Toemis Katjong
Pandjang
Tonkol Bakar
Sambal Djahé
Ingrediënten:
i kg kacang panjang
10 sjalotten
5 teentjes knoflook
istukjelaosvan3cm
5 kemirienootjes
1/2 schijfje goela Djawa
1/2 dl slaolie
3 blaadjes daun salam
i stengel sereh
1 dl water
2 tomaten
2 theelepels aromat
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Haal de puntjes van de katjang
pandjang (kouseband) en snijd ze
in stukjes van 3 cm. Doe alles in
een vergiet en was de groenten,
laat ze hierna uitlekken. Pel de
sjalotten en knoflook, haal het vel
letje van de laos en wrijf deze drie
ingrediënten fijn in een tjobek.
Voeg hierbij de kemirienootjes
en de goela Djawa en wrijf deze
mee. Verhit in een wadjan de olie
en fruit hierin het fijngewreven
mengsel licht. Voeg dan toe de
blaadjes salam en sereh en fruit
dit eveneens, voeg daarna het
water toe. Was de tomaten en
snijd deze in stukjes en voeg dit er
aan toe en roer dan de gewassen
en gesneden katjang pandjang
toe, roer dit alles goed dooreen
en maak het op smaak met de
aromat en eventueel zout. Laat het
geheel ongeveer 15 minuten op
zacht vuur koken. Serveer hierbij
warme witte rijst en geef er stuk
jes komkommer en tomaat erbij.
Ook nu weer hebben wij een
tikar in de tuin gelegd en met 15
personen hebben wij gesmuld!
In het pikdonker, maar met de
lampen aan, gericht op het eten,
was het een feest-picknick. Dat is
zo lekker hier in Indonesië: geen
omkijken naar het weer. Wil je
barbecuen? Ayo, de winkels zijn tot
laat open en er is altijd wel iets om
op de barbecue te leggen. Ik hoop
dat het mooi weer is als jullie dit
gerecht maken, want niets is zo
gezellig als een picknick met vrien
den of familie. Selamat makan!
mei 2005 43
Ingrediënten:
3 rode sjalotten
3 rode lomboks
2 stukjes djahé van 4 cm
1 stukje kentjoer van 3 cm
zout naar smaak
2 djeroek limo of sap van
1 citroen
1/2 dl warm water
Bereidingswijze:
Pel de sjalotten, was en haal de steel
tjes van de lomboks en snijd deze in
stukken, was en haal de velletjes van
de djahé en kentjoer. Wrijf deze vier in
grediënten zeer fijn in een tjobek met
zout naar smaak. Voeg daarna het sap
van de djeroek limo of citroen toe, giet
hierover 1/2 dl warm water en roer het
geheel goed dooreen.
Ingrediënten:
1 verse tonijn van 2 kg (voor 4
personen)
10 rode sjalotten,
4 teentjes knoflook,
3 stukjes van 2 cm koenjit,
2 stukjes van 1 cm djahé,
1 theelepel ketoembar,
zout naar smaak
2 eetlepels margarine
Bereidingswijze:
Maak de vis schoon, of iaat de
vishandelaar de tonijn schoon
maken. Snijd de vis zover open
totdatje deze kunt openklap
pen. Pel de sjalotten en knoflook,
was en haal de velletjes van de
koenjit en djahé. Wrijf deze vier
ingrediënten fijn in een tjobek,
voeg de ketoembar en het zout
toe en meng het geheel met
de margarine. Wrijf de vis goed
in met deze marinade en laat
de marinade ongeveer drie uur
intrekken. Maak ondertussen
de barbecue klaar en gebruik
een rooster om de vis hierin
vast te klemmen. Rooster de vis
ongeveer 30 tot 40 minuten en
draai hem geregeld om. De vis
kan ook uitstekend geroosterd
worden in de oven. Verhit de
oven 10 minuten voor op 225
graden, draai de oventempera
tuur op 200 graden, leg de vis
op het rooster en draai hem
af en toe om. Rooster de vis in
ongeveer 40 tot 45 minuten
gaar. Wanneer de vis gaar is, leg
je hem op een schaal en serveer
hierbij: