Bereidingswijze: Zet de runderpoelet op met water en trek daarvan bouillon in onge veer 2 tot 3 uur. Doe de bouillon blokjes erbij. Was en breek de sperziebonen doormidden, rasp de winterwortel en snijd ze in grove stukjes, was en snijd de kool in grote stukken. Pel de uien en snijd ze in ringen. Was de prei en selderie en snijd die fijn. Schil en was de aard appels en snijd ze in grote stukken. Voeg dit alles bij de bouillon en laat het geheel nogmaals ongeveer 20 minuten koken. Voeg dan de gewas sen en in vieren gesneden tomaten en de bruine bonen erbij. Kruid de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat het geheel nog eens 10 minuten sudderen. Eet het als maaltijdsoep of geef er warme witte rijst en sambal trassi bij. Sambal trassi Ingrediënten: 10 cabé rawits 10 rode lomboks 2 theelepels trassi 2 theelepels suiker sap van een halve citroen zout naar smaak Bereidingswijze: Was en haal de steeltjes van de rawits en lomboks en snijd de lomboks kleiner. Wrijf ze tezamen met suiker, trassi en zout naar smaak zeer fijn in een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Doe daarna de inhoud in een schaaltje en voeg het sap van een halve citroen er bij. Smakelijk eten en tot december met een klein kerstmenu. tjendol maken. In mijn koffer zitten allerlei bakproducten zoals glazuur, tachtig kaarsjes en Klop-Klop, want dat bestaat in Indonesië niet. Ik heb ook spullen nodig om een 'chateaux africain' te maken. Dat is een choco ladetaart met banketbakkersroom. Ik heb het recept van mijn tantes, dus ik denk dat het een Indische taart is, maar ik weet het niet zeker. Voor de kinderen van de school in Sukabumi heb ik vijftien kilo snoep goed, ballonnen en feestartikelen. Toen ik klein was maakte mijn moeder altijd zulke leuke mandjes van crêpe-papier, dat ga ik nu zelf ook doen, maar dan voor 250 schoolkinderen! Op mijn moeder's verjaardag komen niet alleen onze vrienden en bekenden maar ook mijn zus en haar man; zij zijn al in Indonesië. Daarom maak ik ook de traditionele nasi koening met alle bijbehorende gerechten. Maar, voorlopig ben ik er nog niet, en met dit hefstweer hoef ik niet lang na te denken over wat ik vandaag ga koken. Ik schotel u een Indische stoof voor. Mijn moeder maakte deze maaltijdsoep vaak wanneer het koud was. Of dit recept werkelijk zo Indisch is weet ik ook weer niet, de ingrediënten zijn super Hollands, maar het smaakt voor treffelijk. En opgediend met warme witte rijst en een lekkere sambal, is het toch een beetje Indisch. Indische Stoof of maaltijdsoep Ingrediënten: 500 gram runderpoelet 2 liter water 2 vleesbouillonblokjes 200 gram sperziebonen 1 flinke winterwortel 250 gram witte kool 2 grote uien 1 grote prei 1 bosje selderie 6 middelgrote aardappels 3 middelgrote tomaten 0,5 literblik bruine bonen peper zout en nootmuskaat naar smaak 48ste jaargang - nummer 5 - november 2003 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 11