met Ciska Cress Eén keer heb ik oudejaarsavond met mijn Indonesische buren gevierd. De hele straat nam zijn tikar mee en spreidde dat uit voor de deur. ledereen nam eten mee nasi liwit of gewone rijst, sayuran of sambal goreng. Het eten werd op een groot vuur geroosterd en verdeeld. CISKA CRESS FOTOGRAF SERGE LIGTENBERG KERST >Er was een sterk gevoel van saamhorigheid. Er werd gemu siceerd en gelachen. Van een Nederlands gezin uit de buurt had ik oliebollenmix gekregen. Ik had nog nooit oliebollen gebakken en het ging dan ook mis. Het werden gummi-achtige ten nisballen. Maar mijn buren wisten toch niet hoe het moest smaken. Ik heb iedereen getrakteerd, maar de meeste mensen hebben een slecht gebit of helemaal geen. Een oudere man ondernam pogingen om het ding te verorberen en stak de oliebol stiekem in zijn zak. Men vroeg mij of wij dit echt aten. Met een stalen gezicht zei ik dat het zo hoorde en dat heel Nederland uit zijn dak ging voor een oliebol. Er werd gegie cheld en grapjes gemaakt. De volgende dag zag ik in de goot, in tuinen en bij het afval de oliebollen liggen. Ik moest vreselijk lachen. De men sen durfden niet te zeggen dat ze het niet te eten vonden. Wat ik ook leuk vind is Idul Fitri. Dit feest kun je vergelijken met ons Kerstfeest. Tijdens de ramadan mag men de hele dag niets eten of drinken. Vanaf zonsondergang mag er gegeten worden. Bij de meeste gezinnen wordt dit met familie, vrienden en buren gedaan. Ze koken veel, want de hele avond mag men eten en drinken totdat men naar bed gaat. Om zes uur's ochtends staan ze weer op om naar het werk te gaan. Zo gaat dat door tot aan Idul Fitri. Eén week voor Idul Fitri worden al inkopen gedaan. De winkels en markten worden druk bezocht en alles is bijna twee keer zo duur. Wat het feestmaal betreft, het lijkt of héél Indonesië hetzelfde eet. Al weken van te voren worden koekjes gebakken.Traditioneel is ketupat. Dat zijn mandjes gevlochten van daun kelapa muda. Deze worden half gevuld met ongekookte rijst, gemengd met kruiden en zes tot acht uur gekookt. Het resultaat is on geveer zoals lontong. Bijbehorende gerechten zijn rendang sapi.ayam opor, sayur sambal kentang, sambal goreng kentang, ayam goreng, en verschillende soorten kroepoek. Ik schrijf dit traditionele Idul Fitri menu voor u op als kerstmenu. Helaas kunnen wij hier geen ketupat maken, maar de zakjes lontong uit de toko volstaan. Voor 4 tot 5 personen is drie zakjes voldoende. Kook de zakjes ongeveer twee uur in ruim water met wat zout naar smaak totdat ze 'kussentjes' zijn geworden. Zorg in die twee uur dat de lontong onder het water staat, giet dus voldoende kokend water bij. Laat de lontong na het koken afkoelen. Het kan dan vlak voor het opdienen in stukjes gesneden worden. moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 42