Een avondje zonder afwas
Djon Doets
(Edam, 13 januari 1961),
kok aan huis
Purmer, 5 februari 2005
'Kok over de vloer', dat is mijn beroep. Mensen kunnen mij namelijk
inhuren om bij hen thuis te komen koken. Ik kook oriëntaals en stel
samen met de klant het menu samen. Van het voorgerecht tot het
nagerecht: alles wordt geregeld.
Ik kook alles wat de klant wil, zolang het maar binnen de oriëntaalse
keuken valt. Mensen hoeven zelf nergens aan te denken. Ik neem
altijd zoveel mogelijk spullen mee - van bestek en servies tot een
wokbrander - en haal ook de boodschappen, dek de tafel en doe de
afwas. Mijn klanten kunnen dus echt een avondje ontspannen.
Vaak maak ik thuis al het een en ander klaar. Dat scheelt dan
's avonds weer, alhoewel ik dan meestal ook wel een uur of twee
bezig ben met koken en alles wat daarbij komt kijken.
Een week voordat ik bij mijn klanten ga koken, kom ik de keuken
inspecteren. Sommige keukens zijn gewoon niet toereikend genoeg
ofte klein om wat mee te kunnen. Toch maak ik dat niet vaak mee. Bij
de meeste mensen waar ik kom, is de keuken piekfijn in orde.
Zoals vandaag bijvoorbeeld, toen ik bij mensen in Purmer heb
gekookt. Zij wilden een uitgebreide Indische rijsttafel en die heb ik
klaargemaakt. Omdat er ook kinderen bij waren, wilden ze vroeg
eten. Om zes uur stond, na twee uur voorbereiding, het eten op tafel.
Mijn klanten wonen onder andere op de Amsterdamse grachtengor
del en in het Gooi. Het is namelijk vrij prijzig om mij in te huren. Toch
zijn de prijzen nog te overzien als je bedenkt dat een avondje naar
een restaurant ook niet goedkoop is. Dan ben je gemiddeld 50,- per
persoon kwijt en dan moetje nog parkeergeld betalen en een oppas
regelen en uitbetalen. Als je mij inhuurt spaar je die kosten uit, en
kun je dat geld dus aan mij besteden. Daarnaast is het natuurlijk
gewoon makkelijk: je hoeft er de deur niet voor uit en iedereen kan
drinken wat hij wil én ik regel alles.
Als ik niet kook geef ik cursussen Thais koken bij mij thuis in mijn
'kookatelier'. In drie avonden leren de deelnemers de beginselen van
de Thaise keuken. Na drie lessen ken je alle basisprincipes van de
Thaise keuken.
De avonden duren van zes uur tot een uur of tien, half elf. De deel
nemers koken alles zelf, behalve het voorgerecht. Omdat de meeste
deelnemers al hongerig uit hun werk komen, zorg ik dat ik om zes uur
een soepje klaar heb om de ergste honger te stillen. Rond half negen
staat het hoofdgerecht op tafel. Tijdens het eten geven de deelne
mers elkaar feedback over de gemaakte gerechten.
Na deze cursus weetje welke verse kruiden en ingrediënten er ge
bruikt worden in de Thaise keuken, kun je een Thais menu samenstel
len en weetje hoe je moet variëren met gerechten.
Aan het eind van de cursus geef ik de deelnemers een receptenboek
mee. Hiermee kunnen ze hun Thaise kookkunsten uitbreiden.
Na de cursus houd ik ze via e-mail op de hoogte van de laatste nieuw
tjes. Zo mail ik ze bijvoorbeeld recepten die ze bij hun receptenboek
kunnen stoppen.
Ik ben van plan om na de zomer een vervolgcursus op te zetten, voor
mensen die drie avonden een beetje weinig vinden.'
Wilt u Djon voor een avondje inhuren of wilt u een cursus
bij hem volgen, bel dan naar 06-27 2' 76 76 of mail hem op
kokoverdevloer@planet.nl
maart 2005 49