Ketut's k
Balische gerechten in Moesson, ik vind het wel een uitdaging. Ten eer
ste omdat er, als het om eten gaat, geen kritischer publiek bestaat dan
het Indische publiek.Ten tweede is de Balische keuken niet bepaald
vermaard. Sterker nog, zij steekt nogal aftegen de Indische of Javaanse
keuken. Dat een aantal Balische gerechten toch zeer de moeite waard
is, hoop ik komende maanden aan te kunnen tonen. Deze maand laat
ik zien hoe je taluh sambel tomat maakt.
Je zou kunnen zeggen dat een keuken smaakt zoals haar gamelan
klinkt. De Javaanse gamelan ingehouden, harmonieus en zoet. De
Balische gamelan eerder pittig, heftig en onvoorspelbaar. Zo ook de
Balische keuken. Dus laatje verrassen!
KETUT MARIYANI
SERGE LIGTENBERG
Taluh sambel tomat
Ketut Mariyani komt uit Bali,
maar woont sinds enkele jaren in
het Bourgondische Den Bosch. Ze
houdt van het Brabantse leven,
is een carrière begonnen in de
verzorging, maar thuis blijft ze de
Balische keuken trouw. Speciaal
voor Moesson schotelt Ketut ons
deze maanden haar favoriete ge
rechten voor. Samen vormen ze een
kleurrijke Balische rijsttafel.
40 moesson