Ayam Panggang
Kecap-sambalsausje
Sambal tomaat
Ingrediënten:
kip van ongeveer 7500 gram
1 liter water
1 dl slaolie
2 teentjes knoflook
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze voor de barbecue:
Maak de kip schoon en zet deze op met water.
Laat de kip ongeveer 15 minuten voorkoken. Haal
de kip uit het water en laat deze uitlekken. Doe in
een kom slaolie, pel en pers de teentjes knoflook
hierin uit en doe er zout en peper in. Vermeng dit
goed en wrijf hiermee de kip goed in. Rooster de
kip op de barbecue om en om bruin.
Bereidingswijze voor de oven:
Maak de kip schoon en verdeel deze in twee helften.
Wrijf de kip in met bovengenoemde marinade en
doe de kip in een ovenschaal. Verwarm de oven een
kwartier voor op 275 graden. Zet de kip in de oven
en rooster de kip in ongeveer 71/2 uur op 200-225
graden.
Ingrediënten:
6 tot 8 eetlepels kecap manis
2 tot 4 eetlepels water
sap van 7 grote citroen
7 eetlepel sambal oelek
2 teentjes knoflook
Bereidingswijze:
Doe kecap, water, citroensap en sambal in een
schaaltje en pel en pers de teentjes knoflook
hierin uit. Vermeng alles goed en giet het over
de pas geroosterde kip, laat het even intrekken
en serveer de warme kip met witte rijst, lalap
ketimun en sambal tomaat.
Ingrediënten:
2 tomaten
25 gram cabé rawits
6 rode lomboks
1 theelepel terasi
2 theelepels suiker
Bereidingswijze:
Was de tomaten, snijd ze doormidden en pof ze
ongeveer 10 minuten in de oven op 225 graden of
in een koekenpan op het vuur totdat het velletje
loslaat. Ontdoe de steeltjes van de rawits en
lomboks en wrijf ze tezamen fijn met de terasi en
suiker in een cobek. Voeg de gepofte tomaten bij,
wrijf deze voorzichtig mee en vermeng dan alles
goed dooreen. Doe de sambal in een schaaltje. Eet
smakelijk en tot de volgende maand!