Lekkerrr!
Gudeg nangka
volgens tante Lenny's kookhoekje op het
internet
Ingrediënten:
2 blikken jonge nangka
6 kippenpoten
6 eieren
i blok tahoe
2 dl santen
5 teentjes knoflook
3 rode uien
i tl laos
serehstengel
3 kemirienoten
2 tl ketoembar
3/4 tl djinten
1/4 tl nootmuskaat
salamblad
suiker
(zout) naar smaak
Drie kwajongens 'toen vroeher'. Foto: archief Moesson.
Bereidingswijze:
Pel de uien en de knoflook en hak ze fijn. Laat
de nangka uitlekken. Pof de kemirienoten in
een droge koekenpan. Kook de eieren hard, laat
ze schrikken en pel ze. Maak de uien, knoflook,
de kemerienootjes, de djinten, de nootmus
kaat, suiker en zout naar smaak fijn in de vijzel.
Verwijder het bovenste, harde gedeelte van de
serehstengel. Plet het overgebleven stuk stengel
met de stamper van de vijzel en leg er een knoop
in. Verdeel de tahoe in 8 stukken en frituur die
goudgeel. Neem vervolgens een grote ruime
pan en plaats de nangka op de bodem met de
eieren er omheen en de tahoe erop. Doe er dan
het salamblad, de
sereh en laos op en
bedek het met de
kippenpoten. Kook
de santen samen
met de andere fijn
gemaakte kruiden
op in een andere pan
onder voortdurend
roeren. Giet het dan
langzaam in de an
dere pan. Leg de dek
sel erop en laat op
zacht vuur ongeveer
één uur koken.
maart 2005 21