Bumbu 1 stukje lengkuas van 2 cm 2 blaadjes daun salam 1 spriet serai 1 schijfje gula Jawa zout naar smaak. lontong met twee gerechten. Joyce gaf mij de recepten van de gerechten die zij de maand ervoor had klaarge maakt. Lontong met opor ayam en krecek kulit, gebakken emping en sambal tomat. En als dessert: een cocktail van watermeloen met bana nen. Deze maand geef ik jullie de recepten van opor ayam en krecek kulit. Bereidingswijze: Maak de kip schoon en snij deze in zes stukken. Pel de uien en de knof look en haal het velletje van de leng kuas. Wrijf deze drie ingrediënten en de kemiri-nootjes fijn in een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit de olie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige bumbu licht, totdat de gula Jawa is gesmol ten. Voeg de kokosmelk en het water toe en laat het even borrelen. Leg dan de stukken kip in de saus en laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuur sudderen. Draai de stuk ken kip om en voeg eventueel water toe, wanneer dit is verdampt. Laat het vervolgens 30 minuten sudderen. Verwijder voor het opdienen de blaadjes en de serai. Krecek kulit Ingrediënten: 5 rode sjalotten 3 teentjes knoflook 3 rode lomboks '/2 dl slaolie, 1 theelepel asam 1 dl water 1 eetlepel kecap manis 2 of 3 zakjes bacon chrips. Bereidingswijze Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks en haal het velletje van de lengkuas. Wrijf deze vier ingrediënten fijn in een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit de olie in een wadjan. Fruit het mengsel samen met de overige bumbu licht totdat de gula Jawa is gesmolten. Voeg dan asam, water en kecap toe en laat het geheel sudderen. Voeg bacon-chrips toe wanneer het water iets verdampt is. Roer alles goed dooreen en verwijder voor het opdienen de blaadjes en de serai. Het is erg lekker om bij dit gerecht lontong te serveren Als ik weer terug ben in Indonesië ga ik ook een arisan organiseren met mijn vrienden. Selamat Makan! Opor ayam Ingrediënten: 1 kip van ruim 1 kg 2 rode uien 3 teentjes knoflook V2 dl. slaolie 1 blik kokosmelk van 400 ml 2 dl. water Bumbu 1 stukje lengkuas van 2 cm 2 kemiri-nootjes 2 blaadjes daun salam 2 blaadjes daun jeruk purut 1 spriet serai 2 theelepels ketumbar 1 theelepel jintan 2 schijfjes gula Jawa zout naar smaak toevoegen door Ciska Cress 48 ste jaargang - nummer 2 - augustus 2003 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 11