Ingrediënten: 750 gram mager rundvlees, 1/2 dl slaolie, 3 mid delgrote uien, 4 teentjes knoflook, 5 rode lomboks, 1/2 eetlepel assem, 2 tot 3 dl water Boemboe: 3 kemirienootjes, 1 stukje laos van 2 cm, 1 stukje koenjit van 5 cm, stukje trassi, 1 schijfje goela Djawa, 2 blaadjes salam, 1 spriet sereh, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel djinten, zout naar smaak Bereidingswijze: Snijd het vlees in kleine stukjes. Was de lomboks en haal de steeltjes eraf. Haal het velletje van de laos en koenjit en wrijf dit samen met de uien, knoflook.de trassi en goela Djawa fijn in een tjobek. Verhit de olie in een wadjan en fruit hierin het gemalen mengsel en de overige boemboe licht. Voeg het vlees toe, roer alles en voeg het water toe. Vermeng alles, breng het geheel aan de kook en laat alles twee uur op een zacht vuur sudderen. Laat één uur het deksel op de pan en haal het dan eraf, zodat de saus kan indikken. Als het vlees nog niet zacht is en het water is verdampt, voeg dan water toe. Verwijder voor het opdienen de blaadjes salam en sereh. Ingrediënten: 1 kip van 1 kg, 2 grote uien, 3 teentjes knoflook, 1/2 dl slaolie, 1 blik kokosmelk van 400 ml, 2 dl water Boemboe: 1 stukje laos van 2 cm, 2 kemirienootjes, 2 blaadjes salam, 2 blaadjes djeroek poeroet, 1 spriet sereh, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel djinten, 1 eetlepel suiker en zout naar smaak. Bereidingswijze: Snijd de kip in zes stukken. Haal het velletje van de laos. Wrijf dit met de uien, knoflook en de kemirienootjes fijn in een tjobek. Verhit de olie in een wadjan en fruit hierin licht het gemalen mengsel en de overige boemboe. Voeg de kokosmelk en het water toe en laat het even borrelen. Leg de stukken kip in de saus en laat het geheel 30 tot 40 minuten sudderen op een zacht vuur. Draai de stukken kip om en voeg water toe wanneer dit is verdampt. Laat het vervolgens nog 30 minuten sudderen. Verwijder voor het opdienen de blaadjes salam en de sereh. Ingrediënten: 2 rode uien, 3 teentjes knoflook, 1/2 dl slaolie, groene en 2 rode lomboks, 1 liter water2 rundvleesbouillon blokjes, 3 grote aardappelen, i blik kokosmelk van 400 ml Boemboe: 1 stukje laos van 3 cm, 3 kemirienootjes, i groot stuk trassi, 2 theelepels ketoembar, 2 blaadjes salam, 1 spriet sereh, 3 theelepels suiker, zout naar smaak Bereidingswijze: Pel de uien en de knoflook en haal het velletje van de laos. Wrijf deze drie ingrediënten, kemirienootjes en de trassi fijn in een tjobek. Verhit de olie in een wadjan en fruit hier in licht het mengsel en de overige boemboe. Haal de steeltjes van de lomboks, snijd ze schuin en fruit ze ook even mee. Voeg daarbij de bouillonblokjes en 1 liter water en laat het even koken, zet het vuur laag. Snijd de aardappelen in blokjes en voeg ze toe. Roer alles dooreen en laat het 15 minuten koken. Voeg dan de in houd van het blik kokosmelk toe en laat alles nog 10 minuten op een zacht vuur koken. Verwijder voor het opdienen de blaadjes salam en de sereh. december 2005 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2005 | | pagina 43