'Ik ben al een beetje op zoek naar een goedejongere Anders nog iets? Verleden en toekomst Feest! 1 Verwelkomd met thee en een overheerlijk gebakje, luister ik naar de enthousiaste verhalen van Richard en zijn vrouw Dorien Leidelmeijer. Richard ziet er, zoals hij zelf omschrijft, oer-Hollands uit, maar is dat zeker niet. Geboren in 1945, met een Indische vader en een Hollandse moeder wordt het Indische eten hem letterlijk en figuurlijk met de paplepel inge goten. Maar voor de geboorte van Bami Kwa, moeten we terug naar 1958. Indischman Jan van den Broek hoorde dat jaar over de eerste Pasar Malam Besar, die toen meer weg had van een soort reünie. Hoewel Jan slechts met een pan bamisoep en pangsit aankwam, was dit goed genoeg om de smaakpapil len van de bezoekers zodanig te bevredigen, dat zijn Bami Kwa succes kreeg. Richard: 'Wat begonnen was als Jans hobby, het maken en serveren van de bami kwa, groeide uit tot een beroep.' In 1969 sloot de jonge Richard, die verre familie is van Jan, zich aan bij de club. Richard stond altijd in de keuken. Sinds Jan de scepter overdroeg aan Richard, neemt hij echter vooral de bedrijfsleidende taken op zich. 'Maar ook nu spring ik wanneer nodig nog graag de keuken in', zegt Richard. Zijn vrouw Dorien is pianodocent aan de VAK, het centrum voor de kunsten in Delft, maar neemt daarnaast ook behoorlijk wat taken bij Bami Kwa op zich. 'Ik regel vooral het admini stratieve gedeelte, maar ben inzetbaar voor alles. Daar hoort ook het schoonmaken van pannen bij', vertelt Dorien lachend. Het personeel van Bami Kwa bestaat uit Indische mensen van alle leef tijden. Richard: 'Het merendeel is tussen de 18 en 30 jaar, maar de oudste medewerker is al 70 jaar!' De klanten hebben veelal een Indische achter grond, danwel een band met de Indische cultuur. Bami Kwa verzorgt de catering voor zowel bedrijven als particulieren en serveert een traditi oneel Indonesisch rijsttafelbuffet. 'Maar alles uiteraard naar de wens van de klant', zegt Richard. 'Wil de klant een Javaans, Balinees of Moluks buffet, dan zorgen wij daarvoor.' Ook aan dieetwensen of veganisten wordt het buffet aangepast. Maar wiens invloeden bevat de keuken van Bami Kwa? Direct na mijn vraag, wordt er een klein, oud notitieboekje tevoorschijn getoverd met recepten. 'De oude recepten zijn van ooms en tantes en van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Toentertijd werd er veelal gekookt met kruiden die voorhanden waren, maar wij gebruiken nu natuurlijk verse kruiden.' De keuken vindt zijn oorsprong dus in de lekker ouderwetse familiere cepten. 'En dat is ook waar de meeste klanten naar vragen', zegt Dorien. 'Bijvoorbeeld spekkoek, dat is toch wel het meest geijkte hapje dat men sen op zo'n moment willen. "Haute cuisine" is niet geschikt voor zulke festiviteiten. Maar je kunt niet alles in een buffet bij elkaar stoppen: als de klant met combinaties komt, die eigenlijk niet kunnen, dan zeggen we dat ook.' Niet alleen de keuken, maar ook de omgeving wordt met diverse Indo nesische decoraties aangepast om de gasten in een Oosterse sfeer te brengen. Bami Kwa is te porren voor groot en klein en in alle hoeken van Nederland. Maar het bedrijf laat ook zijn sporen na bij onze zuider- en oosterburen: in Brussel voor de EU en in Duitsland tijdens de opening van Bali Therme in Bad Oeynhausen. 'Bali Therme werd toen geopend door Soeharto. Buiten hebben we er een kleine pasar van gemaakt. Er werd ons gevraagd het eten niet te pedis te maken voor de gasten, maar voor Soeharto hebben we toen een extra kommetje met sambal klaarge zet', vertelt Richard glunderend. Bami Kwa verzorgt de catering voornamelijk op feestelijke gelegenhe- den en - dat klinkt misschien vreemd - daar kunnen ook begrafenissen ondervallen. Richard:'Zo was er een oude, Indische dame die ervan overtuigd was binnenkort te overlijden. Zij wilde van haar begrafenis toch een feestje maken en vroeg ons daarom te cateren. Ze heeft dat zelfs vast laten leggen door haar notaris. Mooi dat wij dat voor iemand kunnen doen toch?' In die 50 jaar is er niet veel veranderd aan Bami Kwa. De enige twee pun- tenn waarop Bami Kwa is veranderd, zijn de manier van bedrijfsvoeren en de regelgeving. Dorien: 'Het bedrijfsvoeren is natuurlijk niet meer zo als 20 jaar geleden met een boodschappenlijst. Alles is geautomatiseerd. Dan heb je bijvoorbeeld nog de invoering van de HACCP-wetgeving wat betreft hygiëne. Deze veranderingen zijn natuurlijk een vooruitgang geweest.' En heeft Bami Kwa nog wilde plannen in het verschiet? Richard: 'Nee, we gaan gewoon door met waar we mee bezig zijn. Wat in al die jaren behouden is en moet blijven, is de kwaliteit en service. Ons doel is dat de klant het naar zijn of haar zin heeft gehad en denkt: jammer dat het voorbij is. Daar put ik zoveel voldoening uit!' Maar iets waar Richard wel rekening mee houdt, is dat hij bijna op een leeftijd is, waarbij hij op zijn beurt de touwtjes uit handen moet geven. 'Ik ben al een beetje op zoek naar een goede opvolger. Iemand die een stuk jonger is dan ik, maar met dezelfde passie door wil gaan.' 50 jaar bestaan is een mooie prestatie, en dat mag natuurlijk niet ongezien voorbij gaan. In samenwerking met de Stichting Vriendenkring Haagse Mytylschool organiseert Bami Kwa een benefietavond voor de kinderen van de Haagse Mytylschool De Piramide. Dorien: 'De kinderen hebben een langdurige ziekte of lichamelijke beperking. De benefiet avond richt zich op het bedrijfsleven en de opbrengst komt geheel ten goede aan de vernieuwing van een fietsenpark voor die kinderen. Wieteke van Dort en de Haagse flamenco band Regahs komen kosteloos optreden.' Richard: 'Wij willen graag ter ere van ons 50 jaar bestaan een bijdrage leveren aan het fietsproject.' Op de Pasar Malam in Den Haag wordt de stand met meer mooie decoratie dan gewoonlijk versierd en is er voor iedereen een kleine ver rassing. 'Zolang de voorraad strekt', benadrukt Richard. Een tipje van de sluier over deze verrassing wil hij wel oplichten: 'Een milieuvriendelijke airconditioning in een tas.' Met een grijns op zijn gezicht geeft hij mij vervolgens de oplossing van zijn cryptische beschrijving. Nu u nog... mei 2008 Moesson #11 mei(1).indd 43 43 22-04-2008 10:34:51

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2008 | | pagina 43