De Indo-Afrikaanse Sandrijn Dekkers duikt speciaal voor Moesson samen met haar moeder
Joyce Cordus de keuken in om hun favoriete Belanda hitam gerechten te maken. Dat belooft een
gezellige middag te worden!
MAAIKE BOERSMA GRAM SERGE LICTENBERG
Doen: samen Indo-Afrikaa
Keurig op tijd maar met de blaren op mijn voeten - de Amsterdamse
Panamakade blijkt héél lang te zijn - arriveer ik bij het prachtige appar
tement van Joyce Cordus. Haar dochter Sandrijn is er al en ook de ingre
diënten liggen geduldig in de keuken te wachten. Fotograaf Serge heeft
dankzij de Ajax-Feyenoord rellen een behoorlijke vertraging, dus we
besluiten maar vast te beginnen met het snijwerk. Moeder en dochter
gaan als een volleerd koksduo te werk en vragen zich ondertussen af hoe
ontzettend lang het wel niet geleden is dat ze samen hebben gekookt.
18 moesson
Joyce maakt rawon, een familiegerecht dat haar moeder ook vaak
maakt en dat vroeger op Java onder de Belanda hitams gretig aftrek
vond. Ook maakt ze voor Moesson een uitzondering door haar bekende
sambal trassi deze keer handmatig te vijzelen. Sandrijn heeft tijdens
haar vakantie in Ghana de Ghanese keuken leren waarderen en zij gaat
froi maken, een stoofpotje van vis en aubergine.
Het is al een drukke bedoening in de keuken als Serge arriveert. In
no time tovert hij allerlei installaties uit zijn tasjes en nu moeten
Sandrijn smeert de visfilets in met kipkruiden