Ayam Panggang Kecap-sambalsausje Sambal tomaat Ingrediënten: kip van ongeveer 7500 gram 1 liter water 1 dl slaolie 2 teentjes knoflook zout en peper naar smaak Bereidingswijze voor de barbecue: Maak de kip schoon en zet deze op met water. Laat de kip ongeveer 15 minuten voorkoken. Haal de kip uit het water en laat deze uitlekken. Doe in een kom slaolie, pel en pers de teentjes knoflook hierin uit en doe er zout en peper in. Vermeng dit goed en wrijf hiermee de kip goed in. Rooster de kip op de barbecue om en om bruin. Bereidingswijze voor de oven: Maak de kip schoon en verdeel deze in twee helften. Wrijf de kip in met bovengenoemde marinade en doe de kip in een ovenschaal. Verwarm de oven een kwartier voor op 275 graden. Zet de kip in de oven en rooster de kip in ongeveer 71/2 uur op 200-225 graden. Ingrediënten: 6 tot 8 eetlepels kecap manis 2 tot 4 eetlepels water sap van 7 grote citroen 7 eetlepel sambal oelek 2 teentjes knoflook Bereidingswijze: Doe kecap, water, citroensap en sambal in een schaaltje en pel en pers de teentjes knoflook hierin uit. Vermeng alles goed en giet het over de pas geroosterde kip, laat het even intrekken en serveer de warme kip met witte rijst, lalap ketimun en sambal tomaat. Ingrediënten: 2 tomaten 25 gram cabé rawits 6 rode lomboks 1 theelepel terasi 2 theelepels suiker Bereidingswijze: Was de tomaten, snijd ze doormidden en pof ze ongeveer 10 minuten in de oven op 225 graden of in een koekenpan op het vuur totdat het velletje loslaat. Ontdoe de steeltjes van de rawits en lomboks en wrijf ze tezamen fijn met de terasi en suiker in een cobek. Voeg de gepofte tomaten bij, wrijf deze voorzichtig mee en vermeng dan alles goed dooreen. Doe de sambal in een schaaltje. Eet smakelijk en tot de volgende maand!

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 41