Air
keiopa
moeda
Es shanghai
Es alpokat
Air kelapa moeda
Es tjendol
500 gram gemengd fruit
agar-agar (bij de toko)
schaafijs
kokosmelk
stroop soesoe
Snij 500 gram fruit naar keuze (bijvoorbeeld
watermeloen, ananas en nangka) in stukjes.
Maak de agar-agar volgens de beschrijving op
het pak en snij dit in blokjes. Neem een brede
ijscoupe, verdeel wat fruit en agar-agar over
de coupe, samen met geschaafd ijs, kokos
melk en een paar eetlepels stroop soesoe
naar smaak.
4 avocado's
50 milliliter gecondenseerde melk
10 ijsblokjes
1 eetlepel citroensap
Schil en ontpit de avocado's, snijd ze in blok
jes en stop het samen met de melk, citroen
sap en ijs in een blender. Pureer tot je een
gladde massa hebt gekregen. Verdeel over 4
glazen. Serveer met bovenop een bolletje ge
schaafd ijs, goela djawa stroop en een beetje
chocoladesaus naar eigen smaak.
Air kelapa moeda, ofwel kokoswater, is het
sap uit een jonge kokosnoot. Het allerlekkerst
is deze te drinken uit de jonge kokosnoot
zelf. Ze zijn tegenwoordig bij diverse toko's in
Nederland te koop, lekker makkelijk dus! Al
leen even - voorzichtig! - in een mooie vorm
hakken.
5 eetlepels rijstmeel
1 eetlepel tapiocameel (samen 65 gram)
500 milliliter water
4 theelepels pandanpasta
snufje zout
Roer bovenstaande ingrediënten door elkaar
in een pan. Kook de massa al roerende tot het
gaat borrelen en zet het vuur laag. Roer net
zo lang, tot je een dikke, glanzende pap hebt,
dit duurt ongeveer 10 minuten. Hang onder
tussen een vergiet boven een pan met koud
water, stort de pap in het vergiet en duw
met een houten lepel de pap door de gaatjes.
Verschoon het water een paar keer. Verdeel
de tjendol over 5 longdrinkglazen en vul de
glazen aan met geschaafd ijs, kokosmelk en
de goela djawa stroop.
Moesson #1 juli(1).indd 19