Het recept
Pepesan menado
Ikan Pepesan met santen
(voor 2 personen)
Voor het gemak heb ik de ingrediënten in
genummerde gedeeltes opgesplitst. Voor de
ervaren kokers en kooksters is dit niet nodig,
maar juist voor de beginnende 'chef' is het
handig om eerst alles klaar te zetten en ver
volgens met de bereiding te beginnen.
Ingrediënten
makreel
tamarindepasta
zout
2. rode lomboks
stukje trassie
uien
kemirinoten
stukje gula djawa
3. zonnebloem olie
4. dikke santen
djeruk purut
5. 2 x bananenblad
2 stuks, zonder kop,
schoongemaakt
1 eetlepel
1 theelepel
3, in stukjes gesneden
passend in een theelepel
1, in stukjes gesneden
6 stuks
passend in een eetlepel
2 eetlepels
1 dl.
5 blaadjes, het liefst vers,
anders gedroogd
goed gewassen en
verdeel het kruidenmengsel over de vissen
vouw de pakjes dicht en stoom ze gaar in
de oven gedurende 30 a 45 minuten
serveer de vis met gekookte witte rijst.
Bereidingswijze: zie vorige recept Pepesan
Ikan uit Menado (2 personen)
Deze bereiding geeft een meer vochtige saus
door de tomaat die is toegevoegd. De ingredi
ënten worden ook wat fijner gemalen.
geblancheerd in kokend
Javaanse Ikan Pepesan (2 personen)
1. makreel
2 stuks, zonder kop,
water (10 sec) of een
Bij deze bereiding wordt de vis eerst in olie
schoongemaakt
groot stuk aluminium-
gebakken en de djeruk purut blaadjes meege-
tamarindepasta
1 eetlepel
folie
malen of -gewreven in het kruidenmengsel.
zout
1 theelepel
Door de toevoeging van ketoembar, knoflook
2. rode lomboks
3, in stukjes gesneden
Bereidingswijze:
en djinten en het vervangen van de kemirino
stukje trassie
passend in een theelepel
verwarm een oven voor op 150 C.
ten met tempeh, en
het weglaten van santen
tomaat
1
spoel de makrelen goed af, van binnen en
ontstaat een iets andere smaak.
uien
1, in stukjes gesneden
van buiten en dep ze droog met
sjalotjes
3, in stukjes gesneden
keukenpapier
1. makreel
2 stuks, zonder kop,
koenjit
1 theelepel
wrijf het binnenste in met een mengsel
schoongemaakt en
kemiri
6 stuks
van zout en tamarinde
niet te groot
jahe
gemberwortel, 1 stuk
Meng de kruiden die onder 2. staan in een
tamarindepasta
1 eetlepel
van 5 cm
keukenmachine tot een brij die niet al te
zout
1 theelepel
koenjit blad
2 verse, indien niet
fijn is van structuur of wrijf alles fijn in een
ruim olie om de vis eerst in te bakken
verkrijgbaar dan weglaten
tjobeh
2. rode lomboks
3, in stukjes gesneden
djeruk purut
Fruit alles gedurende 2 minuten in de hete
stukje trassie
passend in een theelepel
blaadjes
2 verse
olie
uien
r, in stukjes gesneden
3. zonnebloem olie
2 eetlepels
voeg de ingrediënten die onder 4 staan toe
knoflook
1 teentje
4. kemangi blaadjes
citroen basilicum
haal het mengsel van het vuur en laat het
ketoembar
1,5 theelepel
2 x bananenblad
goed gewassen en
afkoelen
koenjit
1 theelepel
geblancheerd in kokend
blancheer het bananenblad gedurende 10
tempeh
1/3 blok, rauw gebruiken
water (10 sec) of een
sec in kokend water zodat het soepel
stukje gula djawa
passend in een eetlepel
groot stuk aluminium
wordt of vouw een stevige rechthoek van
djeruk purut
folie
het aluminiumfolie
blaadjes
2 verse
leg er een flinke eetlepel van het kruiden
3. zonnebloemolie
2 eetlepels
Bereidingswijze: zie hierboven, maar verdeel
mengsel op
4. 2 x bananenblad
goed gewassen en
de kemangi blaadjes
over de kruidenpasta
leg daarop de makreel, neem voor elke
geblancheerd in
alvorens het bananenblad of de folie dicht te
makreel een apart stuk bananenblad of folie
kokend water (10 sec) of
vouwen.
zet zonodig het blad vast met een cocktail
een groot stuk
prikker of satéstokje
aluminiumfohe
maart 2004
41