Bijgerecht: Bebotok Pa Brouwer: Mooi Zeist (KIPGEHAKT IN KooLBLAD) De drie generaties: Ed, Pa en Michelle Brouwer ingrediënten 6 zalmmoten a 150 gram 4 teentjes knoflook 20 gr verse sereh 20 gr verse koenir 1 tl. djintenpoeder 200 ml kokosmelk zonnebloemolie zout en suiker naar smaak 100 gr sjalotten 10 gr trassi (bakar) 20 gr verse laos 6 kemirinoten 1 tl. ketoembarpoeder 1 limo Bereidingswijze Bak de zalmmoten bruin in de zonnebloemolie. Snij de sjalotjes en knoflook. Maal de laos, koenir, kemirinoten en trassi tot een pasta. Fruit de uien en knoflook in wat olie, doe daarna de pasta erbij. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en maak op smaak met wat zout en suiker. Leg de zalmmoten in de saus en laat op een zacht vuurtje intrekken gedurende 15 minuten. Schep regelmatig de saus over de zalmmoten heen. Druppel er op het laatst de limo overheen. ingrediënten 250 gr kipgehakt 1 ei 2 teentjes knoflook 1 tl ketoembar 3 geraspte kemirinoten 2 rode lomboks 1 tl djinten 2 tl suiker goela djawa zout en peper naar smaak 3 el zonnebloemolie 1 ui een mespunt trassi 1 tl laospoeder 6 a 8 bladeren witte kool sap van 2 limo 1 tl kentjoer Bereidingswijze Snij de ui fijn, pers de teentjes knoflook en fruit deze samen met de ketoembar, djinten, kemiri, laos, trassi, gesneden lomboks, goela djawa (suiker) en wat zout in de zonnebloemolie. Laat het geheel afkoelen en kneed dit mengsel door het rauwe kipgehakt. Voeg daarbij het sap van de limo en het geklutste ei en meng alles nog eens goed door elkaar. Verdeel het gehakt in porties over de geblancheerde koolbladeren, vouw elk blad en maak het vast met een cocktailprikker. Doe de bebotok tot slot in een stoompan gedurende 5 minuten. Bachlaan 55 3706 BB Zeist T 030 - 695 80 58 www.mooizeist.nl 38 Moesson #08 januari(2).indd 38 19-12-2007 12:46:0

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2008 | | pagina 38