Bijgerecht:
Bebotok
Pa Brouwer:
Mooi Zeist
(KIPGEHAKT IN KooLBLAD)
De drie generaties: Ed,
Pa en Michelle Brouwer
ingrediënten
6 zalmmoten a 150 gram
4 teentjes knoflook
20 gr verse sereh
20 gr verse koenir
1 tl. djintenpoeder
200 ml kokosmelk
zonnebloemolie
zout en suiker naar smaak
100 gr sjalotten
10 gr trassi (bakar)
20 gr verse laos
6 kemirinoten
1 tl. ketoembarpoeder
1 limo
Bereidingswijze
Bak de zalmmoten bruin in de zonnebloemolie. Snij de
sjalotjes en knoflook. Maal de laos, koenir, kemirinoten en
trassi tot een pasta. Fruit de uien en knoflook in wat olie,
doe daarna de pasta erbij.
Voeg vervolgens de kokosmelk toe en maak op smaak met
wat zout en suiker. Leg de zalmmoten in de saus en laat op
een zacht vuurtje intrekken gedurende 15 minuten. Schep
regelmatig de saus over de zalmmoten heen. Druppel er
op het laatst de limo overheen.
ingrediënten
250 gr kipgehakt
1 ei
2 teentjes knoflook
1 tl ketoembar
3 geraspte kemirinoten
2 rode lomboks
1 tl djinten
2 tl suiker goela djawa
zout en peper naar smaak
3 el zonnebloemolie
1 ui
een mespunt trassi
1 tl laospoeder
6 a 8 bladeren witte kool
sap van 2 limo
1 tl kentjoer
Bereidingswijze
Snij de ui fijn, pers de teentjes knoflook en fruit deze
samen met de ketoembar, djinten, kemiri, laos, trassi,
gesneden lomboks, goela djawa (suiker) en wat zout in de
zonnebloemolie. Laat het geheel afkoelen en kneed dit
mengsel door het rauwe kipgehakt. Voeg daarbij het sap
van de limo en het geklutste ei en meng alles nog eens
goed door elkaar. Verdeel het gehakt in porties over de
geblancheerde koolbladeren, vouw elk blad en maak het
vast met een cocktailprikker. Doe de bebotok tot slot in
een stoompan gedurende 5 minuten.
Bachlaan 55
3706 BB Zeist
T 030 - 695 80 58
www.mooizeist.nl
38
Moesson #08 januari(2).indd 38
19-12-2007 12:46:0