N Sate Marangi Atjar Ketimoen Ingrediënten: 1 kg biefstuk 6 rode sjalotten 3 teentjes knoflook 2 rode lomboks 1 stukje laos van 2 cm stukje koenjit van 3 cm 2 schijfjes goela Jawa 3 theelepels ketoembar 2 eetlepels ketjap manis i dessertlepel asam 3 eetlepels slaolie zout naar smaak ongeveer 30 satéstokjes Bereidingswijze: Snijd het vlees in kleine dobbelsteentjes en doe dit in een ruime kom. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steel tjes van de lomboks en snijd dit in stukken. Haal de velletjes van de laos en koenjit en wrijf deze vijf ingrediënten samen met de goela Jawa fijn in een tjobek. Voeg hierbij ketoembar, ketjap manis, ketjap asam, slaolie en zout naar smaak toe. Vermeng dit alles goed dooreen en voeg dit bij het gesneden vlees en vermeng de marinade goed met het vlees. Laat dit ongeveer een uur intrekken. Rijg daarna het vlees schuin aan stokjes. Maak de barbecue klaar en rooster de stokjes om en om tot gaar in een paar minuten. Of rooster de saté onder de grill of in de oven of bak ze in een met wat olie ingesmeerde koekenpan om en om bruin. Ingrediënten: r komkommer 1 rode lombok 5 rode sjalotten 1 theelepel suiker 5 eetlepels azijn 5 eetlepels water zout naar smaak Bereidingswijze: Schil de komkommer en snijd deze in zeer dunne plakjes. Was en haal het steeltje van de lombok en snijd de lombok in dunne ringen. Pel de sjalot ten en snijd ook de sjalotten in dunne ringen. Doe dit alles in een ruime kom en voeg de suiker, azijn, water en zout naar smaak toe. Vermeng alles goed dooreen en laat het 1 uur intrekken. In Indonesië wordt bij bami goreng altijd warme witte rijst geserveerd. De mensen hier zeggen namelijk: Wanneer je geen rijst eet, heb je eigenlijk niet gegeten. Aan u de keus om er warme witte rijst bij te serveren. Ook kroepoek of emping erbij, maakt de maaltijd compleet. Het was weer oergezellig om met z'n allen de maaltijd te nuttigen; de saté smaakte voortreffelijk, de smaak kwam mij bekend voor, maar op dat moment kon ik me niet herinneren waar ik die saté al eerder gegeten had. En natuur lijk was de bami goreng erg lekker. Ja, wat wil een mens nog meer? Toen Serge en zijn gezin al weer terug waren in Nederland, ben ik met een vriendin naar Cianjur gereden en heb die waroeng opgezocht. We hebben er inderdaad heerlijk gegeten en de saté smaakte verrukkelijk. En ik vroeg me alweer af: waar heb ik die saté toch eerder gegeten? En opeens wist ik het, dit is eigenlijk dezelfde soort saté als die van mijn moeder. Alle boemboe was hetzelfde, in één van mijn boeken staat het recept, alleen de naam is anders. Wij noemden het Saté Manis, ook van biefstuk gemaakt en hierbij hoefje ook geen saus te geven want door alle boemboe is de saté al erg smakelijk. We hebben erg gelachen, want iedereen wist hoeveel moeite ik deed om dat recept te bemachtigen. Maar al met al, wens ik u veel kookplezier met deze recepten en vooral een selamat makan! maart 2005 41

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 41