Petjelsaus
Sambal Tomat
Petjel met Petjelsaus
Ilggp
Ingrediënten:
500 gram katjang tanah, 3 dl slaolie,
2 rode sjalotten, 3 teentjes knoflook, 3
rode lomboks, 3 tjabé rawits, 1 stukje
kentjoer van 3 cm, 2 schijfjes goela
Djawa, 1/2 dl slaolie, 2 blaadjes daun
salam, 3 blaadjes daun djeroek poeroet.
2 theelepels assem, 2 eetlepels ketjap
manis,zout naar smaak, 1 liter water
Bereidingswijze:
Verhit de slaolie in een wadjan en bak
hierin de katjang bruin, laat deze uitlek
ken.Wrijf de katjang fijn in een tjobek
of maal ze in een foodprocessor fijn en
zet ze even apart. Pel de sjalotten en
knoflook, was en haal de steeltjes van
de lomboks en rawits, snijd de lomboks
in stukken. Haal het velletje van de ken
tjoer en wrijf deze vijf ingrediënten met
de goela Djawa fijn in een tjobek. Verhit
in een wadjan 1/2 dl slaolie en fruit
hierin het mengsel licht. Voeg dan de
blaadjes salam en djeroek poeroet, de
assem, ketjap en zout toe. Voeg de ge
malen katjang toe en fruit dit alles licht.
Voeg het water toe en breng het geheel
aan de kook. Laat de saus ongeveer 20
minuten sudderen. Is de saus iets te dik,
voeg dan meer water toe. De saus wordt
warm en royaal over de petjel gegoten.
juli 2005 43
Ingrediënten:
4 rode sjalotten, 2 teentjes knoflook, 2
rode lomboks, 15 tjabé rawits, 2 toma
ten, 1 dl slaolie, 1 schijfje goela Djawa,
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Pel de sjalotten en knoflook, was en
haal de steeltjes van de lomboks en ra
wits en snijd de lomboks in stukken en
was en snijd de tomaten in parten. Ver
hit in een wadjan de slaolie en fruit dit
alles licht. Voeg hierbij de goela Djawa
en maak het op smaak met zout. Haal
met een schuimspaan alles uit de wad
jan en doe het gefruite in een tjobek
en wrijf alles fijn. Doe de sambal in een
kom en laat het afkoelen.
Ingrediënten:
200 gram katjang pandjang.i grote of 2
kleine laboe siam, 200 gram witte kool,
250 gram spinazie, 250 gram taugé. 1 liter
water
Bereidingswijze:
Haal de uiteinden van de katjang pand-
jang, was en snijd ze in stukken van 3
cm, schil de labu siam en snijd deze in
dobbelsteentjes, was en snijd de witte
kool grof. Doe deze drie ingrediënten in
een pan met 1 liter water, deksel op de
pan laat het geheel 5 minuten koken,
de groenten moet beetgaar zijn. Was
ondertussen de spinazie en taugé en doe
dit in een vergiet. Wanneer de groenten
gekookt is, giet dan het warme water over
de spinazie en taugé. Laat alle groenten
uitlekken en vermeng alles dooreen en
leg de groenten op een schaal.
Inmiddels was het drie uur's middags
en iedereen verging van de honger.
In de eerste plaats van de gezonde
buitenlucht en natuurlijk ook van al die
heerlijke barbecuegeuren. Een aantal
jongens klom in een bananenboom en
plukte grote stukken bananenblad. Een
ander stel veegde de pondok schoon
en de bladeren werden als een tapijt
op elkaar gelegd. In het midden legden
ze het eten op de bladeren. Alles werd
netjes gedecoreerd en om al het eten
heen schepten ze de rijst als een mooie,
witte vierkante rand. We werden uitge
nodigd om te komen zitten, uiteraard
op je billen of hurken, want er waren
geen stoelen. Zo zaten we dan met
ongeveer 25 tot 30 man om het eten.
Eerst werd er gebeden en daarna aan
gevallen op het eten. De rijst die voor
je ligt, daar neem je wat van en van
alle gerechten een beetje. Alles met de
hand, voor de sauzen en sambal werd
van een stuk bananenblad een schepje
gemaakt. We hebben alleen maar
genoten en na het eten werden grote
parten rode watermeloen uitgedeeld.
Het was echt smullen!
Wanneer wij uitgegeten zijn en ik een
beetje dagdromend om me heen kijk,
voel ik me gelukkig; de bergen zo hoog,
zoveel soorten groen van de bomen en
zoveel mooie bloemen. Het is hier wer
kelijk een paradijs op aarde. Ik ben hier
inmiddels regelmatig teruggekomen
met mijn vriend, om te wandelen, te
praten en ideeën uit te wisselen. Dit ge
bied is mijn rustpunt. Selamat makan
en tot volgende maand!