Bereidingswijze:
Zet de runderpoelet op met water
en trek daarvan bouillon in onge
veer 2 tot 3 uur. Doe de bouillon
blokjes erbij. Was en breek de
sperziebonen doormidden, rasp de
winterwortel en snijd ze in grove
stukjes, was en snijd de kool in grote
stukken. Pel de uien en snijd ze in
ringen. Was de prei en selderie en
snijd die fijn. Schil en was de aard
appels en snijd ze in grote stukken.
Voeg dit alles bij de bouillon en laat
het geheel nogmaals ongeveer 20
minuten koken. Voeg dan de gewas
sen en in vieren gesneden tomaten
en de bruine bonen erbij. Kruid de
soep op smaak met peper, zout en
nootmuskaat en laat het geheel nog
eens 10 minuten sudderen. Eet het
als maaltijdsoep of geef er warme
witte rijst en sambal trassi bij.
Sambal trassi
Ingrediënten:
10 cabé rawits
10 rode lomboks
2 theelepels trassi
2 theelepels suiker
sap van een halve citroen
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Was en haal de steeltjes van de
rawits en lomboks en snijd de
lomboks kleiner. Wrijf ze tezamen
met suiker, trassi en zout naar
smaak zeer fijn in een cobek of
maal ze fijn in een foodprocessor.
Doe daarna de inhoud in een
schaaltje en voeg het sap van een
halve citroen er bij.
Smakelijk eten en tot december met
een klein kerstmenu.
tjendol maken. In mijn koffer zitten
allerlei bakproducten zoals glazuur,
tachtig kaarsjes en Klop-Klop, want
dat bestaat in Indonesië niet. Ik heb
ook spullen nodig om een 'chateaux
africain' te maken. Dat is een choco
ladetaart met banketbakkersroom.
Ik heb het recept van mijn tantes,
dus ik denk dat het een Indische
taart is, maar ik weet het niet zeker.
Voor de kinderen van de school in
Sukabumi heb ik vijftien kilo snoep
goed, ballonnen en feestartikelen.
Toen ik klein was maakte mijn
moeder altijd zulke leuke mandjes
van crêpe-papier, dat ga ik nu zelf
ook doen, maar dan voor 250
schoolkinderen! Op mijn moeder's
verjaardag komen niet alleen onze
vrienden en bekenden maar ook
mijn zus en haar man; zij zijn al in
Indonesië. Daarom maak ik ook de
traditionele nasi koening met alle
bijbehorende gerechten.
Maar, voorlopig ben ik er nog niet,
en met dit hefstweer hoef ik niet
lang na te denken over wat ik
vandaag ga koken. Ik schotel u een
Indische stoof voor. Mijn moeder
maakte deze maaltijdsoep vaak
wanneer het koud was. Of dit recept
werkelijk zo Indisch is weet ik ook
weer niet, de ingrediënten zijn super
Hollands, maar het smaakt voor
treffelijk. En opgediend met warme
witte rijst en een lekkere sambal,
is het toch een beetje Indisch.
Indische Stoof
of maaltijdsoep
Ingrediënten:
500 gram runderpoelet
2 liter water
2 vleesbouillonblokjes
200 gram sperziebonen
1 flinke winterwortel
250 gram witte kool
2 grote uien
1 grote prei
1 bosje selderie
6 middelgrote aardappels
3 middelgrote tomaten
0,5 literblik bruine bonen
peper
zout en nootmuskaat naar smaak
48ste jaargang - nummer 5 - november 2003 11