ti
ft.
De zomer is alweer bijna voorbij. Met elk jaar weer de voorbijtrekkende caravans moet ik
altijd denken aan ons eerste en laatste kampeergebeuren. In de jaren zestig logeerde ik
veel bij mijn oom en tante in Losser. Zij hadden een boerderij en het landelijk leven beviel
mij zo dat ik elk jaar weer terug kwam.
DOOR CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERG
Culinair
met Ciska Cress
Op een gegeven moment wilden mijn ouders
en hun vrienden komen kamperen op het
land van mijn oom en tante. Zogezegd,
zogedaan. Er werden twee tenten gehuurd,
geleend of gekocht, ik weet het niet meer, en
ook voor de kinderen werd een tent meege
nomen. Maar ik had al besloten om toch maar
niet in de tent te slapen. Ik kon gewoon in bed
bij mijn nichtjes slapen. De tenten waren ook
zo klein en je vrijheid werd beperkt wanneer
je bij je ouders in zo'n tent kroop. Maar mijn
ouders en hun vrienden wilden persé in zo'n
tent kruipen.
Na met veel moeite de tenten opgezet te heb
ben (ik denk dat het voor iedereen de eerste
keer was), waren de volwassenen doodmoe
en wilden gaan slapen. Maar wij kinderen
waren nog wakker en smeedden een plan
om ze te laten schrikken. Giechelend hebben
wij midden in de nacht een paar krielkipjes
uit het kippenhok gepakt en in hun tenten
losgelaten. Door het gegil en gekrijs in de ten
ten kwamen we niet meer bij van het lachen.
Ons plan was gelukt! Maar toen even later de
vriendin van mijn ouders gillend en krijsend
uit haar tent kwam, kregen wij de schrik van
ons leven. Wij wisten niet dat zij een vals
gebit had en een pruik droeg. Met een schijn
werper op haar gericht schrokken wij ons
dood en renden als gekken weg. Het beeld
van die vriendin met korte rechtopstaande
haren en zonder gebit, staat in ons geheugen
gegrift. Ze leek wel honderdtwintig jaar! Met
de schrik om ons hart kropen wij in bed en de
volgende dag kregen we op onze donder.
En mijn moeder? Die wilde nooit meer in een
tent slapen.Toch was het wel een leuke week.
's Middags slachtten we een paar kippen en
's avonds maakten we een groot kampvuur
waar we de kippen op barbecueden. Mijn
moeder maakte een kecap-sambalsausje en
toen de kippen gaar waren goten we de saus
er overheen.
Mijn tante kookte de rijst in de keuken en
maakte sambal tomaat en heel veel kom
kommer, zo van het land, gesneden als lalap
ketimun. Op het kleine balkonnetje dat ik nu
heb kan ik niet meer barbecuen.Tegenwoor
dig haal ik op de markt een kant-en-klaar
gegrilde kip. Met het kecap-sambalsausje
smaakt het weer net als vroeger.
Ciska Cress
40