Pepes Tahoe
Ajam Bakar
DOOR CISKA CRESS O FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERG
Ciska Cress
in Indonesië
Vorige maand schreef Ciska over de gezellige picknick in Pondok Halimun. Hier kun je het vervolg
lezen, met nog meer lekkere gerechten.
Ingrediënten:
i tahoe van 400 gram, 3 rode sja
lotten, 2 teentjes knoflook, 1 rode
lombok, io tjabé rawits, 3 blaadjes
daun salam, 1 stengel sereh, 1
kleine tomaat, zout naar smaak. 4
grote stukken pisangblad van 30
bij 30 cm of aluminiumfolie.
Bereidingswijze:
Prak de tahoe fijn met een vork
en doe dit in een ruime kom. Pel
de sjalotten en knoflook, was en
haal het steeltje van de lombok
en snijd deze drie ingrediënten
zeerfijn. Voeg dit bij de tahoe, was
en haal de steeltjes van de rawits
en voeg dit'heel'toe samen met
de blaadjes salam. Haal het groen
van de sereh en snijd het witte
deel zeer fijn, was en snijd de
tomaat in kleine stukjes. Voeg
dit beiden bij de tahoe, maak
het op smaak met zout, kneed
en vermeng alles goed dooreen.
Leg twee stukken pisangblad op
elkaar en verdeel het tahoemeng
sel in tweeën. Verpakt de tahoe
goed en sluit het pisang blad met
een cocktailprikker. Of verdeel de
tahoe op twee stukken alumini
umfolie. Doe de verpakte tahoe
rechtstreeks op het vuur, dus niet
op het rooster, draai regelmatig de
pakjes om, wanneer het pisang
blad iets is verschroeid is ook de
tahoe gaar.
Ingrediënten:
5 of 6 stukken kip of 1 grote kip
in twee helften gesneden,
5 rode sjalotten,
3 teentjes knoflook,
1 rode lombok,
1 stukje koenjit van 3 cm,
zout naar smaak,
4 eetlepels ketjap manis,
1 dl water,
3 eetlepels ketjap manis,
2 eetlepels margarine
Bereidingswijze:
Maak de kip schoon en leg de stukken kip in een schaal, pel de sjalotten
en knoflook, was en haal het steeltje van de lombok, snijd de lombok
in stukken en haal het velletje van de koenjit. Wrijf deze 4 ingrediënten
fijn in een tjobek met het zout en voeg daarna de 4 eetlepels ketjap toe.
Vermeng dit alles goed dooreen en wrijf hiermee de stukken kip goed
in, doe dit alles in een pan en giet hierover 1 deciliter water. Laat dit alles
ongeveer 5 tot io minuten koken met het deksel op de pan. Zet daarna
het vuur uit en laat de kip afkoelen om de marinade goed te laten intrek
ken. Roer ondertussen 3 eetlepels ketjap met de margarine dooreen,
leg de stukken kip op de barbecue en bestrijk af en toe de kip met het
margarine-ketjapmengsel. Draai de stukken kip regelmatig om.
42 moesson