Serveertip van Frans: 'Ikan taotjo is goed te combineren met tumis boontjes. De smaken van deze gerechten vullen elkaar goed aan. Maar ook tumis sayuran en sambal goreng boontjes gaan prima samen met ikan taotjo. Maak de maaltijd af met wat atjar ketimoen en keringan. Een gegarandeerd succes aan de eettafel.' Bereiding: Kruid eerst de kabeljauwfilets. Wrijf ze in met zwarte peper, zout, het sap van de citroen en de halve limoen. Haal de filets daarna door de bloem. Leg de vis even apart. Snij de knoflook en sjalot in kleine stukjes en snij de sereh in gelijke stuk ken van 3 a 4 centimeter. Snij eenderde van de paprika en de helft van een groene en een rode peper julienne-in mooie, dunne, schuine reepjes. Laat de boter smelten in de pan. Als de boter gesmolten is, doe dan de in stukjes gesneden sjalot erbij. Laat het even bakken op laag vuur, totdat de stukjes sjalot een lichte kleur krijgen. Voeg dan de knoflook, de gesneden pepers.de paprika.de sereh, het citroenblad.de citroen en limoen, en bovendien het mespuntje assem met het schijfje gember toe in de pan. Roerbak alles kort en krachtig, ongeveer 1 a 2 minuten. Leg vervolgens de kabeljauwfilets in de pan en laat ze aan beide zijden een minuut of tien mee bakken. Doe eerst de eetlepel zoute ketjap in de pan en dan vervolgens de zoete ketjap, de theelepel ketjap inggris, de halve eetlepel oestersaus en detaotjo-boontjes. Laat alles even roerbakken, totdat de saus zich scheidt van de boter. Con troleer dan of de vis gaar is, zo niet, laat hem nog even door bakken. Serveer de ikan taotjo op een ondiepe schaal, bestrooid met zeer fijnge sneden selderij. 2 stuks kabeljauwfilet van circa 150 gram per stuk 1 mespuntje zwarte peper 1 mespuntje zout 1 citroen i limoen een beetje bloem i sjalot 1 teentje knoflook 1/3 stengel sereh 1 rode peper 1 groene peper 1/3 groene of rode paprika 75 gram roomboter 3 citroenblaadjes 1 eetlepel zoute ketjap 1 eetlepel zoete ketjap 1 theelepel ketjap inggris (Worcestershire Sauce) i eetlepel oestersaus 1 eetlepel taotjo 1 mespuntje assem 1 klein dun schijfje gember garnering: handje fijn gesneden selderij Benodigdheden: Kom deze zomer nog naar De Lachende Javaan in Haarlem en geniet van het speciaal samengestelde/Moesson-jubileummenu: een rijsttafel met all time favorites voor 2 personen voor 22,50 per persoon. Vermeld bij reservering dat u van de /Moesson- aanbieding gebruik wilt maken. De Lachende Javaan Frankestraat 27 2011 HT Haarlem T 023-532 87 92 40 moesson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2006 | | pagina 40