Op een dag zeurde mijn vader - hij lag al een week ziek in bed - telkens weer dat hij zo'n trek
had in gulé kambing óf saté kambing, als het maar iets was met geitenvlees.
O DOOR CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERG
Cul
met Ci
inair
ska Cress
Toentertijd was geitenvlees niet zoveel te
koop. Misschien in Amsterdam of op speciale
bestelling, ik weet dat niet, het was in de jaren
zestig. Een vriend kon wei aan geitenvlees ko
men. Bij een boer kocht hij een geit, maar hij
wist niet dat jonge geitjes lekkerder en malser
waren. Dus kocht hij de grootste en de oudste
geit die daar rond liep. Een ouwe bok dus. Hij
slachtte hem thuis en bracht dat dode beest in
zijn geheel op zijn schouders naar mijn vader.
Mijn vader,die in bed lagen sliep, werd wakker
toen dat beest bovenop hem werd gezwiept.
De consternatie was groot. Mijn vader schrok
zo erg dat hij meteen schreeuwde tegen dat
beest (helaas kon beest niets meer doen), mijn
moeder in paniek en het hele bed onder het
bloed. Nadat een paar heftige woorden geval
len waren, werd de vriend vriendelijk verzocht
dat beest mee terug te nemen. De arme man,
hij had het zo goed bedoeld! Maar logisch
toch, want niemand wist hoe je die geit moest
uitbenen. De volgende dag kwam die vriend
terug met een aantal kilo's geitenvlees, mooi
lastig, alléén mijn moeder mocht voor hem
koken. Totdat mijn moeder op een dag ziek
was en ik moest koken. Ik wist wat zijn lieve
lingseten was: Babi Tjin en Tjah Andijvie. Dat
maakte ik voor hem en een groter compliment
kon ik niet krijgen. 'Het was lekker, je kookt
bijna net als je moeder', zei hij. Ik was, denk ik,
dertien of veertien jaar. En sindsdien at hij ook
van mijn hand.
Mijn vader heeft mij altijd gestimuleerd met
mijn werk en mijn moeder leerde mij alle
kneepjes van de Indische keuken. In die tijd
was andijvie een goede vervanger voor paksoi
of Chinese kool. Die twee soorten groenten
waren niet of zelden te koop. Maar toch is dat
recept met andijvie bij ons in de familie geble
ven en tegenwoordig maak ik het ook van pak
soi of Chinese kool. Voor de Babi Tjin kunt u in
plaats van speklapjes ook magere varkenslap
pen gebruiken. Serveer deze twee gerechten
met warme witte rijst. Experimenteert u zelf
maar en ook voor deze maand wens ik u sma
kelijk eten. Tot de volgende maand!
verpakt in zakjes. Bij ons ging het de diepvries
in, voor een héle lange tijd. Mijn ouders had
den voorlopig genoeg van geitenvlees en of
mijn moeder dat vlees ooit bereid heeft?
Mijn vader is helaas al overleden maar heeft
toch leuke herinneringen nagelaten. Bijvoor
beeld zijn lievelingsmuziek, zijn lievelingseten.
Bij het horen van een bepaalde melodie, vooral
Hawaïanmuziek, denk ik aan hem. Hij was al
tijd lief en zorgzaam en net als ieder ander ook
met makken en nukken. Met eten was hij vrij
november 2004 41