RECEPTUUR, STYLING, FOTOGRAFIE NELLEKE LAUNSPACH Nelleke draait de rollen om Voordat ik begin met de uitleg over hoe je lemper maakt nodig ik u allemaal uit om lemper te komen proeven tijdens de Pasar Malam Besar in Den Haag, van 18.30 tot 19.30 uur in het Kooktheater, op woensdag 9 juni. Dan zal ik vertellen over mijn boek Een hutkoffer vol receptende culinaire erfenis van mijn Indische oma en een grote lemper maken, op een andere wijze dan hierna beschreven. Die serveer ik koud, in kleine stukjes, als klein hapje. Trouwens, de hele Pasar Malam Besar is leuk. Zelf ga ik natuurlijk overal een kijkje nemen en als het goed is, zal ik ook nog ergens in de buurt van het Kooktheater mijn boek voor u signeren. Lempers zijn heerlijke rijstrolletjes die worden gemaakt van kleefrijst (ketan) en santen. Het is een heel werk en het vereist veel geduld. Lem per kan heel goed ingevroren worden bewaard, maar meestal komt dat er niet van. Ze zijn veel te lekker en verdwijnen als sneeuw voor de zon voordatje er erg in hebt. Vroeger werd de lemper in bananenblad gerold. Nu wordt plastic folie gebruikt en zelfs de magnetron om ze door en door te verhitten voordat ze worden geserveerd. Koud vind ik ze ook wel lekker maar gestoomde lempers in een rieten stoommandje zijn het lekkerst. O Nelleke Launspach

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 54