Rempahballetjes
Wilt u weten hoe Rempahsaus gemaakt wordt? Word nu abonnee
van Moesson en ontvang Kleine gerechten uit de toko kado!
Hieronder volgt een klein recept uit Kleine gerechten uit de toko.
ingrediënten:
300 gr. varkensvlees
200 gr. geraspte kokos
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
2 eieren
1 th. ketoembar
1 th. laos
zout naar smaak
peper naar smaak
1 eetl. tarwebloem
5 dl. slaolie om te frituren
bereidingswijze:
Vermeng het gehakt en de kokos goed in een ruime kom. Pel de ui
en de knoflook en snipper beide fijn. Voeg eieren, ketoembar, laos,
zout en peper toe en maak van het mengsel kleine balletjes. Laat
in een wadjan of frituurpan de slaolie goed heet worden en bak
de rempahballetjes hierin bruin. Laat uitlekken en serveer warm
met Rempahsaus.
kochten groot in: tweehonderd kilo rundvlees, tweehonderd kilo
varkensvlees, maakten gigantisch veel pasteitjes, saté's, loempia's.
We hadden al ons vakantiegeld erin gestoken. Het stageld was erg
hoog, en we hadden de koelkasten, vriezers en het decoratiemate
riaal dat we huurden plus tien mensen personeel. Het werd een
catastrofe. Er kwamen de eerste dag vijf mensen, de tweede dag
drie. We konden alles weggooien, zijn een vermogen kwijtgeraakt.'
Kookpunt
'Jarenlang riep mijn familie me een halt toe, ze vonden dat ik
rustig aan moest doen. Maar ik kón niet, ik móest iets doen. Alles
wat ik aanpakte lukte en ik vond het allemaal leuk. Stilzitten was
niets voor mij.' Vijftien kookboeken schreef ze, tot nu toe. De druk
bereikte een nauwelijks houdbaar hoogtepunt toen Cress acht jaar
geleden een eigen artiestenbureau begon naast het cateren. 'Ik
organiseerde feestavonden in Leeuwarden, Haarlem, Appingedam,
Harlingen. Haast elke week was er wel een feestavond. Ik werkte
dag en nacht, deed zes, zeven dingen tegelijk. Je moet je voorstel
len; een pasar is om een uur of elf 's avonds afgelopen, dan moet je
nog opruimen, naar huis, thuis afwassen, de boel wegwerken en
direct weer koken voor de volgende dag. Twee uurtjes slapen en
dan hup, weer op weg naar de pasar. Ik vind dat ik heel goed
onder druk kan werken, daarom heb ik me vier jaar geleden op
nog iets anders gestort: ik ben zelf pasars gaan organiseren. Door
mijn boeken had ik een grote naamsbekendheid en dus snel veel
werk. En omdat er veel feestjes zijn, krijg je weer meer sociale con
tacten. Met collega-standhouders bouw je een goede band op,
velen zijn door de jaren heen vrienden gebleven. Je moet wel een
tikje avontuurlijk zijn om met je hele familie op de pasar te staan,
maar uiteindelijk zijn we er allemaal om geld te verdienen. Dat
maakte het zo gezellig.'
'In 1996 ben ik gescheiden. Mijn man en ik waren uit elkaar
gegroeid. Hij was eigenlijk nooit zo geïnteresseerd in eten. Hij
steunde me wel, want het is een schat van een man en hij helpt
me nog steeds. Maar als het aan hem ligt, eet hij het liefst boeren
kool met worst. Hij is heel trots op me en zonder hem had ik het
niet kunnen redden, maar eten is gewoon niet zijn ding.'
Aruba
'Na de scheiding ben ik twee weken op vakantie gegaan naar
Aruba. Dat was in 1996. Daar werd ik gevraagd om een Indisch
restaurant te beginnen, van de grond af aan. Ik hoefde er echt niet
lang over na te denken; heb alles opgezegd en drie maanden later
ben ik naar Aruba gegaan. Het was voor mij een uitdaging, maar
ook een vlucht. Ik wilde een periode afsluiten en dacht daar
opnieuw te kunnen beginnen.'
'Met het restaurant ging het in het begin heel goed, iedereen
kwam er, van hoog tot laag. Ik had in het vliegtuig een
Nederlandse jongen ontmoet, Dennis. Hij had ook een klein
restaurantje in Aruba en vroeg me om kooklessen te gaan geven.
moesson