boemboe roedjak van De Lachende Javaan
RESTAURANTS
De Lachende Javaan is
aangesloten bij de
Selected Indonesian
Restaurants (SIR). Voor
meer informatie, zie
www.sir-restaurants.nl
Benodigdheden:
i hele kip
Vi citroen
zout
1 tablet kippenbouillon
Vi koffiekopje assemwater (i theelepel assem gemengd met heet
water, los knijpen met je vingers)
een flinke scheut kokosmelk
Voor de boemboe:
5 kemiri nootjes (geroosterd of gefrituurd)
3 teentjes knoflook
grote ui
1 cm verse koenjit, geschild
i cm verse gember, geschild
4 verse rode pepers (meer of minder naar smaak)
Dit alles fijnmalen in de keukenmachine.
3 eetlepels soja-olie
3 eetlepels roomboter
1 stengel sereh
een plakje laos
2 citroenblaadjes
1 salam-blad
theelepel zout
2 theelepels goela djawa
Bereiding:
Snij de kip bij de borst doormidden, en druk de kip plat. Was de
kip en smeer deze in met citroen en zout. Laat de kip een half uur
marineren.
Fruit vervolgens de fijngemalen boemboe in een mengsel van 3
eetlepels soja-olie en 3 eetlepels roomboter. Voeg dan één stengel
sereh (in stukken gesneden en gekneusd), één plakje laos, 2 citroen
blaadjes, i salam-blad en 1 theelepel zout, 2 theelepels goela djawa
(of bruine basterdsuiker) en een tablet kippenbouillon toe.
Roerbak het mengsel goed tot het lekker begint te ruiken. Schenk
dan een 1/2 koffiekopje gezeefd assemwater bij de kruiden en een
flinke scheut kokosmelk.
Laat dit alles goed doorkoken tot het meeste vocht verdampt is. Leg
dan de kip in de boemboe en draai de kip om en om en om tot die
geheel bedekt is met de boemboe. Leg dan de kip in een ondiepe
ovenschaal en rooster de kip gaar onder de grill of in de oven.
december 2006
EN STYLING SERGE L1CTENBERG
DOOR CHRISTINA VENNEKER