n a
Ik weet dat ze van 'zoet' houden
dus dan moet het iets van koekjes
worden. Op de pasar in Den Haag
heb ik tijdens het uitdelen van de
Indische koeken ook een aantal
mensen beloofd om de recepten van
de koeken eens in Moesson te zetten.
Dus ik sla zo twee vliegen in één
klap. Deze keer drie recepten voor
Indische koeken. Ze zijn niet zo
moeilijk te maken, maar u moet
wel geduld hebben. Het resultaat is
lekker en het ziet er kleurig uit.
Kue bendera Jakarta
(vlaggenkoek)
Ingrediënten:
1 pakje hunkuemeel
1 blik kokosmelk van 400 ml
6 dl water
3 zakjes vanillesuiker
300 gram witte basterdsuiker
snufje zout
blauwe en rode kleurstof
een paar druppels frambozen-
essence
Bereidingswijze:
Vermeng het hunkuemeel met de
kokosmelk en het water in een ruime
kom. Voeg dan de vanillesuiker, de
basterdsuiker en een snufje zout toe
en roer het nogmaals goed. Verdeel
het mengsel over drie pannen. Laat
de inhoud van één pan wit. Kleur de
inhoud van de tweede pan met een
paar druppels rode kleurstof en een
paar druppels frambozenessence en
voeg aan de inhoud van de derde
pan een paar druppels blauw toe.
Spoel een springvorm af met koud
water. Kook eerst het rode mengsel
tot een dikke pap onder voortdurend
roeren. Giet het over in de spring
vorm. Kook daarna het witte meng
sel op dezelfde wijze en giet het op
het rode mengsel in de springvorm.
Kook op dezelfde wijze het blauwe
mengsel en giet dit weer op het witte
mengsel in de springvorm. Laat de
koek afkoelen en koud worden in de
koelkast. Keer de koek om op een
platte schaal of bord en snijd hem in
plakken. U ziet: een koek in rood, wit
en blauw, de kleuren van de
Nederlandse vlag.
Kue talam Jakarta
Ingrediënten voor
de witte lagen:
1 pakje hunkuemeel
1 blikje kokosmelk van 400 ml
4 dl water
200 gram witte basterdsuiker
3 zakjes vanillesuiker
snufje zout
Ingrediënten voor
de bruine laag:
V2 pakje hunkuemeel
2 dl kokosmelk uit blik
2 dl water
3 zakjes vanillesuiker
snufje zout
3 schijfjes gula Jawa
V2 dl water
Bereidingswijze:
Bekleed eerst een springvorm van 24
cm met aluminiumfolie. Meng voor
de witte lagen in een ruime kom: 1
pakje hunkuemeel, kokosmelk, water,
suiker, vanillesuiker en een snufje
zout en verdeel dit over 2 pannen.
Meng voor het bruine laagje: 1/2
pakje hunkuemeel, kokosmelk, water,
vanillesuiker en zout. Laat in een
pannetje de gula Jawa met water
smelten en laat het even afkoelen.
Voeg dit dan bij het mengsel en roer
alles goed door elkaar. Zet nu een
pan met het witte beslag op het vuur
en kook dit onder voortdurend roe
ren tot een dikke pap. Giet het
mengsel over in de springvorm.
Kook dan het bruine beslag tot een
dikke pap en giet dit over het witte
deel in de springvorm. Kook daarna
de tweede pan met wit beslag tot
een dikke pap en giet dit over het
bruine deel. Laat de koek goed
afkoelen en zet de springvorm enke
le uren in de koelkast zodat de koek
goed koud kan worden. Keer de
koek om op een platte schaal of
bord en snijd hem in plakjes of
puntjes.
Kue pisang Jakarta
Ingrediënten:
1 pakje hunkuemeel
1 blik kokosmelk van 400 ml
3 dl water
3 zakjes vanillesuiker
snufje zout
100 gram witte basterdsuiker
2 zeer rijpe pisang tanduk
(zwarte pisang)
Bereidingswijze:
Bekleed eerst een springvorm van
18-20 cm met aluminiumfolie en zet
dit klaar. Vermeng in een ruime pan
hunkuemeel, kokosmelk, water,
vanillesuiker, zout en suiker. Pel de
pisangs, snijd ze in zeer kleine stuk
jes en voeg ze aan het beslag toe.
Zet de pan op het vuur en kook het
beslag onder voortdurend roeren tot
een dikke pap. Giet dan het mengsel
over in de springvorm en laat het
afkoelen. Zet de springvorm enkele
uren in de koelkast om de koek goed
koud te laten worden. Keer de koek
om op een platte schaal of bord en
snijd hem in plakjes of puntjes.
Deze drie recepten staan ook in
mijn boek Selamat Makan. Tot de
volgende maand.
48 ste jaargang - nummer 3 - september 2003
11