Nymphaeaceae (Waterleliefamilie) Nelumbium nelumbo, Lotus, Teratai (figuur 16). De meesten kennen deze uit Azië afkomstige waterplant als siergewas. De gezwollen wortelstok wordt vooral in Chinese gerechten verwerkt, evenals de zaden. L fig. 16: Nelumbo nucifera, tekening P. Verhey-Hayes, met dank aan Prosea Solanaceae (Nachtschade-achtigen) Solatium tuberosum, Aardappel, Kentang (figuur 17). Als men hier roept: 'We eten vandaag Hollandse pot', bedoelt men meestal dat er aardappelen op tafel komen. Echter, de aardappel is uit Amerika inge voerd. Vooral in het Andesgebergte zijn diverse soor ten en variëteiten knolproducerende Solanum soorten bekend, waarvan één zijn weg naar Europa heeft gevonden, evenals naar Indonesië. De knollen worden in diverse gerechten gebruikt, bijvoorbeeld in gado gado. Welbekend is ook sambal goreng kentang. fig- 17: Solanum tuberosum uit Ochse fig. 18: Daucus carota uit Ochse Umbelliferae (Schermbloemigen) Daucus carota, Peen, Wortel (figuur 18). Hoewel wortel vooral wordt gebruikt in Europese gerechten, begint ze steeds meer ingang te krijgen in de Indonesische keuken: gestoomd als lalap of in de gado gado, in sayurs en dergelijke. 36

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 36