Presentatie in een weckpotje
leg enkele blaadjes sla op de bodem.
leg daarop enkele plakjes lontong, vervolgens de boontjes,
de aardappeltjes, de bloemkool en de komkommer.
schep 3 eetlepels pindasaus op de groenten.
garneer met taugé, blokjes tahoe, stukjes ei, gefruite uitjes, stukjes
emping en kroepoek.
strooi er op het laatst de reepjes selderijblad over.
Presentatie op een bord
leg enkele blaadjes sla op het bord.
leg daarop de plakjes lontong, de boontjes, de aardappeltjes,
bloemkool en komkommer.
garneer met taugé, blokjes tahoe, stukjes ei, gefruite uitjes, en vlak
voor het serveren met stukjes emping en kroepoek.
bestrooi met reepjes selderijblad.
schep enkele lepels pindasaus langs de rand.
serveer de rest van de saus er apart bij net als de rest van de
emping en kroepoek.
Bereidingswijze:
maak een pasta in de keukenmachine van de ui, knoflook, trassi en
sambal.
verhit de olie en fmit hierin de kruidenpasta.
voeg de goela djawah en de soja toe.
voeg de pindakaas of fijngemalen pinda's toe.
voeg onder goed omroeren het water toe en het zout.
voeg op het laatst het asemwater toe.
laat de saus indikken op een zacht vuur en blijf regelmatig roeren.
saus die overblijft kan een week bewaard worden in de koelkast.
Gado-gado saus
ingrediënten:
pindakaas
ui
knoflook
trassi
sambal oelek
olie
goela djawah
soja manis
water
zout
asempasta
r pot
(of 250 gram versgebrande pinda's
die fijngemalen zijn in de keuken
-machine)
1, gesnipperd
2 teentjes, gesnipperd
1 theelepel
1 theelepel
1 eetlepel
1 theelepel
r eetlepel
1/2 liter
1 theelepel
1 eetlepel, gemengd met 2
eetlepels water
nooit meer iemand zien doen. De zakjes werden voor de helft gevuld
met een mengsel van rijst en kleefrijst dat zeer gaar werd gekookt en
dan een vaste massa vormde die, afgekoeld, in stukken werd gesne
den en bij sateh of gado-gado of petjil werd geserveerd. Tegenwoordig
zijn er in toko's kant en klare zakjes lontong rijst te koop in plastic zak
jes waar gaatjes in zitten. Lontong wordt op kamertemperatuur gege
ten en is erg handig wanneer er een groot aantal gasten wordt ver
wacht en de grootste pan in de keuken niet beschikbaar is voor het
koken van rijst.
Ingrediënten:
lontong rijst reken op 1 zakje voor 4 personen
water met zout een grote pan vol, de zakjes moeten
ruim plaats hebben
Bereidingswijze:
kook de rijst in de zakjes gaar in 1,5 uur, op zacht vuur.
haal ze uit het water met een schuimspaan (die moet wel stevig
zijn want de zakjes zijn zwaar).
laat ze afkoelen, verwijder het plastic en snijd de lontong in plakjes
van 1 cm dik, beginnend vanuit de hoeken zodat er schuine plakjes
ontstaan of snijd de rijstmassa eerst in de lengte en vervolgens de
twee verkregen stukken in plakken van 1 cm dik.
gado gado op een bord
Lontong
Nog zie ik oma Ida in de weer met een stuk katoen en naald en draad
om zakjes te maken waar lontong in werd gekookt. Ze bewoog de
naald altijd van haar af. Zo schilde ze ook een appeltje. Dat was altijd
een grappig gezicht, haar wijsvinger 'stepte' dan voor het mes uit en
van de appel kwam een dunne, soepele schil. Eigenlijk schilde ze alles
van zich af, komkommers, worteltjes, aardappelen. Ik heb het daarna
40 moesson