aardappeltjes goudbruin en laat ze hierna uitlekken. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks en haal het velletje van de lengkuas. Wrijf deze vier ingrediënten fijn in een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit 1 dl slaolie in de wadjan en fruit hierin het mengsel en de overige bumbu licht. Voeg dan toe assem, water, kecap en de petehbonen en laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen. Roer op het laatst de gebak ken aardappeltjes erdoor en verwijder voor het opdienen de serai en daun salam. Geef er warme witte rijst bij en geniet ervan! 15 47 ste jaargang - nummer 11 - mei 2003

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 15