ZE NOEMEN ME DE 'TROPISCHE VERRASSING' VAN DE KEUKEN Indisch dagboek 6 Naam: Ferdie Broeke geboren: Lelystad, 9 augustus 1985 beroep: kok in opleiding. Loopt stage bij restaurant Bij De Buurvrouw in Heemskerk. een nieuwe collega, die voor het garnituur bij de gerechten zorgt, is nog niet gewend aan het tempo. Zondags ligt het werktempo meestal hoog. Mensen stromen dan met z'n allen in één keer binnen en presteren het om binnen een uur voor-, hoofd-, en nagerecht te willen. Het is een open keuken, zien ze dan niet hoe druk ik het heb? Maandag, 11 oktober Op maandagen komen er vaak zakenlieden eten tijdens onze pauze. Ik ben er allang aan gewend dat er gasten binnenkomen tijdens de pauze. Na een weekend begint op maandag alles opnieuw. Boodschappen wor den binnengebracht en de leveranciers komen langs. Meestal is het rustig, maar soms is het 's avonds onverwachts stampvol, terwijl je er niet echt op rekent. Iets over tienen ben ik klaar. Dinsdag, 12 oktober Ik begin vandaag om twee uur's middags. We (mijn baas Jeroen en ik) zien dat er veel reserveringen staan voor vandaag, dus gaan we alles dubbel voorbereiden. Achteraf gezien viel het mee met de drukte. We hadden hulp van de nieuwe stagiair. Alleen moet hij wel het verschil weten tus sen een blad sla en een dienblad slabakjes. Komt hij aan met een blaadje sla als Jeroen om 'dat blad sla'vraagt. Hij hoorde trouwens ook Jeroens schreeuw om hulp niet toen hij via de achterdeur naar binnen wilde en opeens met een losse deur in zijn handen stond, ha ha ha! Donderdag, 7 oktober 's Ochtends om half elf boodschappen doen voor het restaurant met collega Daud.Stom, hij is de boodschappenlijst vergeten. Natuurlijk vergeten we de helft in te kopen van wat 'Mister Miyagi' heeft opgeschreven. Zo noem ik Daud altijd. Ik leer veel van hem, maar vraag niet hoe. Ais hij me in de keuken iets nieuws gaat leren, begint hij altijd met:'Daniel-san, listen to me,you must be one with Bonsai-tree.' In het restaurant word ik de'Tropische Verrassing'van de keuken genoemd. Samen zijn Daud en ikS/'Boto/cen SiJelek(de kale en de lelijkerd). Zo kan ik een hele pagina vullen met bijnamen voor al mijn collega's. Ik kan het gelukkig goed met ze vinden. Mijn ouders zijn vandaag zevenentwintig jaar getrouwd. Samen met mijn zus heb ik ze een etentje cadeau gedaan bij mij in het restaurant. Het is druk vanavond, een tafel van dertig man, in totaal was er zo'n vijfenzestig man. Rond elf uur ben ik klaar. Als ik thuiskom zeggen mijn ouders heerlijk te hebben gegeten. Vrijdag, 8 oktober Vandaag ben ik vrij. Zaterdag, 9 oktober Drukke dag. We staan met maar twee man (Daud en ik). Oké, twee en een half, ik vergeet Sjors, onze'vakantieman'. Hij doet wat hij moet doen, en dan afdoet hij helemaal niks meer. Mijn zus komt 's middags foto's ma ken voor Moesson. Daarna beginnen we in de keuken met de voorberei ding voor vanavond.'s Avonds zijn er drie grote tafels van zevenenveertig man. In totaal is het restaurant met zo'n tachtig man gevuld. In de keuken moetje goed kunnen samenwerken. We werken meteen bonnensysteem. Bonnen met bestellingen komen bij mij binnen. Ik maak de voorgerech ten die daarop staan, dan schuif ik de bonnen door naar Daud, die de hoofdgerechten maakt. Soms, als je denkt net lekker bezig te zijn, komen de serveersters ineens met heel veel bonnen. Help! Zondag, 10 oktober Er is een reservering voor een brunch voor vierendertig man. Het loopt uit, ze komen later dan afgesproken. Komen een beetje in de knoop met de voorbereiding voor vanavond. We eten zelf om 4 uur, maar daar is nu weinig tijd voor. Je moet rond die tijd sowieso altijd rekening houden met onverwachts vroege gasten. Vanavond staan we met drie man, maar november 2004

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2004 | | pagina 53