In de tijd dat Archie Polenewen in zijn vrachtwagen door Europa
reed, had hij altijd zijn kookspullen bij zich. Een tweepits gasstel
letje, twee pannetjes en kruiden. Wanneer het 's avonds tijd was
om te eten ging hij niet naar een wegrestaurant. Hij maakte zijn
eigen eten klaar. Indisch eten, klaargemaakt op een gasstelletje in
de cabine van zijn vrachtwagen. Nu runt hij sinds drie jaar samen
met zijn vrouw Terence Silvana een toko in Zutphen.
door Sjors Bos
Hoewel Archie's loopbaan anders
doet vermoeden, staat zijn hele leven
in het teken van koken. Pole wen:
'Toen ik van school kwam heb ik
vijftien jaar in het leger gezeten. Bij de
mariniers. Daarna heb ik twee jaar op
een touringcar gezeten. En voor ik
begon met mijn toko ben ik elf jaar
lang internationaal vrachtwagenchauf
feur geweest. Op de truck Europa
door. Toen ik in het leger zat, kookte
ik wel eens voor mijn kameraden. En
in de cabine van de vrachtwagen had
ik altijd kookspullen bij me, zodat ik
onderweg Indisch kon koken.
Dat is toch veel lekkerder dan patat
met een kroket in een wegrestaurant.'
Koken op gevoel
'Ik heb eigenlijk nooit echt kooldessen
gevolgd. Het is een beetje zo gegroeid.
Ik kook al vanaf mijn achtste. Toen ik
nog in Indonesië woonde, riep mijn
moeder me rond een uur of vier, vijf
altijd naar binnen. Ik moest dan stop
pen met spelen en haar helpen in de
keuken. Door haar iedere dag te
helpen en goed te kijken naar wat zij
deed, heb ik eigenlijk leren koken.
Mijn liefde voor koken dank ik aan
mijn moeder.' Polenewen kookt op
gevoel. 'Mensen vragen wel eens naar
het recept van een gerecht. Dat geef
ik ze meestal wel. Mijn recepten zijn
geen geheim. Toch lukt het niemand
om het eten zo klaar te maken als ik
het doe. Misschien komt het omdat ik
niet kan uitleggen hoeveel je van een
bepaald kruid ergens bij moet doen.
Koken doe ik puur op gevoel.
Wanneer ik een gerecht kruid weet
ik gevoelsmatig hoeveel erbij moet.
Of dat nou voor vijf of vijftig mensen
is, dat maakt niet uit.'
Toko te koop
Het idee om een toko te beginnen
kwam vrij onverwacht. Het idee ont
stond toen Archie lange tijd thuis zat
na een operatie aan zijn arm. 'Op een
gegeven ga je nadenken wat je wil
doen, wanneer je weer kan werken.
Ik kwam toen op het idee om een
toko te beginnen. Vanaf het moment
dat ik uit de WAO ging, hebben we
gezocht naar een pand in Zevenaar
waar we toen woonden. Dat lukte
jammer genoeg niet. Toen heb ik weer
een tijdje op de vrachtwagen gezeten.
Op een gegeven moment vertelde
mijn zwager me dat er een toko in
Zutphen te koop stond. Ik heb geen
moment getwijfeld, en de toko
overgenomen.' Het eerste jaar van
Toko Tersinar was niet makkelijk.
'Soms hadden we aan het einde van
de dag maar vier gulden vijftig in de
kassa zitten. Dan zakt de moed je in
de schoenen. Er waren dagen dat er
niemand in de winkel kwam. In het
begin was het extra lastig omdat mijn
voorganger niet zo'n goede reputatie
had. De winkel was verwaarloosd en
had onregelmatige openingstijden.
Je hebt dan eigenlijk een valse start.
Het eerste half jaar hebben we veel
geld uitgegeven aan reclame om de
mensen in onze toko te krijgen.'
Lelystad
Na verloop van tijd kwamen de men
sen uit nieuwsgierigheid kijken. 'Ik liet
de mensen dan wat proeven en legde
uit wat het was. Je eten is toch je beste
Toko's in Ned
30