Petjelsaus Sambal Tomat Petjel met Petjelsaus Ilggp Ingrediënten: 500 gram katjang tanah, 3 dl slaolie, 2 rode sjalotten, 3 teentjes knoflook, 3 rode lomboks, 3 tjabé rawits, 1 stukje kentjoer van 3 cm, 2 schijfjes goela Djawa, 1/2 dl slaolie, 2 blaadjes daun salam, 3 blaadjes daun djeroek poeroet. 2 theelepels assem, 2 eetlepels ketjap manis,zout naar smaak, 1 liter water Bereidingswijze: Verhit de slaolie in een wadjan en bak hierin de katjang bruin, laat deze uitlek ken.Wrijf de katjang fijn in een tjobek of maal ze in een foodprocessor fijn en zet ze even apart. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks en rawits, snijd de lomboks in stukken. Haal het velletje van de ken tjoer en wrijf deze vijf ingrediënten met de goela Djawa fijn in een tjobek. Verhit in een wadjan 1/2 dl slaolie en fruit hierin het mengsel licht. Voeg dan de blaadjes salam en djeroek poeroet, de assem, ketjap en zout toe. Voeg de ge malen katjang toe en fruit dit alles licht. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de saus ongeveer 20 minuten sudderen. Is de saus iets te dik, voeg dan meer water toe. De saus wordt warm en royaal over de petjel gegoten. juli 2005 43 Ingrediënten: 4 rode sjalotten, 2 teentjes knoflook, 2 rode lomboks, 15 tjabé rawits, 2 toma ten, 1 dl slaolie, 1 schijfje goela Djawa, zout naar smaak Bereidingswijze: Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks en ra wits en snijd de lomboks in stukken en was en snijd de tomaten in parten. Ver hit in een wadjan de slaolie en fruit dit alles licht. Voeg hierbij de goela Djawa en maak het op smaak met zout. Haal met een schuimspaan alles uit de wad jan en doe het gefruite in een tjobek en wrijf alles fijn. Doe de sambal in een kom en laat het afkoelen. Ingrediënten: 200 gram katjang pandjang.i grote of 2 kleine laboe siam, 200 gram witte kool, 250 gram spinazie, 250 gram taugé. 1 liter water Bereidingswijze: Haal de uiteinden van de katjang pand- jang, was en snijd ze in stukken van 3 cm, schil de labu siam en snijd deze in dobbelsteentjes, was en snijd de witte kool grof. Doe deze drie ingrediënten in een pan met 1 liter water, deksel op de pan laat het geheel 5 minuten koken, de groenten moet beetgaar zijn. Was ondertussen de spinazie en taugé en doe dit in een vergiet. Wanneer de groenten gekookt is, giet dan het warme water over de spinazie en taugé. Laat alle groenten uitlekken en vermeng alles dooreen en leg de groenten op een schaal. Inmiddels was het drie uur's middags en iedereen verging van de honger. In de eerste plaats van de gezonde buitenlucht en natuurlijk ook van al die heerlijke barbecuegeuren. Een aantal jongens klom in een bananenboom en plukte grote stukken bananenblad. Een ander stel veegde de pondok schoon en de bladeren werden als een tapijt op elkaar gelegd. In het midden legden ze het eten op de bladeren. Alles werd netjes gedecoreerd en om al het eten heen schepten ze de rijst als een mooie, witte vierkante rand. We werden uitge nodigd om te komen zitten, uiteraard op je billen of hurken, want er waren geen stoelen. Zo zaten we dan met ongeveer 25 tot 30 man om het eten. Eerst werd er gebeden en daarna aan gevallen op het eten. De rijst die voor je ligt, daar neem je wat van en van alle gerechten een beetje. Alles met de hand, voor de sauzen en sambal werd van een stuk bananenblad een schepje gemaakt. We hebben alleen maar genoten en na het eten werden grote parten rode watermeloen uitgedeeld. Het was echt smullen! Wanneer wij uitgegeten zijn en ik een beetje dagdromend om me heen kijk, voel ik me gelukkig; de bergen zo hoog, zoveel soorten groen van de bomen en zoveel mooie bloemen. Het is hier wer kelijk een paradijs op aarde. Ik ben hier inmiddels regelmatig teruggekomen met mijn vriend, om te wandelen, te praten en ideeën uit te wisselen. Dit ge bied is mijn rustpunt. Selamat makan en tot volgende maand!

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 43