'Ik ben al
een beetje op
zoek naar een
goedejongere
Anders nog iets?
Verleden en toekomst
Feest!
1
Verwelkomd met thee en een overheerlijk gebakje, luister ik naar de
enthousiaste verhalen van Richard en zijn vrouw Dorien Leidelmeijer.
Richard ziet er, zoals hij zelf omschrijft, oer-Hollands uit, maar is dat zeker
niet. Geboren in 1945, met een Indische vader en een Hollandse moeder
wordt het Indische eten hem letterlijk en figuurlijk met de paplepel inge
goten. Maar voor de geboorte van Bami Kwa, moeten we terug naar 1958.
Indischman Jan van den Broek hoorde dat jaar over de eerste Pasar
Malam Besar, die toen meer weg had van een soort reünie.
Hoewel Jan slechts met een pan bamisoep en pangsit
aankwam, was dit goed genoeg om de smaakpapil
len van de bezoekers zodanig te bevredigen, dat zijn
Bami Kwa succes kreeg. Richard: 'Wat begonnen was
als Jans hobby, het maken en serveren van de bami
kwa, groeide uit tot een beroep.' In 1969 sloot de
jonge Richard, die verre familie is van Jan, zich aan
bij de club. Richard stond altijd in de keuken. Sinds
Jan de scepter overdroeg aan Richard, neemt hij
echter vooral de bedrijfsleidende taken op zich. 'Maar
ook nu spring ik wanneer nodig nog graag de keuken in',
zegt Richard. Zijn vrouw Dorien is pianodocent aan de VAK,
het centrum voor de kunsten in Delft, maar neemt daarnaast ook
behoorlijk wat taken bij Bami Kwa op zich. 'Ik regel vooral het admini
stratieve gedeelte, maar ben inzetbaar voor alles. Daar hoort ook het
schoonmaken van pannen bij', vertelt Dorien lachend.
Het personeel van Bami Kwa bestaat uit Indische mensen van alle leef
tijden. Richard: 'Het merendeel is tussen de 18 en 30 jaar, maar de oudste
medewerker is al 70 jaar!' De klanten hebben veelal een Indische achter
grond, danwel een band met de Indische cultuur. Bami Kwa verzorgt de
catering voor zowel bedrijven als particulieren en serveert een traditi
oneel Indonesisch rijsttafelbuffet. 'Maar alles uiteraard naar de wens
van de klant', zegt Richard. 'Wil de klant een Javaans, Balinees of Moluks
buffet, dan zorgen wij daarvoor.' Ook aan dieetwensen of veganisten
wordt het buffet aangepast.
Maar wiens invloeden bevat de keuken van Bami Kwa? Direct na mijn
vraag, wordt er een klein, oud notitieboekje tevoorschijn getoverd met
recepten. 'De oude recepten zijn van ooms en tantes en van vlak na de
Tweede Wereldoorlog. Toentertijd werd er veelal gekookt met kruiden
die voorhanden waren, maar wij gebruiken nu natuurlijk verse kruiden.'
De keuken vindt zijn oorsprong dus in de lekker ouderwetse familiere
cepten. 'En dat is ook waar de meeste klanten naar vragen', zegt Dorien.
'Bijvoorbeeld spekkoek, dat is toch wel het meest geijkte hapje dat men
sen op zo'n moment willen. "Haute cuisine" is niet geschikt voor zulke
festiviteiten. Maar je kunt niet alles in een buffet bij elkaar stoppen: als
de klant met combinaties komt, die eigenlijk niet kunnen, dan zeggen
we dat ook.'
Niet alleen de keuken, maar ook de omgeving wordt met diverse Indo
nesische decoraties aangepast om de gasten in een Oosterse sfeer te
brengen. Bami Kwa is te porren voor groot en klein en in alle hoeken van
Nederland. Maar het bedrijf laat ook zijn sporen na bij onze zuider- en
oosterburen: in Brussel voor de EU en in Duitsland tijdens de opening
van Bali Therme in Bad Oeynhausen. 'Bali Therme werd toen geopend
door Soeharto. Buiten hebben we er een kleine pasar van gemaakt. Er
werd ons gevraagd het eten niet te pedis te maken voor de gasten, maar
voor Soeharto hebben we toen een extra kommetje met sambal klaarge
zet', vertelt Richard glunderend.
Bami Kwa verzorgt de catering voornamelijk op feestelijke gelegenhe-
den en - dat klinkt misschien vreemd - daar
kunnen ook begrafenissen ondervallen.
Richard:'Zo was er een oude, Indische dame die
ervan overtuigd was binnenkort te overlijden. Zij
wilde van haar begrafenis toch een feestje maken
en vroeg ons daarom te cateren. Ze heeft dat zelfs vast
laten leggen door haar notaris. Mooi dat wij dat voor iemand
kunnen doen toch?'
In die 50 jaar is er niet veel veranderd aan Bami Kwa. De enige twee pun-
tenn waarop Bami Kwa is veranderd, zijn de manier van bedrijfsvoeren
en de regelgeving. Dorien: 'Het bedrijfsvoeren is natuurlijk niet meer zo
als 20 jaar geleden met een boodschappenlijst. Alles is geautomatiseerd.
Dan heb je bijvoorbeeld nog de invoering van de HACCP-wetgeving wat
betreft hygiëne. Deze veranderingen zijn natuurlijk een vooruitgang
geweest.'
En heeft Bami Kwa nog wilde plannen in het verschiet? Richard: 'Nee,
we gaan gewoon door met waar we mee bezig zijn. Wat in al die jaren
behouden is en moet blijven, is de kwaliteit en service. Ons doel is dat
de klant het naar zijn of haar zin heeft gehad en denkt: jammer dat het
voorbij is. Daar put ik zoveel voldoening uit!' Maar iets waar Richard wel
rekening mee houdt, is dat hij bijna op een leeftijd is, waarbij hij op zijn
beurt de touwtjes uit handen moet geven. 'Ik ben al een beetje op zoek
naar een goede opvolger. Iemand die een stuk jonger is dan ik, maar met
dezelfde passie door wil gaan.'
50 jaar bestaan is een mooie prestatie, en dat mag natuurlijk niet
ongezien voorbij gaan. In samenwerking met de Stichting Vriendenkring
Haagse Mytylschool organiseert Bami Kwa een benefietavond voor de
kinderen van de Haagse Mytylschool De Piramide. Dorien: 'De kinderen
hebben een langdurige ziekte of lichamelijke beperking. De benefiet
avond richt zich op het bedrijfsleven en de opbrengst komt geheel
ten goede aan de vernieuwing van een fietsenpark voor die kinderen.
Wieteke van Dort en de Haagse flamenco band Regahs komen kosteloos
optreden.' Richard: 'Wij willen graag ter ere van ons 50 jaar bestaan een
bijdrage leveren aan het fietsproject.'
Op de Pasar Malam in Den Haag wordt de stand met meer mooie
decoratie dan gewoonlijk versierd en is er voor iedereen een kleine ver
rassing. 'Zolang de voorraad strekt', benadrukt Richard. Een tipje van de
sluier over deze verrassing wil hij wel oplichten: 'Een milieuvriendelijke
airconditioning in een tas.' Met een grijns op zijn gezicht geeft hij mij
vervolgens de oplossing van zijn cryptische beschrijving. Nu u nog...
mei 2008
Moesson #11 mei(1).indd 43
43
22-04-2008 10:34:51