RECEPTUUR, STYLING, FOTOGRAFIE NELLEKE LAUNSPACH
Nelleke
heeft iets
uitgevist...
Dit visgerecht bestaat uit een vis die
bedekt wordt met een dikke brij van
kruiden. Er zijn verschillende manie
ren van bereiden. De rauwe vis met de
kruiden kan verpakt worden in bana
nenblad en eerst worden gestoomd en
vervolgens geroosterd op een barbecue. Een
andere mogelijkheid is om de vis eerst in olie
te bakken en dan met de kruiden te stomen of te
roosteren. Ook kan gestoomde vis gebruikt worden.
De receptuur van de kruiden voor pepesan kan variëren: soms
wordt er voor het volume en de stevigheid kemiri in verwerkt,
soms santen of tempeh. Vaste bestanddelen die de zo typerende,
pittig frisse smaak verlenen zijn zout, rode pepers, uien en djeruk
purut, citroenblaadjes. Vooral die blaadjes geven de vis een heer
lijke smaak.
Ik ben op zoek gegaan naar verschillende recepten voor Ikan
Pepesan maar ongetwijfeld heeft u er in uw familie weer een
eigen versie van. Voor de volgende drie recepten ben ik steeds uit
gegaan van verse makreel. Die is makkelijk te verkrijgen en neemt
de smaken van de verschillende krui
den goed op. Ikan Pepesan smaakt
het lekkerst bij gekookte witte rijst.
Het gerecht kan een dag van tevoren
bereid worden. Dan volstaat het om het
gerecht nog even in een stoompan te ver
warmen. Ikan Pepesan kan na de bereiding
goed ingevroren worden. Ook nu weer heeft
mijn moeder de recepten kritisch bekeken, ze
vond het jammer
dat ik de vissen niet in
bananenblad had gefotogra
feerd. Dat heb ik wel gedaan, 5
maar de kleuren kwamen niet g
zo goed over dus heb ik die
foto's niet naar de redactie "5
gestuurd, o
C
TO
-O
Nelleke Launspach
40 moesson