w $0-: U ■i i'ir Voor de veertig Hema-worsten die ik naar Indonesië meeneem, heb ik een oplossing gevonden. Ik heb een vacuümapparaat gekocht en alle worsten vacuüm verpakt. Deze verdeel ik over vijf koffers en nu maar hopen dat de douane maar één koffer ertussenuit haalt. Wanneer ik in Jakarta aankom, vragen de heren douaniers altijd:'Ibu, lama disini? Bawa coklat untuk saya?' Ik doe dan net of ik ze niet versta, maar elke keer zeggen ze dat ik de volgende keer coklat mee moet nemen. Ik heb besloten om doosjes chocola in mijn handbagage te doen om moeilijkheden met de Hema-worsten te voorkomen. Er is altijd wat met de douane en mij, wij klikken niet. Maar wie wel, die iets te verbergen heeft. Ook deze maand weer een snel recept, in minder dan dertig minuten op tafel. Ingrediënten voor 4 of 5 personen: Rijst voor 4 of 5 personen 300 gram magere varkenslappen of kipfilet 100 gram margarine, i/2dl slaolie 3 grote eieren i flinke eetlepel ketjap manis 1 eetlepel sambal oelek uit een potje 1 theelepel knoflookpoeder, zout naar smaak. Garnering 4 of 5 eieren en margarine voor spiegeleitjes 4 gekookte bietjes 1 kleine ui voor atjar biet 1 kleine komkommer Bereidingswijze: Kook van tevoren de rijst. Snijd het varkensvlees of kipfilet in reepjes. Laat de margarine smelten in een wadjan, voeg de slaolie en het vlees erbij en bak dit in ongeveer tien minu ten gaar. Voeg de eieren erbij en roer dit tot kruim. Voeg de gare rijst (koud) toe en roer het goed. Voeg de sambal oelek, knoflookpoeder en de ketjap toe en maak het geheel op smaak met zout. Doe de nasi goreng in een schaal en serveer hierbij de spiegeleitjes. Maak de gekookte bietjes schoon, pel het uitje en rasp beiden fijn. Doe dit in een schaaltje en voeg er wat azijn, zout en suiker naar smaak toe. Is de atjar te zuur, doe dan drie eetlepels water erbij. Was en schil de komkommer en snijd dit in stukjes. Ser veer dit apart erbij. Selamat makan! november 2005 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 43