Sambal Goreng Peteh Opor Pare Ingrediënten: 1 grote ui 2 teentjes knoflook 5 rode lomboks 2 tjabe rawits 3 eetlepels slaolie theelepel suiker 150 gram petehbonen 1/2 dl water zout naar smaak. Bereidingswijze: Pel de ui en knoflook en snijd beiden zeer fijn, was en haal de steeltjes van de lomboks en rawits en snijd beiden in zeer dunne ringen. Verhit in een wadjan de slaolie en fruit dit alles licht. Voeg hierbij de suiker en de schoongemaakte en gehal veerde petehbonen en fruit dit mee, voeg dan water en zout op smaak toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten op zacht vuur totdat het water iets is verdampt. Dit alles lijkt misschien heel bewerkelijk, maar met een foodprocessor is de boemboe voor de gerechten zo gemaakt. Hanah, mijn buurvrouw, deed alles op de grond, gehurkt en met haar tjobek in de buurt en alles natuurlijk pelan-pelan. Op twee kleine één-pits petro leum komfoortjes werd de tahoe en tempé gebakken en de gerechten gekookt. In de tuin werd een grote tikar neergelegd, al het eten werd naar buiten gebracht, de borden en opscheplepels en met 12 man hebben wij heerlijk gesmuld van al dat lekkers. Alle recepten hierboven zijn voor 4 of 5 personen. Selamat makan en tot de volgende maand. Ingrediënten: 2 of 3 pa re's 5 rode sjalotten 3 teentjes knoflook 2 rode lomboks 1 stukje laos van 3 cm 2 kemirienootjes 1 schijfje gula Jawa 1/2 dl slaolie 2 blaadjes daun salam 1 stengel sereh 1 theelepel ketoembar 1 dl water zout naar smaak Bereidingswijze: Haal kop en staart van de pare's, snijd ze doormidden en haal met een lepel de zaadlijsten eruit. Snijd ze in plakjes, was het geheel en laat ze uitlekken. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks, snijd ze in stukjes en haal het velletje van de laos. Wrijf deze vier ingrediënten samen met de kemirienootjes en de goela Djawa fijn in een tjobek. Verhit in een wadjan de slaolie en fruit hierin het mengsel licht. Voeg hierbij de blaadjes salam, sereh en ketoembar en fruit dit even mee. Voeg daarna het water toe en roer de gesne den pare's erbij, maak het op smaak met zout en roer alles goed dooreen. Laat het geheel ongeveer 15 minuten op zacht vuur staan. 42 moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 42