Ikan Bakar Nasi Li wet Tempé Batjam Djagoeng Bakar Ingrediënten: i kg ongekookte rijst, 11/2 liter water, 2 rode sjalotten, 5 tjabé rawits2 stengels sereh, 3 blaadjes salam, 1 eetlepel slaolie, 1 grote bouillonblok, zout naar smaak, een stuk pisangblad van 20 bij 10 centimeter. Bereidingswijze: Was en spoel de rijst totdat het water helder blijft. Zet de rijst op met water, pel de sjalotten, was en haal de steeltjes van de rawits en voeg dit met de overige ingrediënten toe, op hoog vuur en zonder deksel. Zodra het water is verdampt en er putjes in de rijst ontstaan, roer alles goed dooreen en zet het deksel op de pan. Draai het vuur op de laagste stand en laat dit zo'n 20 minuten staan. Zet daarna het vuur uit, roer de rijst even om en bedekt het met het stuk pisangblad, sluit het weer met het deksel en laat het nog maals 5 tot io minuten rusten. Serveer de rijst met de volgende gerechten. Ingrediënten: 5 of 6 tilapia of een andere kleine vissoort, 3 teentjes knoflook, 3 stukjes koenjit van 2 cm, zout naar smaak, 2 djeroek nipis of 1 citroen, 2 eetlepels margarine. Bereidingswijze: Maak de vissen schoon, haal de inge wanden eruit of laat de vissen door uw vishandelaar schoonmaken. Pel de knoflook en haal het velletje van de koenjit, wrijf deze twee ingrediënten met het zout fijn in een tjobek, voeg hierbij het sap van de djeroek of citroen en vermeng dit met de margarine. Wrijf de vissen hiermee goed in en laat dit ongeveer een half uur intrekken. Maak ondertussen de barbecue klaar. De studenten hadden lange dunne bamboestokken gemaakt en hieraan de vis geregen, dus via de bek naar de staart en 3 vissen achter elkaar.Tijdens het roosteren kunnen ze dan gemak kelijk omgedraaid worden. U kunt de vis natuurlijk in een visrooster klemmen en op de barbecue leggen. Ingrediënten: 1 tempé, 3 teentjes knoflook, 1 stukje koenjit van 5 cm, zout naar smaak, 1/2 liter gekookt water, 3 dl slaolie om te frituren Bereidingswijze: Snijd de tempé in plakken, niet te dun ofte dik, doe dit een schaal. Pel de knoflook en haal het velletje van de koenjit, wrijf de knoflook en koenjit samen met wat zout in een tjobek fijn. Giet hierover gekookt water en vermeng dit goed door een. Giet dit over de plakjes tempé en laat de tempé ongeveer i uur marineren hierin. Verhit in een wadjan de slaolie en frituur hierin de gemarineerde tempé lichtbruin, laat hierna de tempé uitlekken. Ingrediënten: 5 of 6 suikermaïskolven, zout naar smaak, margarine Bereidingswijze: Maak de maïskolven goed schoon en verwijder alle 'haartjes'. Ver meng het zout met margarine en bestrijk hiermee de maïskolven. Leg ze op de barbecue en draai ze regelmatig om en bestrijk ze met het overige margarinemengsel. Ook voor de maïskolven hebben de jongens stukken bamboe van ongeveer 40 centimeter gezocht en gesneden als een handvat. Met een scherpe punt in een uiteinde van een maïskolf geprikt, heel praktisch voor het omdraaien en als je de hete maïskolf meteen wilt opeten. De volgende maand nog meer lekkere gerechten van onze picknick in Pondok Halimun!

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 46