Toemis Katjong Pandjang Tonkol Bakar Sambal Djahé Ingrediënten: i kg kacang panjang 10 sjalotten 5 teentjes knoflook istukjelaosvan3cm 5 kemirienootjes 1/2 schijfje goela Djawa 1/2 dl slaolie 3 blaadjes daun salam i stengel sereh 1 dl water 2 tomaten 2 theelepels aromat zout naar smaak Bereidingswijze: Haal de puntjes van de katjang pandjang (kouseband) en snijd ze in stukjes van 3 cm. Doe alles in een vergiet en was de groenten, laat ze hierna uitlekken. Pel de sjalotten en knoflook, haal het vel letje van de laos en wrijf deze drie ingrediënten fijn in een tjobek. Voeg hierbij de kemirienootjes en de goela Djawa en wrijf deze mee. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin het fijngewreven mengsel licht. Voeg dan toe de blaadjes salam en sereh en fruit dit eveneens, voeg daarna het water toe. Was de tomaten en snijd deze in stukjes en voeg dit er aan toe en roer dan de gewassen en gesneden katjang pandjang toe, roer dit alles goed dooreen en maak het op smaak met de aromat en eventueel zout. Laat het geheel ongeveer 15 minuten op zacht vuur koken. Serveer hierbij warme witte rijst en geef er stuk jes komkommer en tomaat erbij. Ook nu weer hebben wij een tikar in de tuin gelegd en met 15 personen hebben wij gesmuld! In het pikdonker, maar met de lampen aan, gericht op het eten, was het een feest-picknick. Dat is zo lekker hier in Indonesië: geen omkijken naar het weer. Wil je barbecuen? Ayo, de winkels zijn tot laat open en er is altijd wel iets om op de barbecue te leggen. Ik hoop dat het mooi weer is als jullie dit gerecht maken, want niets is zo gezellig als een picknick met vrien den of familie. Selamat makan! mei 2005 43 Ingrediënten: 3 rode sjalotten 3 rode lomboks 2 stukjes djahé van 4 cm 1 stukje kentjoer van 3 cm zout naar smaak 2 djeroek limo of sap van 1 citroen 1/2 dl warm water Bereidingswijze: Pel de sjalotten, was en haal de steel tjes van de lomboks en snijd deze in stukken, was en haal de velletjes van de djahé en kentjoer. Wrijf deze vier in grediënten zeer fijn in een tjobek met zout naar smaak. Voeg daarna het sap van de djeroek limo of citroen toe, giet hierover 1/2 dl warm water en roer het geheel goed dooreen. Ingrediënten: 1 verse tonijn van 2 kg (voor 4 personen) 10 rode sjalotten, 4 teentjes knoflook, 3 stukjes van 2 cm koenjit, 2 stukjes van 1 cm djahé, 1 theelepel ketoembar, zout naar smaak 2 eetlepels margarine Bereidingswijze: Maak de vis schoon, of iaat de vishandelaar de tonijn schoon maken. Snijd de vis zover open totdatje deze kunt openklap pen. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de velletjes van de koenjit en djahé. Wrijf deze vier ingrediënten fijn in een tjobek, voeg de ketoembar en het zout toe en meng het geheel met de margarine. Wrijf de vis goed in met deze marinade en laat de marinade ongeveer drie uur intrekken. Maak ondertussen de barbecue klaar en gebruik een rooster om de vis hierin vast te klemmen. Rooster de vis ongeveer 30 tot 40 minuten en draai hem geregeld om. De vis kan ook uitstekend geroosterd worden in de oven. Verhit de oven 10 minuten voor op 225 graden, draai de oventempera tuur op 200 graden, leg de vis op het rooster en draai hem af en toe om. Rooster de vis in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Wanneer de vis gaar is, leg je hem op een schaal en serveer hierbij:

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 43