e
Vorige maand was de bami goreng mislukt. Maar een paar dagen later hebben wij gewoon in
de winkel mie gekocht die wel geschikt was om te bakken. Ook alle ingrediënten hebben wij ge
kocht. Want één ding was zeker; wij wilden allemaal eens een lekkere bami goreng eten.
Bami Goreng
CISKA CRESS O SERGE LIGTENBERG
Ciska Cress
in Indonesië
Met fotograaf Serge en vriendin Hanah overlegd of zij die dag ook weer wilde
koken en natuurlijk was zij bereid om dit te doen. Maar wat zullen wij bij de bami
goreng doen? Misschien is een sateetje wel lekker. Ik wilde zo graag de saté uit
proberen van die waroeng in Cianjur. Ik had namelijk al zoveel goeds gehoord over
Saté Marangi, maar wist nog steeds het recept niet. Verschillende mensen had ik al
gevraagd naar dat recept, maar niemand wist precies wat erin moest aan bumbu.
Om weer helemaal naar Cianjur te rijden, daar had ik op dat moment geen zin in.
Vast en zeker was het weer druk op de weg en dan ben je weer een dag kwijt. Maar
inmiddels heb ik het recept van Sate Marangi kunnen achterhalen. Een vriend was
op bezoek en hij wist gelukkig de bumbu hiervan. Snel heb ik alles genoteerd en
ben toen naar de supermarkt gegaan om alle ingrediënten te halen zodat Hanah
het die dag nog kon maken. Omdat wij met zoveel mensen waren, werd besloten
om in de tuin van Hanah en haar man te gaan barbecuen. Elke keer bij het opne
men van de video en het maken van de foto's kwamen er meer mensen bij, vooral
vrienden die een handje wilden helpen. Dus met z'n allen het vlees snijden voor de
saté, daarna rijgen en dan roosteren. Vele handen maken licht werk nietwaar?
Ingrediënten:
500 gram mie
300 gram kipfilet
10 rode sjalotten
4 teentjes knoflook
150 gram witte kool
150 gram paksoy,
1/2 dl slaolie
5 lente-uitjes
i klein bosje selderie
4 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels ketjap ikan
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op het
pak. Voeg wel tijdens het koken 2 eetlepels slaolie toe
om plakken te voorkomen. Laat de mie als hij gaar
is uitlekken. Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Pel de
sjalotten en knoflook en snijd beiden zeer fijn. Was en
snijd de witte kool en paksoy fijn en laat ze uitlekken.
Verhit in een wadjan de slaolie en fruit hierin eerst de
stukjes kipfilet, daarna de sjalotten en knoflook licht.
Voeg daarna de kool en paksoy toe en roer alles goed
dooreen. Roer dan de uitgelekte mie in delen erbij. Was
en snijd de lente-uitjes en was en snijd de selderie zeer
fijn, voeg beiden aan de mie toe samen met de beide
ketjaps en roer alles nogmaals goed dooreen. Maak het
op smaak met zout en peper. Doe de bami in een schaal
en leg er partjes tomaat op.
40 moesson