N
Sate Marangi
Atjar Ketimoen
Ingrediënten:
1 kg biefstuk
6 rode sjalotten
3 teentjes knoflook
2 rode lomboks
1 stukje laos van 2 cm
stukje koenjit van 3 cm
2 schijfjes goela Jawa
3 theelepels ketoembar
2 eetlepels ketjap manis
i dessertlepel asam
3 eetlepels slaolie
zout naar smaak
ongeveer 30 satéstokjes
Bereidingswijze:
Snijd het vlees in kleine dobbelsteentjes en doe dit in een
ruime kom. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steel
tjes van de lomboks en snijd dit in stukken. Haal de velletjes
van de laos en koenjit en wrijf deze vijf ingrediënten samen
met de goela Jawa fijn in een tjobek. Voeg hierbij ketoembar,
ketjap manis, ketjap asam, slaolie en zout naar smaak toe.
Vermeng dit alles goed dooreen en voeg dit bij het gesneden
vlees en vermeng de marinade goed met het vlees. Laat dit
ongeveer een uur intrekken. Rijg daarna het vlees schuin aan
stokjes. Maak de barbecue klaar en rooster de stokjes om en
om tot gaar in een paar minuten. Of rooster de saté onder de
grill of in de oven of bak ze in een met wat olie ingesmeerde
koekenpan om en om bruin.
Ingrediënten:
r komkommer
1 rode lombok
5 rode sjalotten
1 theelepel suiker
5 eetlepels azijn
5 eetlepels water
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Schil de komkommer en snijd deze in
zeer dunne plakjes. Was en haal het
steeltje van de lombok en snijd de
lombok in dunne ringen. Pel de sjalot
ten en snijd ook de sjalotten in dunne
ringen. Doe dit alles in een ruime kom en
voeg de suiker, azijn, water en zout naar
smaak toe. Vermeng alles goed dooreen
en laat het 1 uur intrekken.
In Indonesië wordt bij bami goreng
altijd warme witte rijst geserveerd. De
mensen hier zeggen namelijk: Wanneer
je geen rijst eet, heb je eigenlijk niet
gegeten. Aan u de keus om er warme
witte rijst bij te serveren. Ook kroepoek
of emping erbij, maakt de maaltijd
compleet.
Het was weer oergezellig om met z'n
allen de maaltijd te nuttigen; de saté
smaakte voortreffelijk, de smaak kwam
mij bekend voor, maar op dat moment
kon ik me niet herinneren waar ik die
saté al eerder gegeten had. En natuur
lijk was de bami goreng erg lekker. Ja,
wat wil een mens nog meer?
Toen Serge en zijn gezin al weer terug
waren in Nederland, ben ik met een
vriendin naar Cianjur gereden en heb
die waroeng opgezocht. We hebben er
inderdaad heerlijk gegeten en de saté
smaakte verrukkelijk. En ik vroeg me
alweer af: waar heb ik die saté toch
eerder gegeten? En opeens wist ik het,
dit is eigenlijk dezelfde soort saté als
die van mijn moeder. Alle boemboe was
hetzelfde, in één van mijn boeken staat
het recept, alleen de naam is anders.
Wij noemden het Saté Manis, ook van
biefstuk gemaakt en hierbij hoefje
ook geen saus te geven want door alle
boemboe is de saté al erg smakelijk. We
hebben erg gelachen, want iedereen
wist hoeveel moeite ik deed om dat
recept te bemachtigen. Maar al met
al, wens ik u veel kookplezier met deze
recepten en vooral een selamat makan!
maart 2005 41