Jakarta's ontelbare gerechten Xenia Irma Welborn-Quitz Paula Mathilde Diegelmann-Ziems column Zeffry Alkatiri Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden. Je hebt het als een moedig mens gedaan. Wie kan begrijpen, watje hebt geleden? En wie kan voelen, watje hebt doorstaan? Bedroefd om het afscheid, maar dankbaar dat een verder lijden haar bespaard is gebleven, geven wij kennis dat, na een kortstondige ziekte, van ons is heenge gaan mijn lieve vrouw, onze lieve moeder, schoonmoeder en oma Bandoeng (voorm. Ned.-Indië), 25 juli 1933 t Den Haag, 2 juni 2004 Tot aan het moment van haar sterven toonde zij belangstelling voor ons allen George Welborn Bill en Lida Grace en Leon Kamiel Roy Leny Franssen Correspondentie-adres: Toon Dupuisstraat 13 2552 SC Den Haag De crematieplechtigheid heeft plaatsge vonden op 7 juni 2004 in het cremato rium Ockenburgh te Den Haag. Ma, jij was een goed mens zoals jij met ons leefde en ons liefhad. Onherroepelijk is jouw naam, onuitwisbaar je gezicht. Ma jij was een lief en goed mens Dankbaar voor hetgeen zij voor ons heeft betekend en vol bewondering voor de wij ze waarop zij haar steeds achteruitgaande gezondheid heeft weten te dragen, hebben wij afscheid moeten nemen van mijn lieve vrouw, onze moeder en oma 24 december 1921 f 31 mei 2004 Rudi Diegelmann Lex en Mona Roel, Maaike Guus en Ans Eva, Nike, Margot, Ruben, Josephine Gertie Hilde en Frans Casper, Femke, Baukje Karl en Ellen Sander, David Correspondentie-adres: R. Diegelmann De Santmarkt 1, app. 014 1901 WZ Castricum De crematieplechtigheid heeft plaatsgevonden op 4 juni 2004 in crematorium Westerveld te Driehuis. Gado-gado is een populair lakartaans gerecht dat stamt uit de goede oude tijd. Vroeger liepen de gado-gado venters met hun waar over de schouders door Batavia. Tegenwoor dig gebruiken ze een kar. Naast gado-gado, aten de Batavianen graag taugé goreng, gezouten groenten en vruchten, laksa en ketoprak. De lakartaanse ketoprak heeft een bijzondere samenstelling; er zitten selderij bladeren in verwerkt en geen bumbu kacang zoals in de ketoprak uit Cirebon.Tot op de dag van vandaag verkopen de straatventers deze lakartaanse ketoprak. Toen Jakarta nog Batavia heette, was de stad al een toevluchtsoord voor stedelingen uit verschillende regio's van het land. Pasar Sawah Besar en Pasar Senen werden hun ontmoetingsplaatsen. In dejaren zestig trokken veel stedelingen van West-Sumatra naar Jakarta. Dit was goed te merken aan de toename van het aantal kleermakers en Padangse eethuisjes op verschillende drukke plekken in Jakarta. Volgens de penningmeester van de studen tenbeweging waren de Padangse eethuisjes het logistieke hart van de studentendemon straties in 1965 en 1966. Sindsdien staan de Padangse eethuizen niet meer alleen bekend om het acrobatisch hooghouden van de bor den, maar ook om de snelheid waarmee ze grote hoeveelheden nasi rames inpakken en distribueren. Na verloop van tijd verdrongen de Padangse eethuizen die gerechten met santen verkochten de restaurantjes die nasi campur a la rijsttafel verkochten. Jakartaans eten is altijd beïnvloed door de dominante etnische groepen in Betawi zoals Sundanezen, Chinezen en Javanen. Met de komst van stedelingen uit Medan, Pontia- nak, Palembang en Bangka, nam het aantal gerechten dat in de stad te krijgen was toe. De mensen uit Pontianak, Medan en Bangka domineren de Bakmi en China food-markt. De mensen uit Palembang namen zelfs hun eigen specialiteit mee: empek. Maar snoepe rijen als Somay (Bandung), Lumpia (Sema- rang), Ba kwam (Malang) en Srabi (Solo) zijn nog niet doorgedrongen tot Jakarta. En dan heb je nog de cadeautjes die meegebracht worden naar Jakarta, zoals Bandeng Asap Sidoarjo, Sate Bandeng Serang-Banten, Bika Ambon Medan, Keripik Sanjai Padang.Tahu Sumedang en Kue Bapia Yogya. Omdat Indonesië een voornamelijk agrarisch land is, kun je in Jakarta rijstgerechten uit alle uithoeken van het land krijgen. Nasi gudeg, nasi liwet, nasi gule, nasi langi, nasi ulam, nasi jamblang, nasi lengko, nasi timbei en ga zo maar door. Deze veelzijdigheid zie je ook terug in de vele soepen uit de verschillende provincies met een veelvoud van soorten en namen. Eten is deel van de populaire cultuur en is daardoor ook trendgevoelig. Naast Pecel Lele en Nasi Uduk is Ikan Bakar Makasar nu in de mode in Jakarta. Wat en waar je eet, laat ook zien wie je bent en tot welke klasse je hoort. Eten is er in alle prijsklassen van straatventer tot luxe restaurants in mooie hoge gebou wen. In Jakarta laat voedsel niet alleen de veelzijdigheid van de Indonesische cultuur zien, maar ook de moderniteit ervan. Dat is te zien aan de eetgelegenheden die gerechten uit allerlei verschillende landen serveren. Die schieten momenteel als paddestoelen uit de grond. Gerechten uit India, China,Thailand, Vietnam, Japan, Korea, het Middenoosten, Amerika, Mexico, Italië en Frankrijk. Je kunt het allemaal krijgen in Jakarta. Om dit al lemaal te kunnen proeven kun je naar het ongeëvenaarde food court gaan, de grootste in Jakarta. Je kunt daar echt van alles krijgen, van gado-gado tot pizza. Je moet alleen niet vergeten om een goedgevulde portemonnee mee te nemen. De Indonesische schrijvers Zeffry Alkatiri en J.J. Rizai schrijven afwisselend een column waarin ze verbanden leggen tussen Batavia en het huidige Jakarta. Vertaling: SB juli 2004 37

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 37