Rempahballetjes Wilt u weten hoe Rempahsaus gemaakt wordt? Word nu abonnee van Moesson en ontvang Kleine gerechten uit de toko kado! Hieronder volgt een klein recept uit Kleine gerechten uit de toko. ingrediënten: 300 gr. varkensvlees 200 gr. geraspte kokos 1 kleine rode ui 1 teentje knoflook 2 eieren 1 th. ketoembar 1 th. laos zout naar smaak peper naar smaak 1 eetl. tarwebloem 5 dl. slaolie om te frituren bereidingswijze: Vermeng het gehakt en de kokos goed in een ruime kom. Pel de ui en de knoflook en snipper beide fijn. Voeg eieren, ketoembar, laos, zout en peper toe en maak van het mengsel kleine balletjes. Laat in een wadjan of frituurpan de slaolie goed heet worden en bak de rempahballetjes hierin bruin. Laat uitlekken en serveer warm met Rempahsaus. kochten groot in: tweehonderd kilo rundvlees, tweehonderd kilo varkensvlees, maakten gigantisch veel pasteitjes, saté's, loempia's. We hadden al ons vakantiegeld erin gestoken. Het stageld was erg hoog, en we hadden de koelkasten, vriezers en het decoratiemate riaal dat we huurden plus tien mensen personeel. Het werd een catastrofe. Er kwamen de eerste dag vijf mensen, de tweede dag drie. We konden alles weggooien, zijn een vermogen kwijtgeraakt.' Kookpunt 'Jarenlang riep mijn familie me een halt toe, ze vonden dat ik rustig aan moest doen. Maar ik kón niet, ik móest iets doen. Alles wat ik aanpakte lukte en ik vond het allemaal leuk. Stilzitten was niets voor mij.' Vijftien kookboeken schreef ze, tot nu toe. De druk bereikte een nauwelijks houdbaar hoogtepunt toen Cress acht jaar geleden een eigen artiestenbureau begon naast het cateren. 'Ik organiseerde feestavonden in Leeuwarden, Haarlem, Appingedam, Harlingen. Haast elke week was er wel een feestavond. Ik werkte dag en nacht, deed zes, zeven dingen tegelijk. Je moet je voorstel len; een pasar is om een uur of elf 's avonds afgelopen, dan moet je nog opruimen, naar huis, thuis afwassen, de boel wegwerken en direct weer koken voor de volgende dag. Twee uurtjes slapen en dan hup, weer op weg naar de pasar. Ik vind dat ik heel goed onder druk kan werken, daarom heb ik me vier jaar geleden op nog iets anders gestort: ik ben zelf pasars gaan organiseren. Door mijn boeken had ik een grote naamsbekendheid en dus snel veel werk. En omdat er veel feestjes zijn, krijg je weer meer sociale con tacten. Met collega-standhouders bouw je een goede band op, velen zijn door de jaren heen vrienden gebleven. Je moet wel een tikje avontuurlijk zijn om met je hele familie op de pasar te staan, maar uiteindelijk zijn we er allemaal om geld te verdienen. Dat maakte het zo gezellig.' 'In 1996 ben ik gescheiden. Mijn man en ik waren uit elkaar gegroeid. Hij was eigenlijk nooit zo geïnteresseerd in eten. Hij steunde me wel, want het is een schat van een man en hij helpt me nog steeds. Maar als het aan hem ligt, eet hij het liefst boeren kool met worst. Hij is heel trots op me en zonder hem had ik het niet kunnen redden, maar eten is gewoon niet zijn ding.' Aruba 'Na de scheiding ben ik twee weken op vakantie gegaan naar Aruba. Dat was in 1996. Daar werd ik gevraagd om een Indisch restaurant te beginnen, van de grond af aan. Ik hoefde er echt niet lang over na te denken; heb alles opgezegd en drie maanden later ben ik naar Aruba gegaan. Het was voor mij een uitdaging, maar ook een vlucht. Ik wilde een periode afsluiten en dacht daar opnieuw te kunnen beginnen.' 'Met het restaurant ging het in het begin heel goed, iedereen kwam er, van hoog tot laag. Ik had in het vliegtuig een Nederlandse jongen ontmoet, Dennis. Hij had ook een klein restaurantje in Aruba en vroeg me om kooklessen te gaan geven. moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 38