Een avondje zonder afwas Djon Doets (Edam, 13 januari 1961), kok aan huis Purmer, 5 februari 2005 'Kok over de vloer', dat is mijn beroep. Mensen kunnen mij namelijk inhuren om bij hen thuis te komen koken. Ik kook oriëntaals en stel samen met de klant het menu samen. Van het voorgerecht tot het nagerecht: alles wordt geregeld. Ik kook alles wat de klant wil, zolang het maar binnen de oriëntaalse keuken valt. Mensen hoeven zelf nergens aan te denken. Ik neem altijd zoveel mogelijk spullen mee - van bestek en servies tot een wokbrander - en haal ook de boodschappen, dek de tafel en doe de afwas. Mijn klanten kunnen dus echt een avondje ontspannen. Vaak maak ik thuis al het een en ander klaar. Dat scheelt dan 's avonds weer, alhoewel ik dan meestal ook wel een uur of twee bezig ben met koken en alles wat daarbij komt kijken. Een week voordat ik bij mijn klanten ga koken, kom ik de keuken inspecteren. Sommige keukens zijn gewoon niet toereikend genoeg ofte klein om wat mee te kunnen. Toch maak ik dat niet vaak mee. Bij de meeste mensen waar ik kom, is de keuken piekfijn in orde. Zoals vandaag bijvoorbeeld, toen ik bij mensen in Purmer heb gekookt. Zij wilden een uitgebreide Indische rijsttafel en die heb ik klaargemaakt. Omdat er ook kinderen bij waren, wilden ze vroeg eten. Om zes uur stond, na twee uur voorbereiding, het eten op tafel. Mijn klanten wonen onder andere op de Amsterdamse grachtengor del en in het Gooi. Het is namelijk vrij prijzig om mij in te huren. Toch zijn de prijzen nog te overzien als je bedenkt dat een avondje naar een restaurant ook niet goedkoop is. Dan ben je gemiddeld 50,- per persoon kwijt en dan moetje nog parkeergeld betalen en een oppas regelen en uitbetalen. Als je mij inhuurt spaar je die kosten uit, en kun je dat geld dus aan mij besteden. Daarnaast is het natuurlijk gewoon makkelijk: je hoeft er de deur niet voor uit en iedereen kan drinken wat hij wil én ik regel alles. Als ik niet kook geef ik cursussen Thais koken bij mij thuis in mijn 'kookatelier'. In drie avonden leren de deelnemers de beginselen van de Thaise keuken. Na drie lessen ken je alle basisprincipes van de Thaise keuken. De avonden duren van zes uur tot een uur of tien, half elf. De deel nemers koken alles zelf, behalve het voorgerecht. Omdat de meeste deelnemers al hongerig uit hun werk komen, zorg ik dat ik om zes uur een soepje klaar heb om de ergste honger te stillen. Rond half negen staat het hoofdgerecht op tafel. Tijdens het eten geven de deelne mers elkaar feedback over de gemaakte gerechten. Na deze cursus weetje welke verse kruiden en ingrediënten er ge bruikt worden in de Thaise keuken, kun je een Thais menu samenstel len en weetje hoe je moet variëren met gerechten. Aan het eind van de cursus geef ik de deelnemers een receptenboek mee. Hiermee kunnen ze hun Thaise kookkunsten uitbreiden. Na de cursus houd ik ze via e-mail op de hoogte van de laatste nieuw tjes. Zo mail ik ze bijvoorbeeld recepten die ze bij hun receptenboek kunnen stoppen. Ik ben van plan om na de zomer een vervolgcursus op te zetten, voor mensen die drie avonden een beetje weinig vinden.' Wilt u Djon voor een avondje inhuren of wilt u een cursus bij hem volgen, bel dan naar 06-27 2' 76 76 of mail hem op kokoverdevloer@planet.nl maart 2005 49

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 49