Ketut's k Balische gerechten in Moesson, ik vind het wel een uitdaging. Ten eer ste omdat er, als het om eten gaat, geen kritischer publiek bestaat dan het Indische publiek.Ten tweede is de Balische keuken niet bepaald vermaard. Sterker nog, zij steekt nogal aftegen de Indische of Javaanse keuken. Dat een aantal Balische gerechten toch zeer de moeite waard is, hoop ik komende maanden aan te kunnen tonen. Deze maand laat ik zien hoe je taluh sambel tomat maakt. Je zou kunnen zeggen dat een keuken smaakt zoals haar gamelan klinkt. De Javaanse gamelan ingehouden, harmonieus en zoet. De Balische gamelan eerder pittig, heftig en onvoorspelbaar. Zo ook de Balische keuken. Dus laatje verrassen! KETUT MARIYANI SERGE LIGTENBERG Taluh sambel tomat Ketut Mariyani komt uit Bali, maar woont sinds enkele jaren in het Bourgondische Den Bosch. Ze houdt van het Brabantse leven, is een carrière begonnen in de verzorging, maar thuis blijft ze de Balische keuken trouw. Speciaal voor Moesson schotelt Ketut ons deze maanden haar favoriete ge rechten voor. Samen vormen ze een kleurrijke Balische rijsttafel. 40 moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2006 | | pagina 40