Indische beautytips Recept voor temoe lawak Als het bloed zuiver is, is alles zuiver Je uiterlijk schijnt je innerlijk te reflecteren. Maar hoe verzorg je die binnenkant? Hoe hou je jezelf gezond en fit? Josselien: Om op gewicht te blijven drink ik veel water en eet ik fruit, maar dat doet iedereen tegenwoordig. Dat is niet typisch Indisch. Lieke: Temoe lawak reinigt van binnenuit. Dat moetje drinken. Het zuivert het bloed; daarom is het ook goed tegen puistjes of steenpuisten. Je volgt een kuur van één week en je merkt gelijk verbetering. Zo eens in de drie maanden drink ik temoe lawak, ook als er niets met me aan de hand is. Temoe lawak is altijd goed. Als het bloed zuiver is, is alles zuiver. Claudia (36): Van mijn moeder moesten we als kind stinkende djamoe drinken om van binnenuit te reinigen, tegen puistjes. Vooral mijn zusje, die had last van puistjes. Ik eet zelf altijd veel knoflook, omdat knoflook het bloed reinigt. Petehbonen zijn goed voor de nieren, dus die eet ik ook lekker veel. Het kan me niet schelen dat het stinkt. Op deze manier zorg ik voor schoon heid en gezondheid van binnenuit. Aromatherapie het nieuwste van het nieuwste? Vergeet het maar; onze moeders hebben dat al lang geleden uitgevonden! Bea (64): Als je veel zorgen hebt, of liefdesverdriet, moetje een bloemenbad nemen. Je doet dan zeven verschillende soorten bloemblaadjes of bloemen in het badwater. Dat heeft mijn moeder mij verteld toen het uit was met mijn eerste vriendje. Lekker warm water en ontspannen maar! Gezichtsverzorging Je gezicht; daar kijkt iedereen tegen aan. En als je zelf een beetje ijdel bent, controleer je in elke spiegel of etalageruit of alles nog wel in orde is. Maar hoe zorg je ervoor dat je er sttalend uit blijft zien? Lieke: Elke ochtend wrijf ik een schijfje citroen uit op mijn gezicht en handen. Dat is om rimpels tegen te gaan. Dat deed de baboe ook, en zij had een heel glad en zacht gezichtje. Zij heeft mij toen uitgelegd hoe je het citroen maskertje moet gebruiken: 's ochtends even inwrijven en laten inwerken en dan douchen of wassen. Het helpt echt! Ik raad het iedereen aan. Cisca: Als je de rijst wast, bewaar je het eerste water. Als je het rijstwater op je gezicht smeert, trekt je huid helemaal glad en strak als het opdroogt. Daarna moet je je gezicht wel schoonspoelen met water. Rijstwater helpt tegen puistjes. Josselien: Van een Indo-vriend heb ik een schoonheidslijn van crèmes met Aloë Vera gekregen. Ik ben overal allergisch voor, maar daar heb ik geen last van. Misschien helpt het zo goed omdat de Aloë Vera familie is van de lidah boeaja. Lilianne (30): Mijn moeder gebruikt mangir. Ik weet niet of dat meer Javaans is dan Indisch, mijn moeder is namelijk Javaanse, vandaar. Mangir zijn kleine gedroogde balletjes, die breek je en vermeng je met wat water in een bakje of in de palm van je hand. Mangir is een soort scrub of masker. Ik heb het zelf ook thuis. Verder gebruikt mijn moeder wit poeder om de huid op te bleken. Het is geen bedak,je wrijft het erop en spoelt het daarna weer af. Het is gemaakt van de Bengkoan knol. Dat gebruik ik zelf niet, ik geef het soms weg aan vriendin nen. Vroeger gebruikte mijn moeder de as van gebrand palmblad om haar tanden witter te maken. Als kind vond ik dat fascinerend: na het uitsmeren en afspoelen van het zwarte spul, zijn je tanden heel mooi blinkend wit. Er zijn nog voldoende Indische beautytips die van moeder of vader op dochter worden doorgegeven. Hoewel de meeste vrouwen in eerste instantie zeiden: 'Ik weet niks hoor!', kwam er nog heel veel boven. En veel vrouwen hebben de Indische tips toch wel eens uitgeprobeerd. Heb jij nog Indische beautytips, die werkten of juist niet bleken te werken? Mail of schrijf het Moesson: postbus 2074 3800 CB Amersfoort of redactie@moesson.com Was de temoe lawak en snij er 5 schijven van af. Zet het op met twee glazen water en met een knolletje asam. Prik met een ijzeren pen of grote vork een aantal gaten in het asamknolletje, zodat het tot pulp kan koken. Als het geheel kookt, dan op een klein vuur zetten en inkoken tot driekwart van de oorspronkelijke massa. Door een zeef gieten en af laten koelen. Dan drinken. Dit recept is voor twee dagen. Met dank aan: Désirée Keijner, Lieke van Asdonck, Josselien Verhoeve, Ruud van Asdonck, Noor van Rhoon-Pedro, Claudia van den Broek, Lilianne ten Houten, Bea Schellens en Cisca Malawau. 48ste jaargang - nummer 4 - oktober 2003 29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 29