Stroop soesoe
Het is weer zomer en iedereen snakt naar iets fris, kouds en lekkers. Steel de show en
maak eens zelf authentieke Indische ijsjes. Restaurant De Lachende Javaan in Haarlem
verzorgde de ijskoude klassiekers precies zoals oma ze vroeger zelf maakte. Met schaafijs,
rozenstroop, goela djawa stroop, kokosmelk, gekleurde agar-agar blokjes en vers fruit.
Stroop goela djawa
DOOR MARVIN STRuISVLuGT EN DENISE THöRIG FOTOGRAFIE EN STYLING SERGE LIGTENBERG
IJskoude Indische
ijsklassiekers
Zet een kom met het water en de goela djawa
ongeveer 3 minuten in de magnetron of laat het
suiker/water mengsel in een pannetje op het
vuur smelten.
1 kilo suiker
500 milliliter water
1 flesje rozenessence
1 blik gecondenseerde melk
Breng het water en suiker aan de kook, zet ver
volgens het vuur lager. Wanneer de suiker is ge
smolten en het mengsel begint te borrelen, voeg
je de rozenessence en gecondenseerde melk toe.
Roer regelmatig tegen het aanbranden en zet
het vuur uit zodra het begint te koken. Schenk
de afgekoelde siroop in een schone afsluitbare
kan en zet koel weg.
18 moesson
Moesson #1 juli(1).indd 18
125 gram goela djawa
100 milliliter water
Maak, voordat je aan de slag gaat, eerst deze
twee basisingrediënten: stroop goela djawa en
stroop soesoe.