Indische beautytips
Recept voor temoe lawak
Als het bloed zuiver
is, is alles zuiver
Je uiterlijk schijnt je innerlijk te
reflecteren. Maar hoe verzorg je
die binnenkant? Hoe hou je jezelf
gezond en fit?
Josselien: Om op gewicht te blijven
drink ik veel water en eet ik fruit,
maar dat doet iedereen tegenwoordig.
Dat is niet typisch Indisch.
Lieke: Temoe lawak reinigt van
binnenuit. Dat moetje drinken. Het
zuivert het bloed; daarom is het ook
goed tegen puistjes of steenpuisten. Je
volgt een kuur van één week en je
merkt gelijk verbetering. Zo eens in de
drie maanden drink ik temoe lawak,
ook als er niets met me aan de hand is.
Temoe lawak is altijd goed. Als het
bloed zuiver is, is alles zuiver.
Claudia (36): Van mijn moeder
moesten we als kind stinkende djamoe
drinken om van binnenuit te reinigen,
tegen puistjes. Vooral mijn zusje, die had
last van puistjes. Ik eet zelf altijd veel
knoflook, omdat knoflook het bloed
reinigt. Petehbonen zijn goed voor de
nieren, dus die eet ik ook lekker veel.
Het kan me niet schelen dat het stinkt.
Op deze manier zorg ik voor schoon
heid en gezondheid van binnenuit.
Aromatherapie het nieuwste van het
nieuwste? Vergeet het maar; onze
moeders hebben dat al lang geleden
uitgevonden!
Bea (64): Als je veel zorgen hebt, of
liefdesverdriet, moetje een bloemenbad
nemen. Je doet dan zeven verschillende
soorten bloemblaadjes of bloemen in
het badwater. Dat heeft mijn moeder
mij verteld toen het uit was met mijn
eerste vriendje. Lekker warm water en
ontspannen maar!
Gezichtsverzorging
Je gezicht; daar kijkt iedereen tegen
aan. En als je zelf een beetje ijdel
bent, controleer je in elke spiegel of
etalageruit of alles nog wel in orde
is. Maar hoe zorg je ervoor dat je er
sttalend uit blijft zien?
Lieke: Elke ochtend wrijf ik een schijfje
citroen uit op mijn gezicht en handen.
Dat is om rimpels tegen te gaan.
Dat deed de baboe ook, en zij had een
heel glad en zacht gezichtje. Zij heeft
mij toen uitgelegd hoe je het citroen
maskertje moet gebruiken: 's ochtends
even inwrijven en laten inwerken en
dan douchen of wassen. Het helpt echt!
Ik raad het iedereen aan.
Cisca: Als je de rijst wast, bewaar je
het eerste water. Als je het rijstwater op
je gezicht smeert, trekt je huid helemaal
glad en strak als het opdroogt. Daarna
moet je je gezicht wel schoonspoelen met
water. Rijstwater helpt tegen puistjes.
Josselien: Van een Indo-vriend heb
ik een schoonheidslijn van crèmes met
Aloë Vera gekregen. Ik ben overal
allergisch voor, maar daar heb ik geen
last van. Misschien helpt het zo goed
omdat de Aloë Vera familie is van de
lidah boeaja.
Lilianne (30): Mijn moeder gebruikt
mangir. Ik weet niet of dat meer
Javaans is dan Indisch, mijn moeder
is namelijk Javaanse, vandaar.
Mangir zijn kleine gedroogde balletjes,
die breek je en vermeng je met wat
water in een bakje of in de palm van
je hand. Mangir is een soort scrub of
masker. Ik heb het zelf ook thuis.
Verder gebruikt mijn moeder wit poeder
om de huid op te bleken. Het is geen
bedak,je wrijft het erop en spoelt het
daarna weer af. Het is gemaakt van
de Bengkoan knol. Dat gebruik ik zelf
niet, ik geef het soms weg aan vriendin
nen. Vroeger gebruikte mijn moeder de
as van gebrand palmblad om haar
tanden witter te maken. Als kind vond
ik dat fascinerend: na het uitsmeren en
afspoelen van het zwarte spul, zijn je
tanden heel mooi blinkend wit.
Er zijn nog voldoende Indische
beautytips die van moeder of vader
op dochter worden doorgegeven.
Hoewel de meeste vrouwen in eerste
instantie zeiden: 'Ik weet niks hoor!',
kwam er nog heel veel boven.
En veel vrouwen hebben de
Indische tips toch wel eens
uitgeprobeerd. Heb jij nog
Indische beautytips, die werkten
of juist niet bleken te werken?
Mail of schrijf het Moesson:
postbus 2074
3800 CB Amersfoort
of redactie@moesson.com
Was de temoe lawak en snij er 5 schijven van af. Zet het op met twee
glazen water en met een knolletje asam. Prik met een ijzeren pen of
grote vork een aantal gaten in het asamknolletje, zodat het tot pulp kan
koken. Als het geheel kookt, dan op een klein vuur zetten en inkoken
tot driekwart van de oorspronkelijke massa. Door een zeef gieten en
af laten koelen. Dan drinken. Dit recept is voor twee dagen.
Met dank aan: Désirée Keijner,
Lieke van Asdonck, Josselien Verhoeve,
Ruud van Asdonck, Noor van Rhoon-Pedro,
Claudia van den Broek, Lilianne ten Houten,
Bea Schellens en Cisca Malawau.
48ste jaargang - nummer 4 - oktober 2003
29