Ondanks het tekort aan leraren, heerst
er op deze school een behoorlijke disci
pline. Het is voor de leraren een zware
opgave om dagelijks 250 kinderen in
toom te houden. De leraren worden
betaald door de pemerintah, het salaris
is niet hoog. Gemiddeld verdienen ze
per maand ongeveer 100 tot 125 euro.
Niet veel leraren willen deze baan
omdat ze in de stad veel beter betaald
worden. Maar gelukkig hebben de
leraren nog hart voor deze kinderen.
Meer dan de helft heeft niet eens
schoenen, en ze moeten echt van ver
komen. Ook Erwan is erg begaan met
deze kinderen. In zijn vrije tijd treed hij
op als zanger en met redelijk veel suc
ces. Met het geld dat hij hiermee ver
dient ondersteunt hij ook de school,
eigenlijk meer de kinderen. Voor hen
koopt hij eten en geeft ze wat uang jajan
om in de pauze te kunnen snoepen.
Om de school op te knappen is onge
veer 5000 euro nodig. Met deze weten
schap heb ik vast besloten om de
school te ondersteunen. Ik wil graag
van deze gelegenheid gebruik maken
om u te vragen mijn boek Selamat
Makan te kopen. Zoals u al weet gaat
mijn deel van de opbrengst naar kleine
projecten, waarvan deze school er een
is.
Met een zwaaigebaar heb ik afscheid
genomen van de kinderen, want om
weer 250 keer mijn hand te geven zag
ik niet zo -zitten, ik heb wel moeten
beloven dat ik terug zal komen. Ik
hoop dat in de toekomst deze kinderen
verder kunnen leren in droge lokalen.
Natuurlijk hebben Efwan Albiasa en ik
ook gepraat over koken en eten. Zo
weet ik dat hij vegetariër is en ontzet
tend lekker kan koken. Hij heeft mij
uitgenodigd om voor mij te koken en
dat heb ik niet afgeslagen. Twee heerlij
ke gerechten maakte hij. Sambal
goreng kentang en gulai nangka. De
gulai nangka was verrukkelijk. Het
recept geef ik graag aan u door. Ik weet
alleen niet of hier verse nangka te koop
is, maar in blik is het er zeker. De
sambal goreng kentang is eigenlijk het
zelfde als ik van mijn moeder heb
geleerd.
Gulai nangka
1 ngrediënten:
2 blikken nangka muda
1 blik kokosmelk (santen van
400 ml)
6 dl water
10 rode sjalotten
5 teentjes knoflook
5 rode lomboks
3 cabé rawits
Bumbu:
1 stukje lengkuas van 3 cm
1 stukje jahe van 5 cm
1 stukje kunyit van 6 cm
2 sprieten serai
5 blaadjes daun jeruk purut
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Laat de inhoud van de blikken nang
ka uitlekken en snijd het in grote
stukjes. Doe de kokosmelk en het
water in een pan. Pel de sjalotten en
knoflook, was de lomboks en rawits
en haal de steeltjes er af. Haal de vel
letjes van de lengkuas, jahe en' kunyit.
Wrijf deze zeven ingrediënten fijn in
een cobek of maal ze in een foodpro
cessor fijn. Doe het mengsel in de
pan met de serai, daun jeruk purut
en zout naar smaak. Breng het geheel
aan de kook en laat het op zacht vuur
5 minuten staan. Voeg dan de gesne
den nangka toe en laat het geheel
nogmaals 20 minuten sudderen tot
dat de saus is ingedikt. Verwijder
voor het opdienen de serai en de
blaadjes jeruk purut.
Sambal goreng kentang
Ingrediënten:
2 of 3 grote aardappels
5 dl slaolie om in frituren
6 sjalotten
3 teentjes knoflook
2 rode lomboks
1 dl slaolie
1 theelepel assem
1 dl water
1 eetlepel kecap manis
50 gram petehbonen uit de diepvries
Bumlm:
1 stukje lengkuas van 2 cm
1 spriet serai
2 blaadjes daun salam
2 theelepels suiker
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Was en schil de aardappelen en snijd
ze in dobbelsteentjes. Verhit in de
wajang de olie en frituur hierin de
aardappeltjes goudbruin en laat ze
hierna uitlekken. Pel de sjalotten en
knoflook, was en haal de steeltjes van
de lomboks en haal het velletje van de
lengkuas. Wrijf deze vier ingrediënten
fijn in een cobek of maal ze fijn in een
foodprocessor. Verhit 1 dl slaolie in de
wadjan en fruit hierin het mengsel en
de overige bumbu licht. Voeg dan toe
assem, water, kecap en de petehbonen
en laat het geheel ongeveer 5 minuten
sudderen. Roer op het laatst de gebak
ken aardappeltjes erdoor en verwijder
voor het opdienen de serai en daun
salam. Geef er warme witte rijst bij en
geniet ervan!
15
47 ste jaargang - nummer 11 - mei 2003