Sambal
Goreng Peteh
Opor Pare
Ingrediënten:
1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 rode lomboks
2 tjabe rawits
3 eetlepels slaolie
theelepel suiker
150 gram petehbonen
1/2 dl water
zout naar smaak.
Bereidingswijze:
Pel de ui en knoflook en
snijd beiden zeer fijn, was
en haal de steeltjes van de
lomboks en rawits en snijd
beiden in zeer dunne ringen.
Verhit in een wadjan de
slaolie en fruit dit alles licht.
Voeg hierbij de suiker en de
schoongemaakte en gehal
veerde petehbonen en fruit
dit mee, voeg dan water en
zout op smaak toe. Laat het
geheel ongeveer 10 minuten
op zacht vuur totdat het
water iets is verdampt.
Dit alles lijkt misschien
heel bewerkelijk, maar met
een foodprocessor is de
boemboe voor de gerechten
zo gemaakt. Hanah, mijn
buurvrouw, deed alles op de
grond, gehurkt en met haar
tjobek in de buurt en alles
natuurlijk pelan-pelan. Op
twee kleine één-pits petro
leum komfoortjes werd de
tahoe en tempé gebakken
en de gerechten gekookt.
In de tuin werd een grote
tikar neergelegd, al het eten
werd naar buiten gebracht,
de borden en opscheplepels
en met 12 man hebben wij
heerlijk gesmuld van al
dat lekkers. Alle recepten
hierboven zijn voor 4 of 5
personen. Selamat makan
en tot de volgende maand.
Ingrediënten:
2 of 3 pa re's
5 rode sjalotten
3 teentjes knoflook
2 rode lomboks
1 stukje laos van 3 cm
2 kemirienootjes
1 schijfje gula Jawa
1/2 dl slaolie
2 blaadjes daun salam
1 stengel sereh
1 theelepel ketoembar
1 dl water
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Haal kop en staart van de pare's, snijd
ze doormidden en haal met een lepel
de zaadlijsten eruit. Snijd ze in plakjes,
was het geheel en laat ze uitlekken. Pel
de sjalotten en knoflook, was en haal
de steeltjes van de lomboks, snijd ze in
stukjes en haal het velletje van de laos.
Wrijf deze vier ingrediënten samen met
de kemirienootjes en de goela Djawa fijn
in een tjobek. Verhit in een wadjan de
slaolie en fruit hierin het mengsel licht.
Voeg hierbij de blaadjes salam, sereh en
ketoembar en fruit dit even mee. Voeg
daarna het water toe en roer de gesne
den pare's erbij, maak het op smaak met
zout en roer alles goed dooreen. Laat het
geheel ongeveer 15 minuten op zacht
vuur staan.
42
moesson