Het recept Gado-gado is een maaltijd op zich en zit boordevol vitamines. In plaats van pindakaas kan met behulp van een keukenmachine een pindasaus worden bereid op basis van vers gebrande pinda's. U kunt natuurlijk ook kant en klare gado-gado saus kopen zoals die van Ratu Culinair, te verkrijgen in alle toko's. Gado-gado is een erg makkelijk te maken gerecht en het ziet er altijd feestelijk uit. Het is een vegetarische maal tijd en wordt op kamertemperatuur gegeten. U kunt zelf variëren met de groenten en kiezen uit wat er maar beschikbaar is in het seizoen. Ingrediënten (4 personen): lontong gesneden spercieboontjes bloemkool taugé 1 zakje rijst, gekookt en in plakken 100 gram, in stukjes van 3 cm 100 gram, in roosjes 100 gram garnering: little gem krielaardappeltjes komkommer eieren tahoe gefruite uitjes selderijblad emping of kroepoek pindasaus (krokante slasoort), 2 kropjes 100 gram, geschild en gekookt 1/2, geschild en in dunne plakjes gesneden 2, hardgekookt en in partjes gesneden 1 blok, in olie gebakken en in blokjes gesneden 2 eetlepels 1 flinke tak, alleen blaadjes gebruiken en die in reepjes snijden zie recept of gebruik een zakje kant en klare gado-gado saus Bereidingswijze: kook het zakje met rijst voor de lontong op een zacht vuurtje in ruim water gedurende 1,5 uur. Het is de bedoeling dat het geheel een stevige brij wordt. Laat vervolgens goed afkoelen. breng in een andere pan water aan de kook met daarin 1 theelepel zout. kook hierin een voor een de groenten gedurende 3 minuten, behalve de taugé die kort wordt ondergedompeld in het hete water, haal de groenten uit het water met een schuimspaan, en laat ze uitlekken in een vergiet. was de sla en dep de blaadjes droog met keukenpapier. Met plezier ben ik ingegaan op de uitnodiging van de redactie van Moesson om een nieuwe culinaire rubriek te verzorgen die maan delijks gepubliceerd wordt. De recepten zijn gebaseerd op recepten uit mijn eigen familie. Voor wat betreft de presentatie zoek ik tevens naar een bijzondere vorm, maar wel de traditionele smaak en bereiding zoveel mogelijk volgend. Alle gerechten bereid ik zelf om ze vervolgens te stylen, te fotograferen en... op te eten. Zoals het recept van gado-gado dat voor de verandering in een glazen weckpot wordt geserveerd in i-persoons porties. sentatie te gebruiken voor een etentje met familie of vrienden. De weckpotjes vond ik bij Blokker voor iets meer dan een euro per stuk. Ze kunnen naderhand dienen om ingrediënten in te bewa ren. U kunt het gerecht natuurlijk ook op de traditionele manier presenteren door de laagjes groenten van donker naar licht op te bouwen in een schaal, te overgieten met de gado-gado saus en met de blokjes tahoe, ei, fijngesneden selderijblad, kroepoek, emping en gebakken uitjes te versieren. Toen ik mijn moeder belde om haar te vertellen hoe ik het gerecht wilde presenteren, was ze niet echt enthousiast. Ze uitte haar bezorgdheid en vroeg zich af of de taugé en andere groenten niet zouden bederven tijdens het wecken. Gelukkig dat ze dat zei, zodat ik haar kon geruststellen en duidelijker kan zijn naar u toe: het gerecht wordt vers gepresenteerd en niet ingemaakt om lang te bewaren! Gado-gado in een (weck)potje is bedoeld om binnen enkele uren na de bereiding te eten. Op deze wijze gepresenteerd is het een volledige en gezonde eenpersoons maaltijd die handig is om mee te nemen op reis, voor een picknick of om thuis als bijzondere pre- Nelleke Launspach

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 39