Familiebezoek op nieuwjaarsdag, wie heeft daar nou geen warme herinneringen aan. Bij ons bereidde oma Corrie van Asdonck- Rötschke voor de hele familie rode bietensalade, een traditioneel nieuwjaars gerecht. Bereiding: Serveren: Benodigdheden: Ml ANNEMARIE VAN ASDONCK O FOTOGRAFIE EN STYLING SERGE LIGTENBERG Kook de aardappels met een snufje zout, giet ze af, dep ze droog en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Laat de zoetzure rode bieten uitlekken in een vergiet en vang wat van het sap op. Snij vervolgens de rode bieten ook in hele kleine stukjes en meng ze door de aardappel. Gebruik eventueel een klein beetje sap van de rode bieten om het mengsel rood te kleuren. Let op: het moet niet te nat worden! Snij de runderrollade ook in kleine dobbelsteentjes en meng het vlees erdoor. Hou nog wat plakjes rollade over voor de garnering. Snij een stuk of acht augurkjes in hele kleine stukjes en schep ze erdoor. Voeg twee eetlepels zilverui tjes toe. Schep twee a drie eetlepels Halvanaise erdoor en meng het geheel. Let weer op dat de salade niet te nat wordt. Voeg ten slotte één in kleine stukjes gesneden zure haring erdoor. Goed proeven. Eventueel afmaken met een snufje zout, peper of suiker. Zet de salade nog één a twee uur in de koelkast voor het serveren. Leg de gewassen en drooggedepte slabladeren op een grote ondiepe schaal en schep daar de rode bietensalade op. Garneer de salade rondom met rollade, zilveruitjes, stukjes zure haring, augurkjes en partjes hardgekookte ei. Vergeet niet om - volgens goed gebruik - een klein schoteltje met wat salade neer te zetten voor de voorouders. (voor 2 a 3 personen) o 600 gram vastkokende aardappels o Een pot gekookte zoetzure rode bieten o 2 a 3 eetlepels Halvanaise o Een potje zure haring o Een pot kleine zoetzure augurken o Een potje zilveruitjes o 3 hardgekookte eieren o Een stuk gebraden rollade. Het liefst rundvlees, anders varkensvlees. Je kunt restjes van de Kerst gebruiken, maar de slager verkoopt ook minirol- lades; een ideale oplossing! o Een krop sla voor de garnering januari 2007 39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2007 | | pagina 39