Op een dag zeurde mijn vader - hij lag al een week ziek in bed - telkens weer dat hij zo'n trek had in gulé kambing óf saté kambing, als het maar iets was met geitenvlees. O DOOR CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERG Cul met Ci inair ska Cress Toentertijd was geitenvlees niet zoveel te koop. Misschien in Amsterdam of op speciale bestelling, ik weet dat niet, het was in de jaren zestig. Een vriend kon wei aan geitenvlees ko men. Bij een boer kocht hij een geit, maar hij wist niet dat jonge geitjes lekkerder en malser waren. Dus kocht hij de grootste en de oudste geit die daar rond liep. Een ouwe bok dus. Hij slachtte hem thuis en bracht dat dode beest in zijn geheel op zijn schouders naar mijn vader. Mijn vader,die in bed lagen sliep, werd wakker toen dat beest bovenop hem werd gezwiept. De consternatie was groot. Mijn vader schrok zo erg dat hij meteen schreeuwde tegen dat beest (helaas kon beest niets meer doen), mijn moeder in paniek en het hele bed onder het bloed. Nadat een paar heftige woorden geval len waren, werd de vriend vriendelijk verzocht dat beest mee terug te nemen. De arme man, hij had het zo goed bedoeld! Maar logisch toch, want niemand wist hoe je die geit moest uitbenen. De volgende dag kwam die vriend terug met een aantal kilo's geitenvlees, mooi lastig, alléén mijn moeder mocht voor hem koken. Totdat mijn moeder op een dag ziek was en ik moest koken. Ik wist wat zijn lieve lingseten was: Babi Tjin en Tjah Andijvie. Dat maakte ik voor hem en een groter compliment kon ik niet krijgen. 'Het was lekker, je kookt bijna net als je moeder', zei hij. Ik was, denk ik, dertien of veertien jaar. En sindsdien at hij ook van mijn hand. Mijn vader heeft mij altijd gestimuleerd met mijn werk en mijn moeder leerde mij alle kneepjes van de Indische keuken. In die tijd was andijvie een goede vervanger voor paksoi of Chinese kool. Die twee soorten groenten waren niet of zelden te koop. Maar toch is dat recept met andijvie bij ons in de familie geble ven en tegenwoordig maak ik het ook van pak soi of Chinese kool. Voor de Babi Tjin kunt u in plaats van speklapjes ook magere varkenslap pen gebruiken. Serveer deze twee gerechten met warme witte rijst. Experimenteert u zelf maar en ook voor deze maand wens ik u sma kelijk eten. Tot de volgende maand! verpakt in zakjes. Bij ons ging het de diepvries in, voor een héle lange tijd. Mijn ouders had den voorlopig genoeg van geitenvlees en of mijn moeder dat vlees ooit bereid heeft? Mijn vader is helaas al overleden maar heeft toch leuke herinneringen nagelaten. Bijvoor beeld zijn lievelingsmuziek, zijn lievelingseten. Bij het horen van een bepaalde melodie, vooral Hawaïanmuziek, denk ik aan hem. Hij was al tijd lief en zorgzaam en net als ieder ander ook met makken en nukken. Met eten was hij vrij november 2004 41

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 45