Heeft u wel eens een picknick in de bergen meegemaakt? Dit was voor mij de eerste keer in Pondok Halimun. DOOR CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERC Ciska Cress in Indonesië Met twee angkutan-busjes, gingen wij met z'n allen picknicken, naar Pondok Hali mun. Ik had hier nog nooit van gehoord en vond het alleen maar leuk om te picknic ken, ik ben namelijk een picknickverslaafde. De rit duurde ongeveer veertig minuten. De weg erheen was smal en hobbelig, iedereen in de angkut werd heen en weer geslingerd. Eenmaal dichtbij Pondok Halimun, vergat ik het misselijkmakende gevoel van het geslinger. Het uitzicht was adembenemend, in de verte zag je de bergen, en aan de voet van de bergen waren theeplantages; de weg naar boven was schitterend. Pondok Halimun ligt ten zuiden van Sukabumi, richting Salabintana. Eenmaal aange komen is daar een klein recreatiegebied, waar hier en daar groteen kleine pondoks zijn neergezet om te kunnen rusten of picknicken. Je kunt er eindeloos wandelen langs de theeplantage's, vele rotsen en rotsjes, beekjes met stromend helder koud water vanuit de bergen. Er zijn drie bergen achter elkaar te zien.de kleinste is Gunung Putri, daarachter Gunung Pangrango en daarachter de grootste, Gunung Gede. Het is het nationale park van de stad Sukabumi. Ik heb nooit geweten dat zoiets moois zo vlak bij huis was. Bij de parkeerplaats waren een aantal warung's neergezet,je kunt daarvan alles kopen aan eten en drinken. Maar wij hebben via een vriend onze picknick ter plekke laten verzorgen. Ik wilde een picknick zoals alle Indonesiërs doen als ze vrij zijn. Vooraf heb ik geld gegeven aan mijn vriend en die heeft weereen aantal studenten, die daar af en toe werken, opgetrommeld om alle boodschappen te doen. Daar aangekomen werden wij meteen naar de grootste pondok geleid en ik zag daar alle boodschappen al uitgestald. Eén van de jongens was bezig een vuurtje te maken van kleine boomstammetjes en takjes hout, door een paar rotsen gesteund als een klein komfoortje, waarop je dan een pan neer kan zetten. Er liepen wel zo'n tien studenten rond, de één waste de rijst, de andere sneed de groenten, er was echt van alles in huis gehaald. Een berg van maïskolven, een emmertje met vis, een kom met stukken kip, er werd ergens uit een beekje emmers met water gehaald, ledereen was heel druk bezig en ik kon alleen maar kijken om alles in me op te nemen en te noteren wat er te noteren viel. Ook Serge had meteen zijn video- en fotocamera te voorschijn gehaald om de hele boel te kunnen opnemen. Deze picknick was primitief wat het klaarmaken van de gerechten betreft, maar aan de andere kant was het een zeer luxe picknick. Om te beginnen maakten de jongens nasi liwet. Het zijn allemaal jongens van voor in de twintig en ik stond echt met verbazing te kijken dat ze zo handig zijn. Ik geloof dat bijna iedereen in Indonesië van jong tot oud kan koken, en nog lekker ook. Ik leer hier ontzettend veel,ze kunnen van bijna niets iets lekkers maken. Wat zijn wij in Neder land dan verwend, met onze kant en klaar artikelen! Al deze recepten zijn bestemd voor ongeveer 5 tot 6 personen.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 47