Het recept
Gado-gado is een maaltijd op zich en zit boordevol vitamines. In plaats
van pindakaas kan met behulp van een keukenmachine een pindasaus
worden bereid op basis van vers gebrande pinda's. U kunt natuurlijk
ook kant en klare gado-gado saus kopen zoals die van Ratu Culinair, te
verkrijgen in alle toko's. Gado-gado is een erg makkelijk te maken
gerecht en het ziet er altijd feestelijk uit. Het is een vegetarische maal
tijd en wordt op kamertemperatuur gegeten. U kunt zelf variëren met
de groenten en kiezen uit wat er maar beschikbaar is in het seizoen.
Ingrediënten (4 personen):
lontong
gesneden spercieboontjes
bloemkool
taugé
1 zakje rijst, gekookt en in plakken
100 gram, in stukjes van 3 cm
100 gram, in roosjes
100 gram
garnering:
little gem
krielaardappeltjes
komkommer
eieren
tahoe
gefruite uitjes
selderijblad
emping of kroepoek
pindasaus
(krokante slasoort), 2 kropjes
100 gram, geschild en gekookt
1/2, geschild en in dunne plakjes
gesneden
2, hardgekookt en in partjes gesneden
1 blok, in olie gebakken en in blokjes
gesneden
2 eetlepels
1 flinke tak, alleen blaadjes
gebruiken en die in reepjes snijden
zie recept of gebruik een zakje kant en
klare gado-gado saus
Bereidingswijze:
kook het zakje met rijst voor de lontong op een zacht vuurtje in
ruim water gedurende 1,5 uur. Het is de bedoeling dat het geheel
een stevige brij wordt. Laat vervolgens goed afkoelen.
breng in een andere pan water aan de kook met daarin 1 theelepel
zout.
kook hierin een voor een de groenten gedurende 3 minuten,
behalve de taugé die kort wordt ondergedompeld in het hete water,
haal de groenten uit het water met een schuimspaan, en laat ze
uitlekken in een vergiet.
was de sla en dep de blaadjes droog met keukenpapier.
Met plezier ben ik ingegaan op de uitnodiging van de redactie van
Moesson om een nieuwe culinaire rubriek te verzorgen die maan
delijks gepubliceerd wordt. De recepten zijn gebaseerd op recepten
uit mijn eigen familie. Voor wat betreft de presentatie zoek ik
tevens naar een bijzondere vorm, maar wel de traditionele smaak
en bereiding zoveel mogelijk volgend. Alle gerechten bereid ik zelf
om ze vervolgens te stylen, te fotograferen en... op te eten. Zoals
het recept van gado-gado dat voor de verandering in een glazen
weckpot wordt geserveerd in i-persoons porties.
sentatie te gebruiken voor een etentje met familie of vrienden. De
weckpotjes vond ik bij Blokker voor iets meer dan een euro per
stuk. Ze kunnen naderhand dienen om ingrediënten in te bewa
ren. U kunt het gerecht natuurlijk ook op de traditionele manier
presenteren door de laagjes groenten van donker naar licht op te
bouwen in een schaal, te overgieten met de gado-gado saus en met
de blokjes tahoe, ei, fijngesneden selderijblad, kroepoek, emping
en gebakken uitjes te versieren.
Toen ik mijn moeder belde om haar te vertellen hoe ik het gerecht
wilde presenteren, was ze niet echt enthousiast. Ze uitte haar
bezorgdheid en vroeg zich af of de taugé en andere groenten niet
zouden bederven tijdens het wecken. Gelukkig dat ze dat zei, zodat ik
haar kon geruststellen en duidelijker kan zijn naar u toe: het gerecht
wordt vers gepresenteerd en niet ingemaakt om lang te bewaren!
Gado-gado in een (weck)potje is bedoeld om binnen enkele uren
na de bereiding te eten. Op deze wijze gepresenteerd is het een
volledige en gezonde eenpersoons maaltijd die handig is om mee
te nemen op reis, voor een picknick of om thuis als bijzondere pre-
Nelleke Launspach