Sambal Goreng Kentang
Pisang Kolak
Ingrediënten: 3 middelgrote aardappelen, 1 winterwortel, 5 dl
slaolie om te frituren, 5 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 2 rode en 1
groene lomboks, 1/2 dl slaolie, 2 eetlepels ketjap manis, 1 dl water
Boemboe: 1 stukje laos van 2 cm, 1 schijfje goela Djawa, 2 blaad
jes salam, zout naar smaak
Bereidingswijze: Snijd de aardappelen in dobbelsteentjes.
Schrap de wortel, snijd hem in dunne plakken en daarna in reep
jes. Verhit 5 dl slaolie in een wadjan en frituur hierin de blokjes
aardappel goudbruin. Laat ze uitlekken en frituur dan de reepjes
wortel krokant. Laat deze ook uitlekken. Pel de sjalotten en de
knoflook, was de lomboks, haal de steeltjes eraf en haal het
velletje van de laos. Wrijf deze vier ingrediënten en het schijfje
goela Djawa fijn in een tjobek. Verhit 1/2 dl slaolie in een wadjan
en fruit het mengsel en de overige boemboe licht. Voeg de ket
jap en het water toe en laat alles 5 minuten sudderen totdat het
water iets is verdampt. Doe de gebakken aardappel en wortel
erbij en roer het geheel. Laat alles nog 1 minuut doorverwarmen.
Ingrediënten: 1 kip van 1 kg of 8 drumsticks, 71/2 dl water, 2
schijfjes goela Djawa, 3 teentjes knoflook, 3 eetlepels ketjap ma-
nis, zout en peper naar smaak, 5 dl slaolie om te frituren
Bereidingswijze: Snijd de kip in 8 stukken. Breng 7 1/2 dl water
aan de kook. Doe de stukjes kip erin en laat ze ongeveer 10
minuten koken, de kip mag niet uit elkaar vallen. Haal de kip
eruit en laat ze uitlekken. Haal ongeveer 1 dl bouillon uit de pan
en laat de goela Djawa hierin smelten. Pers de knoflook uit. Ver
meng de goela Djawa, de knoflook, de ketjap en zout en peper
naar smaak en marineer de kipstukjes gedurende 1 uur. Laat de
slaolie in een wadjan of frituurpan heet worden en frituur hierin
de stukjes kip totdat ze bruin en knapperig zijn. Dit gerecht kan
zowel warm als koud gegeten worden. Serveer er wat lontong
en kroepoek bij.
Maak als dessert Pisang Kolak. Dit wordt in Indonesië vooraf
gegeten, want dessert is daar niet gebruikelijk.
Ingrediënten: 3 schijfjes goela Djawa, 2 sliertjes daun pandan, 1
dl water, snufje zout, 2 of 3 rijpe pisang tanduk, 1 blik kokosmelk
van 400 ml
Bereidingswijze: Laat de goela Djawa met de daun pandan en
1 dl water smelten, voeg het zout toe. Laat het zachtjes koken
totdat de goela Djawa helemaal is gesmolten. Pel de bananen en
snijd ze in kleine stukjes. Doe ze bij de gesmolten goela Djawa
en voeg de inhoud van het blikje kokosmelk toe. Roer alles door
een en laat het geheel 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen en
laat het daarna afkoelen. Haal de daun pandan eruit en serveer
dit drankje in een glas met een lepel.
Ik wens u veel plezier met de bereiding hiervan en wens u fijne
feestdagen toe. Selamat makan en tot volgend jaar!
44
moesson